De Smaakboutique Blog

IN DEZE BLOG DEEL IK WIJN EN SPIJSTIPS,
RECEPTEN EN PERSOONLIJKE SMAAK-AVONTUREN.

Niets missen?
Nieuwe blogberichten worden altijd gedeeld via de facebookpagina en in de zijlijn is de mogelijkheid je via e-mail aan te melden voor updates.


zondag 1 november 2015

Wijn bij zoervleisj

Hierbij verklaar ik mijn liefde voor de herfst van 2015! Hoe vaak gebeurt het niet dat we van een natte zomer in een nog nattere winderige herfst belanden die voortduurt tot het voorjaar? Dit jaar is het anders en ik geniet er met volle teugen van. De zon, de kleurrijkdom van de natuur, het rustige weer en de blaadjes die daardoor zo lang aan de bomen blijven. Van mij mag het nog even zo doorgaan. 

In de serie Wijn bij stoofpot wil ik beginnen met een zoetzure, hartige smaakbom. Het recept stond in de Allerhande afgelopen maand en komt van chef Erik van Loo: zoervleisj. Zoervleisj is een traditioneel Limburgse stoofpot van o.a. ribrunderlappen, appelstroop, zilveruitjes en ontbijtkoek. Het vlees mag 48 uur badderen in een marinade van witte azijn, water, kruidnagels, peper en laurier voordat het in de stoofpan gaat. Dat maakt dat het vlees extra mooi zacht wordt.

Welke wijn hierbij past? Ik heb het geprobeerd met een hele batterij Portugese rode wijnen die ik over had van een proeverij en die stuk voor stuk geschikt zijn voor stoofgerechten. Maar zoals ik al dacht: geen van allen hield stand tegenover het krachtige zuur- en zoetspel van dit gerecht. 

De volgende dag heb ik het restant zoervleisj verwerkt in een bladerdeegtaartje met een verkruimeld dun plakje extra ontbijtkoek onderin om te voorkomen dat de bodem te vochtig werd (dat kan ook met rozijnen of iets dergelijks) en ik heb daarbij een glaasje Barbeito Madeira Boal ingeschonken. Dat was een voltreffer! De kruidigheid en kracht van de Boal met eenzelfde soort zoetzuurbalans maakte het een perfecte match. 

Het hele taartje ging op in m'n eentje en dat heb ik er in anderhalf uur herfstwandeling weer lekker uitgelopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten