Doorgaan naar hoofdcontent

Lichte rode wijn uit Portugal

Vorig jaar was ik bij een wijnproeverij in de Portugese Ambassade in Den Haag en vroeg daar rond naar een lichte rode wijn uit Portugal. De rode wijnen in Portugal zijn heerlijk origineel, authentiek en zeer smaakvol. Maar soms wil je gewoon iets makkelijker en lichter rood en moet je uitwijken naar wijnen uit andere landen terwijl ik me zo graag richt op Portugal. En op dat moment vond ik het niet, zo'n lichte rode wijn.

Dus nu ben ik blij dat er ineens een aantal opduiken. Niepoort begrijpt ons gelukkig heel goed. Vorige week zette ik de Niepoort Pinot Noir 2013 en 2014 in de webwinkel die veel weg heeft van Bourgogne Pinot Noir, maar gemaakt is in de Dourovallei. Een Nederlandse wijnboer uit de Bourgogne vertelde mij zelfs dat dit een Pinot Noir is waar ze in de  Bourgogne jaloers op kunnen zijn! Mooi om te horen, dat zou een Fransman natuurlijk nooit zeggen..

En deze week is er nog een lichte rode wijn bijgekomen: Nat' Cool!
Licht in alcohol en plezierig licht van smaak, gemaakt van Baga druiven in de Portugese wijnstreek Bairrada. En omdat deze zo lekker wegdrinkt hebben ze er een literfles van gemaakt!

Meer informatie over Pinot Noir Duriense en Nat'Cool! vind je hier >

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Bier bij de kaasfondue

Als gastronoom-sommelier ben ik vooral bezig met het combineren van wijn en eten. In mijn geval vooral Portugese wijnen en een dikke focus op kaas in Februdairy ;-) Maar afgelopen weken ben ik voor brouwerij de Koperen Kat in Bier & Spijs -wereld gedoken. Makkelijk dacht ik. Smaakprofieltjes matchen en klaar is Klara. Het bleek toch best een 'different cookie' te zijn, maar na wat onderzoek merkte ik: wijn is niet de enige matchmaker. Sterker nog: in sommige gevallen geef ik nu de voorkeur aan een speciaalbier bij het eten. Kaasfondue Een kaasfondue, bijvoorbeeld, is vrij lastig te matchen met wijn op een manier dat je er ècht blij van wordt. Dus pakken we wat het dichtstbij de bergkazen komt bij de vraag 'welke wijn bij kaasfondue' en dat is een Zwitserse fendant. Maar eigenlijk is het dus veel lekkerder om er een goed glas bier bij te drinken (sorry wijn!). Een beetje te vergelijken met een duik in het zwembad en je kunt weer lekker opgefrist verder zonnen.