Doorgaan naar hoofdcontent

Wijnen Rheinhessen

Er gaat de laatste tijd bij mij zoveel aandacht naar Portugal en Portugese wijnen dat je bijna zou denken dat ik niets anders heb. Vandaag wil ik de wijnen uit Rheinhessen in de spotlight zetten omdat ze dat verdienen.

Rheinhessen

Het wijngebied  Rheinhessen ligt, vanuit ons land gezien, iets verder dan het Moezel-Saar-Ruwergebied. Ten zuiden van de rivier de Rijn en ten noorden van de Pfalz. Het gebied is heuvelachtig en heeft kalkrijke bodems omdat het in vroeger tijden de zeebodem was. In Rheinhessen worden fantastische wijnen gemaakt. De meest bekende is denk ik wel Wagner Stempel. In de Smaakboutique vind je nu twee Rheinhesser wijnhuizen: Gustavshof en Knewitz

Gustavshof

Gustavshof is al generaties lang in handen van dezelfde familie en de huidige generatie heeft zich toegespitst op de biologische wijnbouw sinds 2004 en is sinds 2012 biodynamisch gecertificeerd met puur veganistische wijnen. Zelf ben ik niet zo streng in de leer, maar ik vind hun volledige wijnassortiment fantastisch mooi van smaak. Recent kwam ik erachter dat de Spätburgunder en Silvaner trocken zelfs op de kaart staan bij restaurant Seinpost in Scheveningen. Binnenkort volgen er meer wijnen van dit huis.

Knewitz

In tegenstelling tot Gustavshof zijn de jongemannen van Knewitz nieuwkomers in Rheinhessen en ze doen het geweldig goed. Het wijnhuis zelf is gevestigd in het dorp Appenheim, waar ook de Appenheimer Hundertgulden Lage ligt met 2 hectare Riesling wijngaard van Knewitz. De Hundertgulden Riesling is heel rijk van smaak in fruitkwaliteit en mineraliteit en kost een stuk minder dan de naam vertelt. Hundertgulden schijnt trouwens ooit de prijs van de wijnberg te zijn geweest, maar dat terzijde. De druiven voor hun andere rieslingwijnen en voor de Silvaner trocken komen van Appenheimer Eselspfad en Gau-Algesheimer Goldberg. 

Probeer ze eens, zou ik zeggen. Vraag gerust om een proefpakketje Rheinhessen, dat stel  ik met alle liefde voor je samen.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Bier bij de kaasfondue

Als gastronoom-sommelier ben ik vooral bezig met het combineren van wijn en eten. In mijn geval vooral Portugese wijnen en een dikke focus op kaas in Februdairy ;-) Maar afgelopen weken ben ik voor brouwerij de Koperen Kat in Bier & Spijs -wereld gedoken. Makkelijk dacht ik. Smaakprofieltjes matchen en klaar is Klara. Het bleek toch best een 'different cookie' te zijn, maar na wat onderzoek merkte ik: wijn is niet de enige matchmaker. Sterker nog: in sommige gevallen geef ik nu de voorkeur aan een speciaalbier bij het eten. Kaasfondue Een kaasfondue, bijvoorbeeld, is vrij lastig te matchen met wijn op een manier dat je er ècht blij van wordt. Dus pakken we wat het dichtstbij de bergkazen komt bij de vraag 'welke wijn bij kaasfondue' en dat is een Zwitserse fendant. Maar eigenlijk is het dus veel lekkerder om er een goed glas bier bij te drinken (sorry wijn!). Een beetje te vergelijken met een duik in het zwembad en je kunt weer lekker opgefrist verder zonnen.