De Smaakboutique Blog

IN DEZE BLOG DEEL IK WIJN EN SPIJSTIPS,
RECEPTEN EN PERSOONLIJKE SMAAK-AVONTUREN.

Niets missen?
Nieuwe blogberichten worden altijd gedeeld via de facebookpagina en in de zijlijn is de mogelijkheid je via e-mail aan te melden voor updates.


vrijdag 5 februari 2016

Wijnen Rheinhessen

Er gaat de laatste tijd bij mij zoveel aandacht naar Portugal en Portugese wijnen dat je bijna zou denken dat ik niets anders heb. Vandaag wil ik de wijnen uit Rheinhessen in de spotlight zetten omdat ze dat verdienen.

Rheinhessen

Het wijngebied  Rheinhessen ligt, vanuit ons land gezien, iets verder dan het Moezel-Saar-Ruwergebied. Ten zuiden van de rivier de Rijn en ten noorden van de Pfalz. Het gebied is heuvelachtig en heeft kalkrijke bodems omdat het in vroeger tijden de zeebodem was. In Rheinhessen worden fantastische wijnen gemaakt. De meest bekende is denk ik wel Wagner Stempel. In de Smaakboutique vind je nu twee Rheinhesser wijnhuizen: Gustavshof en Knewitz

Gustavshof

Gustavshof is al generaties lang in handen van dezelfde familie en de huidige generatie heeft zich toegespitst op de biologische wijnbouw sinds 2004 en is sinds 2012 biodynamisch gecertificeerd met puur veganistische wijnen. Zelf ben ik niet zo streng in de leer, maar ik vind hun volledige wijnassortiment fantastisch mooi van smaak. Recent kwam ik erachter dat de Spätburgunder en Silvaner trocken zelfs op de kaart staan bij restaurant Seinpost in Scheveningen. Binnenkort volgen er meer wijnen van dit huis.

Knewitz

In tegenstelling tot Gustavshof zijn de jongemannen van Knewitz nieuwkomers in Rheinhessen en ze doen het geweldig goed. Het wijnhuis zelf is gevestigd in het dorp Appenheim, waar ook de Appenheimer Hundertgulden Lage ligt met 2 hectare Riesling wijngaard van Knewitz. De Hundertgulden Riesling is heel rijk van smaak in fruitkwaliteit en mineraliteit en kost een stuk minder dan de naam vertelt. Hundertgulden schijnt trouwens ooit de prijs van de wijnberg te zijn geweest, maar dat terzijde. De druiven voor hun andere rieslingwijnen en voor de Silvaner trocken komen van Appenheimer Eselspfad en Gau-Algesheimer Goldberg. 

Probeer ze eens, zou ik zeggen. Vraag gerust om een proefpakketje Rheinhessen, dat stel  ik met alle liefde voor je samen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten