Doorgaan naar hoofdcontent

Portugese bladerdeegtaartjes

Veel lekkerder dan de beroemde pasteis de nata, vind ik zelf. En mijn man en zoon zijn er ook dol op. Pasteis de nata (Portugese bladerdeegroomtaartjes) zijn vaak nogal machtig. De bladerdeegtaartjes van dit recept zijn zonder room en mèt amandelrasp en witte bonen. Gek genoeg maken die witte bonen de taartjes lichter van smaak en hup: je hebt weer een paar gram groente binnen... Het recept heb ik van de website van Saudades de Portugal en heb het aangepast zodat het precies genoeg is om mijn bakblik met 12 muffinvormpjes te vullen.

Het vergt wel wat voorbereiding de dag ervoor, maar vrij weinig moeite. Het lekkerste is namelijk om de witte bonen zelf te weken en te koken. Dus eerst 25 gram gedroogde witte bonen 8 uur vooraf weken en dan 1 tot 2 uur koken om ze daarna te pureren.

Oven voorverwarmen op 180 graden.

Meng in een pannetje 125 gram suiker en 1/2 deciliter water en breng het rustig aan de kook. Haal het na 3 minuten koken van het vuur en doe de bonenpuree en 30 gram geraspte amandelen erbij. Roer goed door en zet het nog even terug op het vuur om weer te verwarmen en laat het dan afkoelen. Klop ondertussen 3 eidooiers luchtig en meng ze met de rest van de vulling.

Rol het bladerdeeg uit (ik gebruik graag die van tante Fanny uit het koelvak) en steek hier rondjes uit die een muffinvorm kunnen vullen. Vet de vormpjes in en doe de rondjes deeg erin. Vul ze met het mengsel. Er moet een klein randje vrijblijven (niet helemaal vol) en kwast de randjes eventueel in met eiwit voor wat glans. Bak de taartjes in ca. 25 minuten gaar. Af laten koelen, eruit halen en bestrooien met poedersuiker en kaneel.

Vrijdag ga ik ze maken voor een thuisproeverij, ik heb er nu al zin in!


Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een ...

Madeira en oude kaas

In het algemeen kun je stellen dat oude kaas lekker is bij Madeira wijnen, maar niet elke oude kaas is natuurlijk lekker bij elke Madeira. Afgelopen weken heb ik twee supercombinaties geproefd en die wil ik even met je delen: Zilte duinen Ontdekt tijdens de masterclass : 'De zilte duinen' van kaasboerderij de Zeekraal. Het is een gerijpte biologische kaas van schapen- en koemelk. Wat mij opviel aan deze kaas is natuurlijk de lekkere zilte volle smaak maar ook de losse structuur. Het heeft me een dag gekost om te bedenken waar het me aan deed denken. Misschien ken je het wel, de Zwitserse Tête de moine kaas waar je met een prachtig apparaat mooie krullen van schaaft. Daar smaakt het dus naar, of in ieder geval voelt het zo in je mond. Deze kaas (of kazen) passen perfect bij Madeira Sercial 10 year old reserve van Barbeito. En - ook geproefd -de Madeira Boal colheita 2001 maakt het mìnder lekker. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn natuurlijk. Gooische kaas De laa...

Bier bij de kaasfondue

Als gastronoom-sommelier ben ik vooral bezig met het combineren van wijn en eten. In mijn geval vooral Portugese wijnen en een dikke focus op kaas in Februdairy ;-) Maar afgelopen weken ben ik voor brouwerij de Koperen Kat in Bier & Spijs -wereld gedoken. Makkelijk dacht ik. Smaakprofieltjes matchen en klaar is Klara. Het bleek toch best een 'different cookie' te zijn, maar na wat onderzoek merkte ik: wijn is niet de enige matchmaker. Sterker nog: in sommige gevallen geef ik nu de voorkeur aan een speciaalbier bij het eten. Kaasfondue Een kaasfondue, bijvoorbeeld, is vrij lastig te matchen met wijn op een manier dat je er ècht blij van wordt. Dus pakken we wat het dichtstbij de bergkazen komt bij de vraag 'welke wijn bij kaasfondue' en dat is een Zwitserse fendant. Maar eigenlijk is het dus veel lekkerder om er een goed glas bier bij te drinken (sorry wijn!). Een beetje te vergelijken met een duik in het zwembad en je kunt weer lekker opgefrist verder zonnen....