Doorgaan naar hoofdcontent

Geschnetzeltes der Winzerin



Duitsers zijn best zoete mensen, tenminste als het om wijn gaat. Dan houden ze van lieblich en feinherb wijnen zoals Auslese of Spätlese van druiven die in de herfst pas geplukt worden omdat er dan relatief minder water en meer suiker in de druiven zit. Als het door een goede wijnmaker gemaakt wordt (zoals Gustavshof, Reinholt Haert, Wagner Stempel of Markus Molitor), kunnen het zalige rijke wijnen worden.

Maar wat eet je erbij? Want zet je een heerlijke halfzoete witte wijn bij je avondeten, dan heb je kans dat er geen huwelijk van smaken plaatsvindt, maar een vechtscheiding. Wil je een match maken, dan is het heel belangrijk om een romig en een zoet element in het gerecht te verwerken zodat de rijkdom onder het zoet te proeven blijft.

In de Vulkaaneifel heb ik bij Geflügelhof Jenshen een perfecte huwelijkskandidaat ontmoet die ik thuis met succes heb nagemaakt: 'Hänchenbrustfilet der Winzerin' = kipfilet in romige wittewijnsaus met druiven. Omdat ik tijdens dezelfde vakantie in Bernkastel Geschnetzeltes heb gegeten, heb ik er reepjes van gemaakt.

Dit is het recept voor 2 personen:

350 gram kipfilet in reepjes snijden, bestrooien met een beetje bloem, zout en peper. Boter verhitten in een koekenpan en de reepjes even aanbakken aan beide kanten en apart houden. Het vuur laag zetten en twee babypreitjes of een halve volwassen prei in stukjes smoren met gesnipperde knoflook.
In een andere pan op hoog vuur champignonschijfjes bakken tot ze jus loslaten. De champignons apart houden van de jus (bewaren want daar zit veel smaak in).
Als de prei zacht is geworden, gaat er 100 ml kippenbouillon en een glaasje Riesling bij. Een paar minuten laten pruttelen zodat de meeste alcohol verdampt. Vervolgens de kipfilet terug in de pan, 125ml room toevoegen en 10 minuten op laag vuur laten. Twee handenvol gehalveerde druiven en de champignons  de laatste minuut/minuten meewarmen. Tip: als de saus te vloeibaar is, kun je het champignonvocht aanmaken met flinke tl maizena en door de saus roeren.

Wat erbij geserveerd wordt, kun je laten afhangen van de wijn. Is het een vriendelijke zoals Reinholt Haert's Haert to Heart Riesling of een steviger mineraalrijker wijn zoals een Graacher Himmelreich spätlese Riesling? Neem als bijgerecht pasta voor vriendelijke wijn en rösti of gebakken aardappels voor het pittiger type zou ik zeggen. Maar dat is een kwestie van nuances en moet vooral veel geprobeerd worden, alleen maar lekker!

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een ...

Madeira en oude kaas

In het algemeen kun je stellen dat oude kaas lekker is bij Madeira wijnen, maar niet elke oude kaas is natuurlijk lekker bij elke Madeira. Afgelopen weken heb ik twee supercombinaties geproefd en die wil ik even met je delen: Zilte duinen Ontdekt tijdens de masterclass : 'De zilte duinen' van kaasboerderij de Zeekraal. Het is een gerijpte biologische kaas van schapen- en koemelk. Wat mij opviel aan deze kaas is natuurlijk de lekkere zilte volle smaak maar ook de losse structuur. Het heeft me een dag gekost om te bedenken waar het me aan deed denken. Misschien ken je het wel, de Zwitserse Tête de moine kaas waar je met een prachtig apparaat mooie krullen van schaaft. Daar smaakt het dus naar, of in ieder geval voelt het zo in je mond. Deze kaas (of kazen) passen perfect bij Madeira Sercial 10 year old reserve van Barbeito. En - ook geproefd -de Madeira Boal colheita 2001 maakt het mìnder lekker. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn natuurlijk. Gooische kaas De laa...

Bier bij de kaasfondue

Als gastronoom-sommelier ben ik vooral bezig met het combineren van wijn en eten. In mijn geval vooral Portugese wijnen en een dikke focus op kaas in Februdairy ;-) Maar afgelopen weken ben ik voor brouwerij de Koperen Kat in Bier & Spijs -wereld gedoken. Makkelijk dacht ik. Smaakprofieltjes matchen en klaar is Klara. Het bleek toch best een 'different cookie' te zijn, maar na wat onderzoek merkte ik: wijn is niet de enige matchmaker. Sterker nog: in sommige gevallen geef ik nu de voorkeur aan een speciaalbier bij het eten. Kaasfondue Een kaasfondue, bijvoorbeeld, is vrij lastig te matchen met wijn op een manier dat je er ècht blij van wordt. Dus pakken we wat het dichtstbij de bergkazen komt bij de vraag 'welke wijn bij kaasfondue' en dat is een Zwitserse fendant. Maar eigenlijk is het dus veel lekkerder om er een goed glas bier bij te drinken (sorry wijn!). Een beetje te vergelijken met een duik in het zwembad en je kunt weer lekker opgefrist verder zonnen....