Doorgaan naar hoofdcontent

Posts

Spaanse venkelsalade

Eigenlijk raar dat ik bij de groenteboer altijd ga voor de groente en fruit die ik ken en weinig experimenteel inkoop. Daarom is het leuk om eens in de week een kistje groente en fruit geleverd te krijgen die je normaal niet koopt, maar wel van het seizoen zijn en dus heel smaakvol. Deze week kregen we van Kistje vol Smaak ook venkel aangeleverd en daar weet ik toevallig een recept mee dat ik vorig jaar in het kookboek Smaakvol en gezond tegenkwam. Erg lekker bij de Iberische kip ! Recept voor 4 personen als bijgerecht: Als er groen aan de venkelknol zit, haal dit er dan af en houd het apart. Schaaf 1 venkelknol in fijne plakjes. Rasp 1 appel en 1 rode ui en doe ze bij de venkel. Was 1 biologische sinaasappel en rasp de schil. Schil de sinaasappel vervolgens dik, zodat al het wit eraf is. Vang het sap op dat vrijkomt. Snijd de sinaasappel in kleine stukjes en doe deze bij de venkel, appel en ui. Klop voor de dressing 3 el olijfolie, 1,5 el wittewijn-azijn , het opgevangen si...

Kistje vol smaak

Vanaf 6 januari in Delft: Kistje vol Smaak ! Verse, gezonde producten van het seizoen, vaak uit eigen regio, soms van iets verder weg, maar altijd de lekkerste smaken. Iedere week thuisbezorgd per bakfiets: dat is Kistje vol Smaak! Wil je groente, fruit, of een complete maaltijd: de keuze is aan jou. Kistje vol Smaak! start op 6 januari, bestellen kan nu al. Groen en Fruit Elke week 4 verse groenten van het seizoen? Elke week 4 soorten fruit? Je meldt je eenmalig aan, geeft aan welk Kistje je wilt ontvangen en voor hoeveel personen. Zo eenvoudig is het. Extra eters, of een keer een weekje overslaan? Geen probleem. Extra´s Naast de vaste Kistjes Groen en Fruit is er elke week een gevarieerd aanbod van smakelijke extra’s. Zo bieden zij iedere week twee heerlijke, complete maaltijden in ons Kistje Aan Tafel. Het enige dat je nog zelf hoeft te doen is koken! Bij de extra’s horen bijvoorbeeld ook kaas van kaasboerderij Van Winden uit Schipluiden, biologisch rundvlees...

Gebraden eend van Tessa

Dit kookboek van Tessa Kiros staat in mijn kast, eigenlijk om inspiratie te krijgen voor elk nieuw seizoen omdat hierin per maand recepten staan met seizoensproducten. Deze gebraden eend heb ik vorig jaar met succes klaargemaakt en lijkt me uitermate geschikt voor kerst. Recept voor 4 personen: Verwarm de oven voor op 200 ˚ C. Breng een pannetje met licht gezouten water aan de kook en blancheer hierin 400gr kleine gepelde uitjes enkele minuten. Giet ze af. Prik het vel van de eend (1,5kg) enkele malen in met een vork. Leg de eend met de borst omlaag in een braadslee en wrijf hem in met 30gr boter en wat zout en peper. Plaats de eend circa 30 minuten in de oven tot hij goudbruin kleurt. Neem hem uit de oven, keer hem en schenk 2,5 dl Marsala* erover. Voeg de geblancheerde uitjes, 800 gr. geschilde aardappelen in stukken, 2 laurierbladeren, 250gr gedroogde zwarte olijven**, 2 plukjes salie, 2 plukjes rozemarijn en 2 tenen gepelde knoflook toe. Schep alles om met een houten...

Chateau d'Anglès rosé en rood

Zelf ben ik erg gecharmeerd van de 'La Clape' wijnen van Chateau d'Anglès en heb ze in mijn assortiment opgenomen omdat ze volledig aan mijn missie voldoen. Erg leuk om vandaag op facebook te ontdekken dat Jancis Robinson (bekend wijnjournaliste) er hetzelfde over denkt. Zij schrijft erg lovend over de La Clape rosé 2010 en La Clape rouge 2008 . Ik heb in mijn enthousiasme een aantal 'quotes' maar direct overgenomen in mijn product omschrijvingen. Lees hier haar artikel.

Wijnkring november 2011: Beaujolais cru

Geïnspireerd door iemand die mij vroeg op zoek te gaan naar Beaujolais blanc, hebben we bij de wijnkring van 11 november 6 Beaujolais wijnen geproefd, waarvan 2 witte Beaujolais en 4 rode Beaujolais cru’s. Beaujolais blanc zie je niet zo vaak, maar wordt gemaakt van Chardonnay. De meer gangbare róde Beaujolais wordt gemaakt van Gamay. Er zijn 10 Beaujolais cru dorpen in de noordelijke helft van de Beaujolais en dat zijn St. Amour, Juliénas, Chénas, Moulin à Vent, Fleurie, Chiroubles, Régnié, Morgon, Brouilly en Côte de Brouilly. Het was een tijdje geleden dat ik Beaujolais cru heb geproefd. Als het om lichte rode wijnen gaat, houd ik erg van Pinot Noir, maar rode Beaujolais is eigenlijk ook heerlijk! Dat was ik even vergeten... 1. Chateau de Raousset Beaujolais blanc Villages 2010 . Een witte Beaujolais v/d groothandel, begint met een zoetige indruk en eindigt met een zure afdronk. 2. J.P. Brun Terres Dorées Beaujolais blanc 2010 met geur en smaak van exotis...

Lekker 2012

Vandaag heb ik de Lekker 2012 gekocht en ik was benieuwd hoe de Delftse restaurants het doen. De enige die erin staat is Le Vieux Jean ! Waarom ben ik eigenlijk verbaasd? Ik weet toch dat er aardig wat goede restaurants gesloten zijn afgelopen tijd, zoals l'Orage en l'Escalier bijvoorbeeld. En daar is niets voor in de plaats gekomen. Maxime staat er niet bij (ja, wel de Haagse maar niet de Delftse), dat vind ik wel raar. Zelf ben ik er nog niet geweest, maar ik heb er goede verhalen over gehoord. Toch heb ik ook gemerkt dat ik mijn heil buiten Delft ben gaan zoeken als het om lekker eten gaat. Oud Rijswijk, Rotterdam en Den Haag zijn gelukkig nog steeds dik bevolkt met goede restaurants en goed bereikbaar vanuit Delft. Een nieuwkomer in Rotterdam die me nieuwsgierig maakt is het Wereldmuseum . Deze staat landelijk op nummer 70, schijnt een hele beleving te zijn en is bovendien betaalbaar. En we mogen trots zijn op de Zwethheul (bijna Delft) die met chefkok Mario Ridder het...

Wijnkring oktober 2011

Deze maand tijdens de wijnkring hebben we Wijn & Wild gecombineerd en dat was een leerzame avond . Zo leerzaam zelfs, dat ik besloten heb hier in november een workshop van te maken. Mocht je dat interessant vinden, houd dan de nieuwsbrief of social media goed in de gaten.. In ieder geval is het belangrijkste van de combinatie wild & wijn dat vlees van wild altijd krachtiger van smaak is dan de 'normale' variant . Bovendien worden bij wild bijgerechten geserveerd die ook behoorlijk veel invloed hebben op de wijn die erbij gedronken wordt zoals zuurkool, spruitjes en rode kool bijvoorbeeld. Gerookte eendenborstfilet op gemengde salade met dressing van zachte extra vergine olijfolie en een goede balsamico. Wijn 1 Bodegas Castaño Macabeo-Chardonnay 2010 . Een vrij jonge Spaanse witte wijn van de druiven Macabeo en Chardonnay die slechts gedeeltelijk houtrijping heeft gehad en dus wel wat meer kracht heeft, maar ook het fruit heeft behouden. Licht rokerig, citroenrasp...