Doorgaan naar hoofdcontent

Posts

Delicious. Italië

De woorden die bij mij opkomen als ik aan Italiaans eten denk zijn 'smaakvol, sappig, troostrijk, verse kruiden en voedzaam'. De Delicious. van oktober staat weer vol Italiaanse recepten en weetjes en nu ik 'm gelezen heb, voel ik sterk de behoefte om binnenkort weer risotto te gaan eten. De risotto met basilicum bijvoorbeeld lijkt me heerlijk bij een op de huid gebakken visje. Een mooie Albariño daarbij en het wordt ècht genieten. Als er wat overblijft, maak ik er risotto suppli al telefono van (gefrituurde risottoballetjes). Weinig kans alleen, dat er iets overblijft... Als je de pompoen-preitaart met gebakken paddenstoelen gaat maken, zou ik eens proberen er een medium dry Madeira van een goed merk bij te drinken. Tijdens een Madeira proeverij heb ik wel succes gehad met de combinatie van een paddenstoelen/spektaartje en VB lote 2 Madeira van Barbeito . Maar rekening houdend met de zoete pompoen die er ook door zit, zou je ook de kruidige, zachtzoete Madeira Boal 5 ...

La maison Demessey

Proeven in Meursault Logerend in Meursault is het moeilijk kiezen waar je wilt gaan proeven. Het logeeradres zelf is een makkelijke eerste keuze als je bij een wijnboer verblijft, maar dan? Bijna elke bewoner van Meursault is wijnproducent lijkt het wel en de Guide Hachette staat vol met adressen, maar welke is nu echt de moeite waard? Het is een kwestie van uitproberen. De ontdekking: De ontdekking tijdens ons bezoek aan Meursault is La maison Demessey die van oorsprong wijn maakt in de Mâconnais met Chateau de Messey in Ozenay, later ook in de Côte Chalonnaise met Domaine Belleville in Rully en in de Côte de Beaune met de Manoir Murisaltien in Meursault. Marc Dumont is de 'propriétaire récoltant' hetgeen betekent dat hij eigenaar en wijnmaker (oogster) is, maar in de folders lees ik dat er wel Chardonnay en Pinot Noir druiven worden aangekocht op momenten dat de eigen wijngaarden niet genoeg produceren. Ten tijde van mijn bezoek aan le Manoir Murisaltien in Meursault wa...

Chateau de la Velle

Wijnbeleving Als je bij de wijnboer logeert, kun je het begin van de wijn beleven. In juni hebben wij gelogeerd in Chateau de la Velle met uitzicht op de Clos (ommuurde wijngaard) de la Velle en de kleine tractortjes op hoge wielen die worden gebruikt voor het snoeien. Tijdens ons verblijf zijn de witte wijnen van oogst 2010 gebotteld op het binnenplein door de familie Darviot. Het gerinkel van de flessen klonk me als muziek in de oren. Respect voor de natuur Wat me aanspreekt aan deze wijnproducent is dat er al meer dan 15 jaar geen kunstmest meer is gebruikt en dat zij het gebruik van bestrijdingsmiddelen beperken tot noodgevallen om het milieu te sparen en het terroir goed tot uitdrukking te laten komen in de wijn. De wijnen In onze kasteelkamer stond een wijnrek met 12 verschillende wijnen uit het assortiment van Bertrand Darviot. We konden dus lekker spontaan beslissen welke wijn we bij het eten wilden. Bertrand Darviot heeft niet alleen in Meursault een wijngaard, maar oo...

Chaos aan de Schie

Chaos aan de Schie, met dit jaar lady chef Jannie Munk die tot 10 juli restaurant l'Orage doet herleven bij Lijm & Cultuur aan de Rotterdamse weg 270. Een sfeer van vrijheid blijheid, met buiten tafels en loungebanken van sloophout en overal fatboys (grote zitzakken) in het gras, moedigt ons aan onze peuter mee te nemen. Zoontjelief kan nog niet zo goed stilzitten, dus het komt goed uit dat hij zijn gang mag gaan met de omgeving van onze tafel verkennen en af en toe een duik in de zitzakken te nemen. Er staat zelfs een klimtoestel met glijbaan en schommel, maar die is naar mijn overbezorgde moedergevoel wel wat dichtbij het kanaal, dus daar nemen we af en toe pauze voor en dat kan makkelijk. We hebben een jongen gezien die zijn hengel had meegenomen om te vissen en een echtpaar dat hun bootje aanlegde voor een hapje en een drankje om een tijdje later weer weg te varen. Binnen was vanaf 14.00 uur een muzikale ballonnenact, maar wij hadden het buiten prima naar ons zin. Culinair...

Reiskookboek Frankrijk

Dit boek zit nu standaard in mijn bagage als we op vakantie gaan naar Frankrijk: het Reiskookboek Frankrijk van culinair journalist Onno Kleyn. Voorheen liep ik wel als een kind in de snoepwinkel rond in de supermarché, maar kwam dan met heel vertrouwde artikelen thuis omdat je in de gîte toch moet werken met beperkte middelen. De kruidenverzameling en potten en pannen van thuis zijn namelijk niet voorhanden en je wilt het jezelf toch niet te moeilijk maken... In dit boek staan recepten die heel eenvoudig te maken zijn met de lokale heerlijkheden. Gewoon het boek meenemen de supermarkt in en ter plekke verzinnen wat je gaat eten. Zo stuitten we bij de verse vis-afdeling in de SuperU van La Bresse (Vogezen) op een beekforel die in het dorp gevangen was. Deze heb ik in de koekenpan in roomboter in z'n geheel gebakken, manlief helemaal blij. In de Bourgogne herkenden we de 'jambon persillé' (ham in gelei met peterselie) bij de slager (lekker!) en in de Elzas hebben we de Poule...

Snelle Oosterse kip

Thuis noemen we het 'Sweet chili kip', maar oorspronkelijk heet het een 'snelle Oosterse kip' in het kookboek Smaakvol en Gezond waar ik eerder over schreef. De marinade is in 1 minuut gemaakt, die giet je over de kip (wij gebruiken graag scharrel drumsticks) en de oven doet de rest. Wijnspijsadvies? Eerlijk gezegd drink ik er liever een glas melk bij omdat alcoholhoudende dranken mijn tong extra gevoelig maken voor het pittige van deze kip en melk beschermt. Recept voor 4 personen : Verwarm de oven voor op 200° C. Vet een ovenschaal licht in met wat olie. Leg 4 flinke kipkarbonades met het vel naar boven in de schaal. Roer 6 el sweet chilisaus, 1,5 el vissaus, 1 el ketjap manis, 2 tl citroensap en 1/2 tl kurkuma (=koenjit/geelwortel) door elkaar en verdeel het over de kip. Zet de schaal in het midden van de oven gedurende 45 minuten. Keer de kip om de 15 minuten om en bedruip met de marinade.

Creme Crue proefsessie

Afgelopen donderdag 5 mei mocht ik een proefsessie bijwonen bij Restaurant Crème Crue in Rijswijk, waar Patrick Kelder (Patron cuisinier) prachtige gerechten maakt die echt alle zintuigen strelen. Om de paar maanden gaan sommelier Christiaan Spoel en Ian van wijnleverancier De Gouden Ton aan tafel om wijnspijscombinaties door te proeven van gerechten waar niet 1-2-3 een wijn bij te bedenken is. Bij het doornemen van het menu zie ik al dat het uitdagende gerechten zijn die alle smaakcomponenten en verschillende structuren in zich hebben. Oftewel: zoet, zuur, zout èn bitter, zalvend èn krokant, fris èn rijp. Ian meldt terecht dat het moeilijk is om die te combineren met klassieke (droge) Franse wijnen. Het zou een korte sessie worden, maar we hebben de hele avond aan de chef's table het ene na het andere kunstwerkje zien klaarmaken en mogen proeven met een keuze uit een tafel vol wijn. Om de smaakpapillen te laten wennen, kregen we eerst een crème d'asperge met haringkuit...