Doorgaan naar hoofdcontent

Mixed pickles

Voor de zomeruitdaging heb ik nog een Portugees recept op de wensenlijst staan omdat ik denk dat manlief daarvan gaat spinnen: varkensschouder met pickles. Maar bij het recept staat: 'zoek lekkere pickles'. Dat betekent dus geen piccalilly of augurken, maar ingemaakte groente. Die heb ik niet gevonden. Conclusie: die pickles moet ik zelf maken.

Je kunt voor mixed pickles allerlei soorten groente gebruiken die je lekker vindt, zoals bloemkool, paprika, wortel, ui, broccoli, doperwtjes, bleekselderij.

Zorg voor schone weckpotten die met kokend water omgespoeld zijn. Al mijn weckpotten waren vol, dus ik heb lekker nieuwe potten geshopt bij Kitchen Hugs zodat ik weer even vooruit kan.

Recept:
Maak 750 gram groente schoon en snijd in stukjes. 2-2,5 liter water aan de kook brengen en 120 gram zout toevoegen. Ja, dat is veel. Ik voelde me echt een rebel tegen de zoutarme regering toen ik die hoeveelheid in het water kieperde. Maar het is goed. Echt ;). Doe alle groenten tegelijk in het kokende water en laat dan nog precies 1 minuut koken. Schep de groenten uit het water en laat ze uitlekken, uitwasemen en koud worden (vergiet op een tochtige plek, níet in de koelkast).

Breng 750 ml inmaakazijn aan de kook en doe 1 takje lavas (maggikruid), een aantal takjes bladselderij en wat blaadjes verse laurier erbij. Zet het vuur laag en laat de kruiden 5 minuten intrekken. Haal de kruiden eruit en laat de azijn nog even goed doorkoken. NB: afzuigkap aan, raam open of in je buitenkeuken doen want de azijndampen zijn niet prettig. Laat de azijn afkoelen met de deksel op de pan in een bak ijswater of op koelelementen. De groenten mogen in de weckpot zodra het is afgekoeld en dan kun je verder afvullen met koude azijn. Bewaar in de koelkast en zet in je agenda over 3 weken een reminder: proeven of opeten! De pickles zijn maximaal 3 maanden houdbaar.

Hoe het smaakt? Geen idee, dat hoor je over een paar weken...


Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Bier bij de kaasfondue

Als gastronoom-sommelier ben ik vooral bezig met het combineren van wijn en eten. In mijn geval vooral Portugese wijnen en een dikke focus op kaas in Februdairy ;-) Maar afgelopen weken ben ik voor brouwerij de Koperen Kat in Bier & Spijs -wereld gedoken. Makkelijk dacht ik. Smaakprofieltjes matchen en klaar is Klara. Het bleek toch best een 'different cookie' te zijn, maar na wat onderzoek merkte ik: wijn is niet de enige matchmaker. Sterker nog: in sommige gevallen geef ik nu de voorkeur aan een speciaalbier bij het eten. Kaasfondue Een kaasfondue, bijvoorbeeld, is vrij lastig te matchen met wijn op een manier dat je er ècht blij van wordt. Dus pakken we wat het dichtstbij de bergkazen komt bij de vraag 'welke wijn bij kaasfondue' en dat is een Zwitserse fendant. Maar eigenlijk is het dus veel lekkerder om er een goed glas bier bij te drinken (sorry wijn!). Een beetje te vergelijken met een duik in het zwembad en je kunt weer lekker opgefrist verder zonnen.