Doorgaan naar hoofdcontent

Portproeverij 12 februari






Voordat de portproeverij begint, ben ik een uurtje bezig om alles klaar te zetten en vraag ik me altijd af of het weer een succes wordt. En voor mij is het een succesvolle workshop geweest als mensen hebben genoten en iets - liefst veel - over port hebben bijgeleerd.


Afgelopen zondag was de port workshop een keer in de Delftse Molen de Roos, met als voordeel dat er een keuken bij is en dat het licht gunstiger is om foto's te maken. En omdat ik mezelf zelden tijd gun om tijdens de workshop foto's te maken, heb ik gelukkig iemand gevonden die dat een heel interessant project vindt en hij heeft het dit keer vastgelegd. Dan heb ik iets om volgende keer naar te kijken en te weten: ja, het wordt weer een geslaagde middag. De foto's zijn te bekijken op de facebookpagina.


Dit keer hadden we een mooi rijtje ruby en tawny port om met elkaar te vergelijken:
Ruby Dum en Tawny Dee als altijd startende tweeling. Gevolgd door een Late Bottled Vintage 2007 met een 10 years old tawny port ernaast. Dan een Colheita 2005 en Vintage port 2005 naast elkaar en als laatste smaakbommetje de Crusted port 2012. Allemaal van Niepoort.


Smaakontdekking van deze workshop: een tuttifrutti cake van Les Gateaux bij de Colheita is erg lekker.


In het najaar doen we het weer gewoon op een vrijdagavond boven bij  Bierhuis de Klomp.
Zie ik je dan?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Bier bij de kaasfondue

Als gastronoom-sommelier ben ik vooral bezig met het combineren van wijn en eten. In mijn geval vooral Portugese wijnen en een dikke focus op kaas in Februdairy ;-) Maar afgelopen weken ben ik voor brouwerij de Koperen Kat in Bier & Spijs -wereld gedoken. Makkelijk dacht ik. Smaakprofieltjes matchen en klaar is Klara. Het bleek toch best een 'different cookie' te zijn, maar na wat onderzoek merkte ik: wijn is niet de enige matchmaker. Sterker nog: in sommige gevallen geef ik nu de voorkeur aan een speciaalbier bij het eten. Kaasfondue Een kaasfondue, bijvoorbeeld, is vrij lastig te matchen met wijn op een manier dat je er ècht blij van wordt. Dus pakken we wat het dichtstbij de bergkazen komt bij de vraag 'welke wijn bij kaasfondue' en dat is een Zwitserse fendant. Maar eigenlijk is het dus veel lekkerder om er een goed glas bier bij te drinken (sorry wijn!). Een beetje te vergelijken met een duik in het zwembad en je kunt weer lekker opgefrist verder zonnen.