Doorgaan naar hoofdcontent

Posts

Soep van verse tuinbonen

Vorige week zaten er verse tuinbonen in mijn groentekistje. En omdat ik voor een viergangen-burendiner de soep mocht maken wist ik direct wat ik ermee wilde doen. Nu alleen nog een recept, maar online of in mijn kookboeken kon ik het nog niet vinden. Toen ik naar bed ging en de Seasons opensloeg werd het me zomaar in mijn schoot geworpen: soep van verse tuinbonen met pancetta en slagroom! Heerlijke soep. Dus kom je op de groentemarkt of bij je groentejuwelier verse tuinbonen tegen? Kopen en even lekker gaan zitten om je eigen boontjes te doppen. Als meisje heb ik ook regelmatig geholpen met het doppen van tuinbonen die van de moestuin kwamen. Die groene geur van de peulen weer te ruiken en de zachte binnenkant te voelen, was puur jeugdsentiment voor mij. Het werd extra gezellig toen de oudste ging meehelpen en de jongste op schoot klom om te kijken hoe we het deden. Recept voor 4 personen: Zet eerst alle ingrediënten klaar. Belangrijkste voorbereiding: dop 700 gram tuinbonen . ...

Voorjaarsproeverij zondag 22 maart

Wijnliefhebbers opgelet: Zondagmiddag 22 maart 2015 houdt de Smaakboutique een voorjaarsproeverij in het oudste café van Delft. Bierhuis de Klomp doet speciaal voor ons de deur open om de voorjaarszon binnen te laten. Er zijn frisse witte wijnen, terraswijnen, wijnen die passen bij voorjaarsweer, lamsvlees, vis en voorjaarsgroente. Speciaal voor een aantal Portliefhebbers die komen heb ik ook twee 20 jaar oude Portwijnen mee en op verzoek openen we één of meer flessen van het bloemeneiland Madeira. Bierhuis de klomp is vlakbij het nieuwe station van Delft en dus makkelijk bereikbaar met tram, trein en bus. Toegang is gratis. Need I say  more? Schrijf je in (vind ik fijn) of verras me met je bezoek , maar schrijf het vooral in je agenda!

Portworkshop 6 februari - de lijst

De Port workshop nadert en heeft voldoende deelnemers. Dus volgende week vrijdag gaan we lekker aan tafel om Port in al haar schakeringen te proeven en ik ben alvast begonnen een proeflijst samen te stellen. Want de workshop doe ik regelmatig, maar het is nooit hetzelfde. We beginnen wèl altijd met de normale (jonge) Ruby en Tawny om de basis aan te geven, maar de rest varieert. Dit keer proeven we onder andere de Senior Tawny (7 years old) naast de LBV 2009 en een 20 years old Tawny Port naast de Vintage Port 1994. Dus steeds een Ruby en Tawny naast elkaar van ongeveer dezelfde leeftijd zodat de verschillen in kleur, geur en smaak goed vergeleken kunnen worden. En natuurlijk lekkere kazen, notenbrood en chocolade erbij om er goed van te kunnen genieten. Als je zin hebt gekregen: er is nog plek >;

Workshop/proeverij agenda

Van winter tot voorjaar staan er hele smakelijke zaken op de agenda. Noteer ze ook en mis jouw favoriet niet. De Port workshop op vrijdag 6 februari bij bierhuis de Klomp is al voor meer dan de helft gevuld, dus wees daar snel bij > Half februari gaan we al voorzichtig aan het voorjaar denken en proeven we de pure, lichte smaken van verse sushi bij de heerlijkste wijnen en kun je proeven welke jouw favoriete wijn bij sushi is. Deze workshop wordt voor het eerst gehouden bij de Style kitchen in Delft en omdat de ruimte deze eerste keer gratis is, valt de prijs per persoon heel erg mee! Meer lezen over de sushi & wijn workshop > En als het voorjaar dan officieel is begonnen, is iedere wijnliefhebber welkom om nieuwe ontdekkingen en nieuwe jaargangen van bekende wijnen te komen proeven. Toegang is gratis. Meer lezen over de voorjaarsproeverij >

Ruzie in je mond

Bollen en bubbels zijn traditie en ik weet hoe we daaraan hechten, maar als je op oudejaarsavond geen ruzie in je mond wilt, dan kun je die twee echt beter gescheiden houden. Het is net als een klontje suiker in een glas cola doen, het bruist de pan uit en slaat vervolgens dood. Daarom zegt mijn wijn-spijshart: oliebollen bij de koffie en hartige hapjes bij de bubbels. Dan zul je zien dat die zogenaamde brute Champagne een zachtaardig en soms zelfs elegant type blijkt te zijn.

Proeverij vrouwelijke wijnmakers

Deze mooie yurt in het weiland van herberg de Uylenburg was vorige week dinsdag even de huiskamer van Dea Dia, een netwerk van vrouwelijke ondernemers in Delft. Een huiskamer met een keuken en een houtkachel die voor genoeg warmte zorgde om ontspannen van het Kerstdiner te genieten. Samen met twee andere leden heb ik de plek, catering, drank, aankleding en taarten mogen organiseren en daarbij heb ik voor een wijnproeverij gezorgd. De wijnproeverij bestond speciaal voor deze gelegenheid  uit biologische wijnen van liefst vrouwelijke wijnmakers. Hier zet ik ze nog even op een rijtje: Lagolena Prosecco frizzante (bij ontvangst) waar ik veel enthousiaste reacties op kreeg vanwege het ongekende frisse fruit van deze biologische wijn. La petite source, vin de pays d’oc, le clos blanc 2013 . De vermentino- en chardonnay druiven in deze blend komen van verschillende wijnboeren in de Languedoc die met respect voor natuur en milieu werken, is heerlijk fris met een tikje pit. ...

Paddestoelentaart

Dit recept staat in de 'heerlijk herfst' uitgave van Delicious. magazine en wil ik al een tijdje delen. Meatless monday vind ik wel een mooi moment om dat te doen. Zeker omdat er na het weekend vaak wat stokbrood of turks brood over is. Omdat de ingrediënten in het recept verweven zijn adviseer ik eerst het recept te lezen en alvast alle ingrediënten klaar te zetten. Recept (lunchgerecht 6 personen): Verwarm de oven voor op 170 gradenC. Verdeel 250 gram oud brood in blokjes over een bakplaat en toast ze in de warm wordende oven in een paar minuten lichtbruin. Doe ze in een grote kom, maar houd een flinke hand apart. Vet de ovenschaal in met boter. Smelt in een grote koekenpan 1 el boter en voeg 1 grote fijngesneden ui en een paar takjes salie of tijm toe. Bak de ui onder af en toe omscheppen zacht, in ca. 6 minuten. Breng op smaak met zout en peper en schep de gebakken ui in de kom met het geroosterde brood. Smelt opnieuw 2 el boter  in dezelfde pan en voeg 1 kilo ...