Zelf dacht ik best veel te weten over kaas. Dat er witschimmel-, roodschimmel- en blauwschimmelkazen zijn uit verschillende landen en harde, halfzachte en zachte kazen, rauwmelkse boerenkazen en gepasteuriseerde. En ergens dacht ik wel, er is vast meer en ik wil het allemaal weten en vooral: proeven!
Na één cursusdag heb ik tutende oren van de onophoudelijke stroom aan informatie en gelukkig vandaag de tijd om het rustig op me in te laten werken.
We hebben met z'n twintigen 9 harde koemelkkazen geproefd, waarvan een flink aantal mij onbekend was. Jonge groene oorsprong uit Noord Holland, Tomme de Savoie, Tomme Crayeuse, een boerengatenkaas, Alp Blossom uit Oostenrijk, Appleby's Cheshire uit Engeland, Etivaz Suisse, Wilde Weide overjarig en Sao Jorge van de Portugese Azoren.
Degene die me het meest is bijgebleven, en waarna ik eigenlijk geen ander meer wilde, was de Etivaz Suisse: een Zwitserse 'Alpage' kaas die is gerijpt in een tunnel met 98% vochtigheidsgraad. Met dat typische Zwitserse kruidige alpenkaas-aroma, lekker rijk in smaak en die intense smaak blijft ook heel lang hangen. Hier kauw je niet op, die zuig je op. En na een slokje wijn ga je weer watertandend door naar het volgende hapje.
De kazen van Remeker, waar we op bezoek waren, stonden niet op de proeflijst. Dus die heb ik gekocht en mee naar huis genomen om later nog even op terug te komen.
Het schijnt dat we na de cursus ook de fruitigheid in kaas zullen kunnen ontdekken. Het florale in wijn ontdekken heeft me enkele jaren gekost, dus ik ben benieuwd of dat gaat lukken.
Er volgen in februari en maart nog 3 cursusdagen. Plan is om dan wèl mijn mobieltje mee te nemen en foto's te maken om te delen via blog, facebook en instagram. Bovenstaande foto heb ik geleend van de website van Remeker.
Reacties
Een reactie posten