De Smaakboutique Blog

IN DEZE BLOG DEEL IK WIJN EN SPIJSTIPS,
RECEPTEN EN PERSOONLIJKE SMAAK-AVONTUREN.

Niets missen?
Nieuwe blogberichten worden altijd gedeeld via de facebookpagina en in de zijlijn is de mogelijkheid je via e-mail aan te melden voor updates.


maandag 7 maart 2016

Wine & dine bij Vineum

Zoveel aanraders in één avond dat ik niet weet waar ik moet beginnen.

Dus begin ik maar gewoon met de aanbeveling een Wine & dine club te beginnen met een groep mensen die net als jij groot liefhebbers zijn van top eten en precies de goede wijn. Dan kun je zo heerlijk tot in de finesses bespreken wat zo verrassend is aan wat er op je bord ligt en wat er in je glas zit èn wat dat dan met elkaar doet.

Wat ook prettig is, is even compleet het idee van tijd kwijtraken en volledig opgaan in de verhalen van je tafelgenoten en natuurlijk de verhalen van de sommelier. De plek die ik daarvoor kan aanraden is restaurant Vineum aan de Eendrachtsweg in Rotterdam. Alsmaar rechtdoor vanaf het centraal station: appeltje eitje.

Voorgerecht (op de foto)

Coquilles St. Jacques in de schelp geserveerd met gemarineerde akkerzwammetjes, Aceto Balsamico parels, hazelnootcrème, beurre noisette en schuim van “Comté” kaas
Mooie smaken en verrassend ook die aceto balsamico parels die eruit zien als kaviaar. Want je ogen verwachten zoutbommetjes en geen zure bommetjes. Samen met de andere zilte ingrediënten echt super lekker. Bij de coquilles een Rioja branco. Een Spaanse witte wijn met houtrijping die zeker niet de boventoon voerde door de balsamico en schuim van Comté.

Tweede gerecht

Tagliatelle met verse truffel, room, rucola cress en “Parmezaanse” kaas
Bij dit gerecht een heerlijke rijpe Barolo uit 2005: klassiek genieten!

Derde gerecht

Op de huid gebakken Corvina filet met gekonfijte aardappel, zacht gegaarde witlof, gefrituurde ui en Beurre Rouge met een hele verrassende wijnkeuze die ervoor zorgde dat ik nog even vasthield aan mijn glas witte wijn. Want ik verwachtte niet dat de rode Grand vin de Bordeaux bij deze vis zou passen. Gelukkig ben ik nogal nieuwsgierig van aard en open minded genoeg om het serieus te proberen en wat blijkt: lekker! Het is een Bordeaux van 100% merlot, dus geen straffe tanines en bovendien gekoeld geserveerd waardoor de kracht van de wijn wat ingehouden wordt.

Nagerecht

Verschillende kazen waar helaas minder woorden aan besteed worden dan ze verdienen, maar ze zijn wel perfect op temperatuur en met een Madeira van Blandy's erbij die ik erg lekker vond: Alvada. Een blend van Malvasia en Boal druiven.

Om als wijnclub iets op te steken werd er twee keer een wijn blind geserveerd om te raden naar de herkomst. Dat is heel leerzaam omdat je dan heel technisch en zonder vooroordeel gaat proeven. Met daarna ook een goede uitleg wat er nu zo typerend herkenbaar was. Het ging de groep trouwens niet slecht af.

Al met al een hele geslaagde avond die hopelijk nog veel meer van dit soort smakelijke vervolgen krijgt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten