De Smaakboutique Blog

IN DEZE BLOG DEEL IK WIJN EN SPIJSTIPS,
RECEPTEN EN PERSOONLIJKE SMAAK-AVONTUREN.

Niets missen?
Nieuwe blogberichten worden altijd gedeeld via de facebookpagina en in de zijlijn is de mogelijkheid je via e-mail aan te melden voor updates.


donderdag 17 december 2015

Geschnetzeltes der WinzerinDuitsers zijn best zoete mensen, tenminste als het om wijn gaat. Dan houden ze van lieblich en feinherb wijnen zoals Auslese of Spätlese van druiven die in de herfst pas geplukt worden omdat er dan relatief minder water en meer suiker in de druiven zit. Als het door een goede wijnmaker gemaakt wordt (zoals Gustavshof, Reinholt Haert, Wagner Stempel of Markus Molitor), kunnen het zalige rijke wijnen worden.

Maar wat eet je erbij? Want zet je een heerlijke halfzoete witte wijn bij je avondeten, dan heb je kans dat er geen huwelijk van smaken plaatsvindt, maar een vechtscheiding. Wil je een match maken, dan is het heel belangrijk om een romig en een zoet element in het gerecht te verwerken zodat de rijkdom onder het zoet te proeven blijft.

In de Vulkaaneifel heb ik bij Geflügelhof Jenshen een perfecte huwelijkskandidaat ontmoet die ik thuis met succes heb nagemaakt: 'Hänchenbrustfilet der Winzerin' = kipfilet in romige wittewijnsaus met druiven. Omdat ik tijdens dezelfde vakantie in Bernkastel Geschnetzeltes heb gegeten, heb ik er reepjes van gemaakt.

Dit is het recept voor 2 personen:

350 gram kipfilet in reepjes snijden, bestrooien met een beetje bloem, zout en peper. Boter verhitten in een koekenpan en de reepjes even aanbakken aan beide kanten en apart houden. Het vuur laag zetten en twee babypreitjes of een halve volwassen prei in stukjes smoren met gesnipperde knoflook.
In een andere pan op hoog vuur champignonschijfjes bakken tot ze jus loslaten. De champignons apart houden van de jus (bewaren want daar zit veel smaak in).
Als de prei zacht is geworden, gaat er 100 ml kippenbouillon en een glaasje Riesling bij. Een paar minuten laten pruttelen zodat de meeste alcohol verdampt. Vervolgens de kipfilet terug in de pan, 125ml room toevoegen en 10 minuten op laag vuur laten. Twee handenvol gehalveerde druiven en de champignons  de laatste minuut/minuten meewarmen. Tip: als de saus te vloeibaar is, kun je het champignonvocht aanmaken met flinke tl maizena en door de saus roeren.

Wat erbij geserveerd wordt, kun je laten afhangen van de wijn. Is het een vriendelijke zoals Reinholt Haert's Haert to Heart Riesling of een steviger mineraalrijker wijn zoals een Graacher Himmelreich spätlese Riesling? Neem als bijgerecht pasta voor vriendelijke wijn en rösti of gebakken aardappels voor het pittiger type zou ik zeggen. Maar dat is een kwestie van nuances en moet vooral veel geprobeerd worden, alleen maar lekker!

1 opmerking: