De Smaakboutique Blog

IN DEZE BLOG DEEL IK WIJN EN SPIJSTIPS,
RECEPTEN EN PERSOONLIJKE SMAAK-AVONTUREN.

Niets missen?
Nieuwe blogberichten worden altijd gedeeld via de facebookpagina en in de zijlijn is de mogelijkheid je via e-mail aan te melden voor updates.


vrijdag 11 maart 2016

Niepoort vintage 1985

Vanwege de leeftijdscheck is het verplicht om je geboortedatum in te voeren bij een bestelling en dat heeft zo zijn voordelen. Zo kan ik van de inschrijvers bij de port workshop zien welke geboortejaar zij hebben. En soms zit daar een jaar bij dat wordt betiteld als excelent en als ik er dan ook nog voor een redelijke prijs aan kan komen, hebben we een winnaar.

Vintage 1985

Deze vintage wordt bestempeld door Richard Mayson met 4 sterren en beschreven als een jaar met een aantal uitermate goede wijnen voor de lange termijn, maar sommigen met serieuze problemen. Dirk van der Niepoort zegt ook dat dit jaar het risico heeft 'volatile' wijnen te geven. De fles heb ik al een aantal dagen eerder naar de proeflocatie gebracht om het bezinksel de tijd te geven om te zakken. En met de waarschuwing van vluchtigheid in mijn achterhoofd heb ik de wijn pas op het laatst geopend. We konden immers altijd nog naproeven of het beter zou worden en had 'ie teveel lucht gekregen dan kun je dat niet meer terugdraaien. Netjes de fles gekanteld gehouden tijdens het inschenken zodat er geen bezinksel mee kwam. So far so good. De port heeft nog verrassend veel robijnkleur in zich, viel mij op. Ook de smaken zijn verrassend goed bewaard gebleven: best veel fruit nog voor een bijna dertig jaar oude port: ingemaakte kersen met zo'n lekkere hint van cacao in de smaak. Erg goed. Hoeveel er nog in de fles zat kon ik niet zien omdat het glas van een vintage port extra donker is, maar de rest is meegegaan met de vrouw uit hetzelfde oogstjaar. Hopelijk heeft zij er de volgende dag nog van kunnen genieten met vrienden of familie.

3 opmerkingen:

 1. Zeer veel fruit idd voor deze vintage. Een paar dagen later een Calem uit het zelfde jaar geopend en dat zat toch en flink verschil in smaak en kleur in. De Calem was na een paar uur wel beter op smaak, de Niepoort is echt een topper.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zeer veel fruit idd voor deze vintage. Een paar dagen later een Calem uit het zelfde jaar geopend en dat zat toch en flink verschil in smaak en kleur in. De Calem was na een paar uur wel beter op smaak, de Niepoort is echt een topper.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De Calem heb ik toevallig ook geproefd in Amsterdam vorige week en ik vond 'm vooral peperig.

   Verwijderen