Doorgaan naar hoofdcontent

Posts

Pasta in kruiden-notensaus

Op meatless monday wil ik graag dit pastarecept delen dat ik in de 'Pretty city' delicious. van september vond. Het recept is van Antonio Carluccio, ook wel de 'koning van de pasta' genoemd en ik wil het dolgraag binnenkort eens maken heb ik bedacht. Er gaan walnoten in, kaas en veel verse kruiden. Recept (voorgerecht 4 personen) : Kook 300 gram trofie (korte pasta in spiraal gedraaid, liefst vers gemaakt) in ruim kokend water met zout. De gedroogde versie moet 12-14 minuten en verse pasta 4-5 minuten). Stamp intussen in een vijzel 150 gram gedopte walnoten samen met fijngesneden verse oregano, rozemarijn en salieblad (1/2 eetlepel van elk), 1 theelepel grof zeezout en 2 tenen knoflook tot een romige substantie. Meng in een kleine steelpan 6 eetlepels olijfolie met 60 gram versgeraspte  pecorino tot een dikke puree. Giet de pasta af en bewaar 100 ml kookwater om door de notensaus te roeren. Roer een deel van het pastawater door de saus. Deze hoeft alleen warm t...

10 years old Tawny Port

Weleens geproefd? Een witte 10 years old Tawny Port? Dat is zó fijn om in de koelkast te hebben liggen en jezelf af en toe op te trakteren. Deze witte Port heeft lekker lang in vaatjes liggen rijpen om er geheel ontspannen en toch fris en fruitig weer uit te komen. De beste wijn-spijscombinatie die ik tot nu toe heb geproefd is deze witte Tawny met schapenkaas (zoals Idiazabal) en mango-chutney. 'Echt een feestje' zoals een vriendin van mij dan kan zeggen.

Workshop agenda 2014

Vanmorgen zag ik het aan het verkeer, we zijn er weer! Mentaal geland, gewend aan het ritme van werk en/of school, orde op zaken gesteld en klaar voor het nieuwe seizoen. Binnenkort staan er twee workshops op de agenda, waarvan de eerste al aanstaande vrijdag 19 september. Een wijn-spijs workshop met Portugese wijnen en 'petiscos' . Dat spreek je ongeveer uit als petiesjkoes en het zijn Portugese kleine hapjes, tapas dus eigenlijk. We gaan aan tafel bij Bierhuis de Klomp, proeven een grote diversiteit aan wijnen met bijpassende hapjes. En dan vrijdag 17 oktober 2014 de Port workshop , waarin we veel soorten Port proeven zoals Colheita, 10 years old tawny, LBV, Crusted Port etcetera. Geen idee wat het allemaal is? Des te meer reden om te komen, want dat ga ik allemaal uitleggen. Meer informatie en inschrijven via de Smaakboutique website >

Zomervakantie

Mooi schema wat ik heb opgesteld om vanaf juli elke dag van de week een wijn-spijstip te plaatsen, maar inmiddels is de zomervakantie begonnen en liggen de prioriteiten even anders. Dus hopelijk is het me vergeven dat eind juli en augustus één en ander in een tropisch tempo gaat. Ook voor bestellingen in de webwinkel geldt in deze periode dat de levertijden wat langer kunnen zijn dan normaal. Fijne vakantie.

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Dadel-notentaart van Rutger

Als je vandaag of zaterdag een notenkraam tegenkomt op de markt, neem dan lekker dadels en noten mee om deze taart van Rutger te kunnen bakken. Een paar weken geleden deed ik dat ook en kon er bijna niet vanaf blijven. Het was mijn ontbijt en mijn 'koekje' bij de koffie met het excuus dat de ingrediënten best gezond zijn en de noten goed voor de cholesterol. Recept: Verwarm de oven voor op 165 °C en vet een vierkante vorm van 20 cm in (ik gebruikte een quichevorm, ook prima) en bekleed de bodem met bakpapier. Doe 110 gram boter (op kamertemperatuur) en 110 gram bruine basterdsuiker en 1 tl vanille-extract (of de inhoud van een vanillepeul) met 1/4 tl zout in een kom en mix deze tot een romig mengsel. Voeg 4 eieren toe en klop dit nog kort door. Spatel 125 gram bloem, 1,5 tl bakpoeder, 1 tl kaneel, 1/2 tl nootmuskaat en 1/2 tl gemalen kruidnagel door het beslag en voeg daarna 120 ml melk toe. Meng tot slot 130 gram ontpitte en gehakte dadels en 50 gram gehakte pecannote...

100e delicious. & wijn

De 100e delicous. magazine is binnen! Gisteren heerlijk de tijd genomen om alle gerechten te bekijken en in mijn hoofd te proeven om er 3 ideale wijnen bij te zoeken voor het wijnabonnement. Want die gaat deze week de deur uit. Het toeval wil dat ik vorige week  met mijn wijnkring nieuwe wijnen heb geproefd van jonge wijnmakers van Knewitz uit Rheinhessen en daar waren we allemaal erg enthousiast over. Vooral de witte zachte Grüner Silvaner en de Riesling vom kalkfels : erg lekker! Laten er nu erg veel blini's en plaattaarten roepen om Riesling en de amuses op een lepel vragen echt om de Grüner Silvaner . Daar ben ik dus alvast uit. En verder, omdat het een feestje is, kies ik bubbels maar welke? Zal ik zoete bubbeltjes nemen voor de High tea of droge bubbels die bij àlle feesthapjes passen? Hmm...