Doorgaan naar hoofdcontent

Posts

Zomervakantie

Mooi schema wat ik heb opgesteld om vanaf juli elke dag van de week een wijn-spijstip te plaatsen, maar inmiddels is de zomervakantie begonnen en liggen de prioriteiten even anders. Dus hopelijk is het me vergeven dat eind juli en augustus één en ander in een tropisch tempo gaat. Ook voor bestellingen in de webwinkel geldt in deze periode dat de levertijden wat langer kunnen zijn dan normaal. Fijne vakantie.

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Dadel-notentaart van Rutger

Als je vandaag of zaterdag een notenkraam tegenkomt op de markt, neem dan lekker dadels en noten mee om deze taart van Rutger te kunnen bakken. Een paar weken geleden deed ik dat ook en kon er bijna niet vanaf blijven. Het was mijn ontbijt en mijn 'koekje' bij de koffie met het excuus dat de ingrediënten best gezond zijn en de noten goed voor de cholesterol. Recept: Verwarm de oven voor op 165 °C en vet een vierkante vorm van 20 cm in (ik gebruikte een quichevorm, ook prima) en bekleed de bodem met bakpapier. Doe 110 gram boter (op kamertemperatuur) en 110 gram bruine basterdsuiker en 1 tl vanille-extract (of de inhoud van een vanillepeul) met 1/4 tl zout in een kom en mix deze tot een romig mengsel. Voeg 4 eieren toe en klop dit nog kort door. Spatel 125 gram bloem, 1,5 tl bakpoeder, 1 tl kaneel, 1/2 tl nootmuskaat en 1/2 tl gemalen kruidnagel door het beslag en voeg daarna 120 ml melk toe. Meng tot slot 130 gram ontpitte en gehakte dadels en 50 gram gehakte pecannote...

100e delicious. & wijn

De 100e delicous. magazine is binnen! Gisteren heerlijk de tijd genomen om alle gerechten te bekijken en in mijn hoofd te proeven om er 3 ideale wijnen bij te zoeken voor het wijnabonnement. Want die gaat deze week de deur uit. Het toeval wil dat ik vorige week  met mijn wijnkring nieuwe wijnen heb geproefd van jonge wijnmakers van Knewitz uit Rheinhessen en daar waren we allemaal erg enthousiast over. Vooral de witte zachte Grüner Silvaner en de Riesling vom kalkfels : erg lekker! Laten er nu erg veel blini's en plaattaarten roepen om Riesling en de amuses op een lepel vragen echt om de Grüner Silvaner . Daar ben ik dus alvast uit. En verder, omdat het een feestje is, kies ik bubbels maar welke? Zal ik zoete bubbeltjes nemen voor de High tea of droge bubbels die bij àlle feesthapjes passen? Hmm...

Mede-mosterdroomsaus

Het is heerlijk om flessen in de kast te hebben staan waar je af en toe een glaasje van kunt nemen en weer een tijdje wegzetten om een andere keer weer een kookexperiment mee te doen. Zo staan er bij ons natuurlijk vaak flessen Port open, altijd wel een Madeira en soms een flesje mede . Vorige week deed ik een kook-experiment met mede, dat leidde tot de perfecte mosterdroomsaus bij een sappig varkenshaasje. Simpelweg het braadvet afgeblust met een glaasje Twentse zomerreserve , dan een eetlepel grove Zaanse mosterd en 100ml slagroom erdoor roeren met de garde. Lekker!

Proef de zomer 2014

Kort wijnnieuws: Vanochtend heb ik het 'Proef de zomer' wijnpakket samengesteld voor het seizoenswijnabonnement . Het zijn stuk voor stuk wijnen die relatief licht en fris zijn, gemakkelijk zo te drinken èn passend bij zomerse gerechten. NB: Vóór 20 juli besteld, betekent een vrijkaart voor 'Delft serveert' !

Snijbiettaart

Voor meatless monday vandaag een mooi vegetarisch recept van een hartige taart die bij ons favoriet is als er mooie snijbiet in ons 'kistje vol smaak' zit. Via twitter en facebook heb ik het recept al eens gedeeld, maar tot mijn verbazing nog niet op blog gezet. Van buiten lekker krokant bladerdeeg, vanbinnen heel smeuïg en smaakvol met een extra bite van de walnoten bovenop die bovendien heel gezond zijn. Zorg er wel voor dat de snijbiet goed uitlekt nadat die in de pan is geweest, anders wordt de taart te nat! Het recept staat op de website van Okke van Amerongen > waar nog meer snijbietrecepten te vinden zijn. Wijn-spijstip: In de praktijk zal het erop neerkomen dat de wijn die dit weekend openging hierbij opgedronken wordt en dat is prima als het een witte is of rosé. En liefst van een frisse soort met mooie lichte zuren en wat mineraliteit. Zou ik uit mijn voorraad kiezen, zou ik gaan voor de Venea Spinalba uit de Italiaanse Abruzzen.