De Smaakboutique Blog

IN DEZE BLOG DEEL IK WIJN EN SPIJSTIPS,
RECEPTEN EN PERSOONLIJKE SMAAK-AVONTUREN.

Niets missen?
Nieuwe blogberichten worden altijd gedeeld via de facebookpagina en in de zijlijn is de mogelijkheid je via e-mail aan te melden voor updates.


dinsdag 13 juni 2017

Vintage portproeverij


Maandag 12 juni 2017 heb ik een bijzondere Niepoort Vintage masterclass mee mogen maken. De portmaker van Niepoort vinhos, Nick Delaforce, liet Vintage port proeven in diverse leeftijdsfases. Er werd een mooie vergelijking gemaakt van baby's naar pubers, van pubers naar jong volwassenen en van jong volwassenen naar de volwassen / rijpe leeftijd. We begonnen bij de baby's: vintage port proefmonsters uit het vat van vintage 2015. In het geval van de Bioma vintage 2015 kun je zelfs spreken van een prematuurtje. Die moet namelijk nog een jaar in het vat blijven zitten, in tegenstelling tot de 'gewone' vintage 2015.

2003 t/m 2007 zijn een beetje de grommende, kattige, gesloten pubers die een beetje moeilijk doen.
2000 is een jong volwassene die nu fantastisch is naar mijn idee. En als je dan geduld genoeg hebt en ze hun gang laat gaan, krijg je er een heel sociale, aimabele volwassene voor terug zoals de volwassen 1982 en 1970.

Niepoort is trouwens één van de weinige porthuizen die 2015 declareert. Het schijnt dat de porthuizen van Engelse origine de regel/traditie hebben om niet elk jaar tot vintage jaar te verklaren en zij zien ook veel in oogstjaar 2016. Eigenwijs als Dirk van der Niepoort is en niet gehinderd door deze traditie, heeft hij dat dus wel gedaan. Ook omdat hij in 2015 vroeger geoogst heeft om de regen voor te zijn en de intensiteit en frisse fruitzuren te behouden.

Dit was de proeflijst:

Niepoort vintage port 2015
Niepoort vintage port BIOMA 2015
Niepoort vintage port 2007
Niepoort vintage port 2005
Niepoort vintage port 2003
Niepoort vintage port 2000 (fantastisch nu!)
Niepoort vintage port 1982 (zijdezacht)
Niepoort vintage port 1970 (live gedecanteerd i.v.m. de leeftijd en heel bijzonder)

Wil je ook eens een portproeverij meemaken? In november geef ik er zelf één waarbij we alle soorten port aandacht geven en met elkaar vergelijken. Naar de proeverij >

Geen opmerkingen:

Een reactie posten