Doorgaan naar hoofdcontent

Posts

Snelle Oosterse kip

Thuis noemen we het 'Sweet chili kip', maar oorspronkelijk heet het een 'snelle Oosterse kip' in het kookboek Smaakvol en Gezond waar ik eerder over schreef. De marinade is in 1 minuut gemaakt, die giet je over de kip (wij gebruiken graag scharrel drumsticks) en de oven doet de rest. Wijnspijsadvies? Eerlijk gezegd drink ik er liever een glas melk bij omdat alcoholhoudende dranken mijn tong extra gevoelig maken voor het pittige van deze kip en melk beschermt. Recept voor 4 personen : Verwarm de oven voor op 200° C. Vet een ovenschaal licht in met wat olie. Leg 4 flinke kipkarbonades met het vel naar boven in de schaal. Roer 6 el sweet chilisaus, 1,5 el vissaus, 1 el ketjap manis, 2 tl citroensap en 1/2 tl kurkuma (=koenjit/geelwortel) door elkaar en verdeel het over de kip. Zet de schaal in het midden van de oven gedurende 45 minuten. Keer de kip om de 15 minuten om en bedruip met de marinade.

Creme Crue proefsessie

Afgelopen donderdag 5 mei mocht ik een proefsessie bijwonen bij Restaurant Crème Crue in Rijswijk, waar Patrick Kelder (Patron cuisinier) prachtige gerechten maakt die echt alle zintuigen strelen. Om de paar maanden gaan sommelier Christiaan Spoel en Ian van wijnleverancier De Gouden Ton aan tafel om wijnspijscombinaties door te proeven van gerechten waar niet 1-2-3 een wijn bij te bedenken is. Bij het doornemen van het menu zie ik al dat het uitdagende gerechten zijn die alle smaakcomponenten en verschillende structuren in zich hebben. Oftewel: zoet, zuur, zout èn bitter, zalvend èn krokant, fris èn rijp. Ian meldt terecht dat het moeilijk is om die te combineren met klassieke (droge) Franse wijnen. Het zou een korte sessie worden, maar we hebben de hele avond aan de chef's table het ene na het andere kunstwerkje zien klaarmaken en mogen proeven met een keuze uit een tafel vol wijn. Om de smaakpapillen te laten wennen, kregen we eerst een crème d'asperge met haringkuit...

Kruidkoek met Arabische koffiechocolade & PX

Bij een proeverij van mijn leverancier heb ik een boekje meegenomen van Vinos de Jerez over alle types Sherry, hoe ze gemaakt worden en waarbij het lekker smaakt. Nu heb ik pas een (zoete) PX van Barbadillo aan mijn assortiment toegevoegd, waarvan bekend is dat die goed bij pure chocolade past. Maar met deze kruidkoektulband met koffie-chocoladeglazuur is het nóg lekkerder ... Recept 4 personen: Oven voorverwarmen op 175 °C. In kom 300 gr bloem, 1 zakje bakpoeder en 250 gr donkere basterdsuiker mengen. 1 ei erboven breken, 250 ml melk, 4 el PX Sherry en 1/2 tl zout toevoegen en met garde roeren tot glad beslag. 75 gr zachte noga (turrón) in kleine stukjes verdelen en door beslag scheppen. Beslag in 4 (met wat zachte boter) ingevette kleine tulbandvormpjes (of grote tulband) schenken en vormpjes 1 richel onder het midden in oven schuiven. Kruidkoek in ca. 1 uur bruin en gaar bakken (satéstokje dat in de koek wordt gestoken, komt er droog uit!). Tulbandjes 10 min. laten afkoel...

Smakelijk dagje 15 april

Vrijdag 15 april valt er van alles te proeven in Delft. In de natuurwinkel ´Van Nature´ op de Vrouw Juttenland in Delft is het klantenverwendag , waar je ambachtelijk gebrouwen Leckere bier en de nieuwe Demeter sappen kunt proeven. Er is een kaasproeverij op de kaasafdeling en bij de bakkerij kun je een heerlijk vers gebakken muffin proberen. Op dezelfde dag van 10 tot 6 is er bij Verkade & Jacques aan de Brabantse Turfmarkt in Delft een Bourgondische markt voor de winkel en daar is van alles te zien en te proeven, zoals boerenkaas, bijzondere buitenlandse kazen, likeuren, worst en olijven. Ik denk dat ik vrijdag maar op mijn gemak de stad in loop, beetje smullen hier en daar...

Restaurant Swing

Sinds het Hampshire hotel vorig jaar geopend is, ben ik al nieuwsgierig naar Restaurant Swing. We lopen of rijden er regelmatig langs en zien dan dat het er van binnen ruim en sfeervol uitziet, ingericht rond een muzikaal 'jazzy' thema. Een eet-afspraak met een ex collega vond ik het ideale moment om het eten en de wijn uit te proberen. Via twitter even het dagmenu opgevraagd en gereserveerd omdat het er aantrekkelijk uitzag. 3 gangen voor 22,50 p.p. met als voorgerecht een terrine van zalm, als hoofdgerecht parelhoenfilet met saus van bospaddestoelen en als dessert een brownie met ijs. Een karaf met water kwam al direct op tafel en we kregen een (goede!) Prosecco van het huis aangeboden. De terrine was zacht en luchtig van binnen, met een buitenkant van gerookte zalm, superverse jonge sla en cress erop en een dressing van (vermoeden wij) room en balsamico. De parelhoen had een krokant velletje en was goed gegaard op een bedje van puree en beetgare sperzieboontjes en saus van ...

Gestolen Fiets

Sinds op onze trouwdag mijn fiets is gestolen, ben ik weer even extra fan van deze grappig geëtiketteerde rode wijn van Niepoort die Gestolen Fiets is genoemd. Vandaag is een nieuwe zending binnengekomen van 2008. Als wijnverkoper het perfecte excuus om een fles open te trekken: deze nieuwe jaargang moet geproefd! Het gevulde glas heb ik net meegenomen naar mijn thuiskantoor om direct maar even een proefnotitie te schrijven, want ik ben blij verrast. Ten opzichte van 2007 is oogst 2008 zwoeler, aardser en rijper in fruit. Heel donker robijn van kleur en rijpe bramen, een lichte aardse stalgeur, tikkeltje laurier en peper in geur en smaak, maar niet te zwaar. Alles is mooi in balans, zwoel zonder zwaar te zijn. Wederom een perfecte wijn om thuis na het werk van te genieten, met of zonder iets erbij.

Wijn bij Jamie's Paasfeest

De Delicious. plofte in de gang tussendemiddag en ik ben op bladzijde 34 al geïnspireerd tot een wijnadvies. Jamie Oliver heeft een mooi lentemenu samengesteld van tuinbonen-ricottatoastjes met basilicum en munt, lamsschenkels met rode wijn en zwarte olijven, lentegroenten met mosterdboter en puree met olijfolie en rozemarijn. Met als dessert omgekeerde sinaasappel-polentacake met crème fraîche en caramel. Misschien komt het omdat ik de winterkost en truien zo zat ben, maar ik zou het direct wel willen maken en proeven! En ik heb bij elk gerecht al verzonnen welke wijn ik erbij zou drinken: Bij de lichte, frisse smaken van de tuinbonen-ricottatoastjes past een lichte frisse wijn zoals Le Chant des Fleurs Sauvignon blanc 2009 uit de 'tuinen van Frankrijk', nl. de Loirevallei. Bij het lamsgerecht met lentegroenten en puree past een rode wijn van Niepoort Vinhos met de, voor mij momenteel, toepasselijke naam 'Gestolen Fiets' . Niet te zwaar en niet te licht,...