De Smaakboutique Blog

IN DEZE BLOG DEEL IK WIJN EN SPIJSTIPS,
RECEPTEN EN PERSOONLIJKE SMAAK-AVONTUREN.

Niets missen?
Nieuwe blogberichten worden altijd gedeeld via de facebookpagina en in de zijlijn is de mogelijkheid je via e-mail aan te melden voor updates.


maandag 30 november 2015

Risotto met bloemkool

Een paar decennia geleden, toen ik nog kind was, was mijn lievelingskostje bloemkool met een melksausje en nootmuskaat. Het was zelfs vaak wat ik koos als ik jarig was. Nu vind ik dat nog steeds wel lekker, maar ik heb ontdekt dat het nog lekkerder kan:  bloemkool beetgaar bakken in olie en boter geeft het extra smaak en maakt het heel sappig. Combineer dat met een andere favoriet: risotto, en ik ben in de wolken. Onderstaande is een vereenvoudigd recept uit Delicious. magazine.

Recept voor 2 personen
Verhit olie en boter in een hapjespan. Snijd een kleine bloemkool in plakjes en bak die beetgaar in 7-8 minuten. Zodra het klaar is, van het vuur halen en apart zetten.
Maak alvast 750ml bouillon. Groentebouillon voor vega- en flexitariërs of kippenbouillon als je dat lekkerder vindt.
In het overgebleven vet een gesnipperde ui en/of een kleine prei in ringen zachtjes fruiten met een fijngehakte knoflookteen. 200 gram risotto erbij en roeren tot de risotto een beetje glazig ziet (let op dat het niet aanbakt). Doe er een glas witte wijn door*, roer goed en laat 1-2 minuten koken/verdampen. Dan de bouillon met één soeplepel tegelijk toevoegen en elke keer doorroeren tot het is opgenomen door de rijst. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Naar smaak boter toevoegen en wat geraspte oude kaas.

Wat erg lekker is: verse salieblaadjes in een beetje olie in de koekenpan krokant bakken om er overheen te doen.

We hebben het inmiddels een aantal keer gegeten en de wijn die er het beste bij past is de Portugese witte Campolargo Bical.

*) Gebruik je een droge witte wijn, dan geeft dat een frisse smaak aan de risotto, gebruik je een halfzoete of zoete wijn, krijg je een volle rijke smaak. Allebei erg lekker, kijk maar wat er open staat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten