Doorgaan naar hoofdcontent

Vintage portproeverij


Maandag 12 juni 2017 heb ik een bijzondere Niepoort Vintage masterclass mee mogen maken. De portmaker van Niepoort vinhos, Nick Delaforce, liet Vintage port proeven in diverse leeftijdsfases. Er werd een mooie vergelijking gemaakt van baby's naar pubers, van pubers naar jong volwassenen en van jong volwassenen naar de volwassen / rijpe leeftijd. We begonnen bij de baby's: vintage port proefmonsters uit het vat van vintage 2015. In het geval van de Bioma vintage 2015 kun je zelfs spreken van een prematuurtje. Die moet namelijk nog een jaar in het vat blijven zitten, in tegenstelling tot de 'gewone' vintage 2015.

2003 t/m 2007 zijn een beetje de grommende, kattige, gesloten pubers die een beetje moeilijk doen.
2000 is een jong volwassene die nu fantastisch is naar mijn idee. En als je dan geduld genoeg hebt en ze hun gang laat gaan, krijg je er een heel sociale, aimabele volwassene voor terug zoals de volwassen 1982 en 1970.

Niepoort is trouwens één van de weinige porthuizen die 2015 declareert. Het schijnt dat de porthuizen van Engelse origine de regel/traditie hebben om niet elk jaar tot vintage jaar te verklaren en zij zien ook veel in oogstjaar 2016. Eigenwijs als Dirk van der Niepoort is en niet gehinderd door deze traditie, heeft hij dat dus wel gedaan. Ook omdat hij in 2015 vroeger geoogst heeft om de regen voor te zijn en de intensiteit en frisse fruitzuren te behouden.

Dit was de proeflijst:

Niepoort vintage port 2015
Niepoort vintage port BIOMA 2015
Niepoort vintage port 2007
Niepoort vintage port 2005
Niepoort vintage port 2003
Niepoort vintage port 2000 (fantastisch nu!)
Niepoort vintage port 1982 (zijdezacht)
Niepoort vintage port 1970 (live gedecanteerd i.v.m. de leeftijd en heel bijzonder)

Wil je ook eens een portproeverij meemaken? In november geef ik er zelf één waarbij we alle soorten port aandacht geven en met elkaar vergelijken. Naar de proeverij >

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Bier bij de kaasfondue

Als gastronoom-sommelier ben ik vooral bezig met het combineren van wijn en eten. In mijn geval vooral Portugese wijnen en een dikke focus op kaas in Februdairy ;-) Maar afgelopen weken ben ik voor brouwerij de Koperen Kat in Bier & Spijs -wereld gedoken. Makkelijk dacht ik. Smaakprofieltjes matchen en klaar is Klara. Het bleek toch best een 'different cookie' te zijn, maar na wat onderzoek merkte ik: wijn is niet de enige matchmaker. Sterker nog: in sommige gevallen geef ik nu de voorkeur aan een speciaalbier bij het eten. Kaasfondue Een kaasfondue, bijvoorbeeld, is vrij lastig te matchen met wijn op een manier dat je er ècht blij van wordt. Dus pakken we wat het dichtstbij de bergkazen komt bij de vraag 'welke wijn bij kaasfondue' en dat is een Zwitserse fendant. Maar eigenlijk is het dus veel lekkerder om er een goed glas bier bij te drinken (sorry wijn!). Een beetje te vergelijken met een duik in het zwembad en je kunt weer lekker opgefrist verder zonnen.