Doorgaan naar hoofdcontent

Wine & dine bij Vineum

Zoveel aanraders in één avond dat ik niet weet waar ik moet beginnen.

Dus begin ik maar gewoon met de aanbeveling een Wine & dine club te beginnen met een groep mensen die net als jij groot liefhebbers zijn van top eten en precies de goede wijn. Dan kun je zo heerlijk tot in de finesses bespreken wat zo verrassend is aan wat er op je bord ligt en wat er in je glas zit èn wat dat dan met elkaar doet.

Wat ook prettig is, is even compleet het idee van tijd kwijtraken en volledig opgaan in de verhalen van je tafelgenoten en natuurlijk de verhalen van de sommelier. De plek die ik daarvoor kan aanraden is restaurant Vineum aan de Eendrachtsweg in Rotterdam. Alsmaar rechtdoor vanaf het centraal station: appeltje eitje.

Voorgerecht (op de foto)

Coquilles St. Jacques in de schelp geserveerd met gemarineerde akkerzwammetjes, Aceto Balsamico parels, hazelnootcrème, beurre noisette en schuim van “Comté” kaas
Mooie smaken en verrassend ook die aceto balsamico parels die eruit zien als kaviaar. Want je ogen verwachten zoutbommetjes en geen zure bommetjes. Samen met de andere zilte ingrediënten echt super lekker. Bij de coquilles een Rioja branco. Een Spaanse witte wijn met houtrijping die zeker niet de boventoon voerde door de balsamico en schuim van Comté.

Tweede gerecht

Tagliatelle met verse truffel, room, rucola cress en “Parmezaanse” kaas
Bij dit gerecht een heerlijke rijpe Barolo uit 2005: klassiek genieten!

Derde gerecht

Op de huid gebakken Corvina filet met gekonfijte aardappel, zacht gegaarde witlof, gefrituurde ui en Beurre Rouge met een hele verrassende wijnkeuze die ervoor zorgde dat ik nog even vasthield aan mijn glas witte wijn. Want ik verwachtte niet dat de rode Grand vin de Bordeaux bij deze vis zou passen. Gelukkig ben ik nogal nieuwsgierig van aard en open minded genoeg om het serieus te proberen en wat blijkt: lekker! Het is een Bordeaux van 100% merlot, dus geen straffe tanines en bovendien gekoeld geserveerd waardoor de kracht van de wijn wat ingehouden wordt.

Nagerecht

Verschillende kazen waar helaas minder woorden aan besteed worden dan ze verdienen, maar ze zijn wel perfect op temperatuur en met een Madeira van Blandy's erbij die ik erg lekker vond: Alvada. Een blend van Malvasia en Boal druiven.

Om als wijnclub iets op te steken werd er twee keer een wijn blind geserveerd om te raden naar de herkomst. Dat is heel leerzaam omdat je dan heel technisch en zonder vooroordeel gaat proeven. Met daarna ook een goede uitleg wat er nu zo typerend herkenbaar was. Het ging de groep trouwens niet slecht af.

Al met al een hele geslaagde avond die hopelijk nog veel meer van dit soort smakelijke vervolgen krijgt.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Bier bij de kaasfondue

Als gastronoom-sommelier ben ik vooral bezig met het combineren van wijn en eten. In mijn geval vooral Portugese wijnen en een dikke focus op kaas in Februdairy ;-) Maar afgelopen weken ben ik voor brouwerij de Koperen Kat in Bier & Spijs -wereld gedoken. Makkelijk dacht ik. Smaakprofieltjes matchen en klaar is Klara. Het bleek toch best een 'different cookie' te zijn, maar na wat onderzoek merkte ik: wijn is niet de enige matchmaker. Sterker nog: in sommige gevallen geef ik nu de voorkeur aan een speciaalbier bij het eten. Kaasfondue Een kaasfondue, bijvoorbeeld, is vrij lastig te matchen met wijn op een manier dat je er ècht blij van wordt. Dus pakken we wat het dichtstbij de bergkazen komt bij de vraag 'welke wijn bij kaasfondue' en dat is een Zwitserse fendant. Maar eigenlijk is het dus veel lekkerder om er een goed glas bier bij te drinken (sorry wijn!). Een beetje te vergelijken met een duik in het zwembad en je kunt weer lekker opgefrist verder zonnen.