Doorgaan naar hoofdcontent

Posts

Proef de méditerranée

Wat was het moeilijk kiezen deze keer. Met thema 'Proef de méditerrannée' heb ik keuze uit heel veel wijnen omdat mijn assortiment voornamelijk bestaat uit Spaanse,  Portugese en Zuidfranse wijnen. Portugal mag dan  officieel geen mediterraan land zijn, maar heeft wel een typisch mediterrane keuken en dito klimaat.  Met stip bovenaan staat Beyra Branco 2014 omdat die niet alleen bij het coverrecept past, maar bij heel veel andere mediterrane recepten in deze Delicious. Verder zitten er nog twee verrassingen uit Zuid Frankrijk en Spanje in het wijnpakket. Wil je ook meeproeven van de méditerranée? Klik dan hier >

Delicious. mei: Puur!

Puur! is het thema van het tijdschrift delicious. deze maand. Daar kan ik wel wat mee in het wijnabonnement, dus ik was er dit keer snel uit. Ellen's nieuwste wijnvondst is Le Naturel 5/2015 , een biologische Spaanse wijn waar géén sulfiet aan is toegevoegd en daarom in mei gedronken moet worden. Deze wijn is hier beschikbaar, dus een makkelijke eerste keuze.Verder uiteraard volop recepten met lentegroente zoals asperges en tuinbonen in de mei-uitgave en daar heb ik een grüner silvaner uit Rheinhessen bij gekozen en de verse Redoma rosé met één maand houtrijping uit de Portugese Douro-vallei. Donderdag 23 april gaan onze delicious wijnabonnementen de deur uit, dus wil je dit weekend al meegenieten van de wijn-spijscombinaties? Bestel het wijnabonnement  >

Verde tinto

Een paar weken terug heb ik besloten mijn aandacht volledig te richten op Portugal en dan is het mooi als er direct iets bijzonders voorbijkomt: een rode wijn uit de Portugese wijnregio Vinho Verde. Dat moet dan geproefd worden en blijkt een beleving. Het begint al bij de opening. Zoals je ziet heeft de fles een vrij ongewone afsluiting die, zoals het ijzerdraadje bij de Champagnefles, de kurk tegenhoudt. Het is een soort beugel die op een ouderwetse weckpot zit. Even de waslaag eraf halen met een mesje en dan de beugel er zijdelings afschuiven. Het proeven is een spannend ritje door mijn smaakherinneringen.  Bij het inschenken zie ik de bruisende rode wijn en ga ik 25 jaar terug in m'n brein en ben ik plots bij de vertrouwde pizzeria en krijg ik mijn (dan) favoriete Lambrusco ingeschonken. Bij het nemen van een slok wordt ik teruggetrokken naar een Zuid-Afrikaanse wijngaard waar ik een verfrissende vonkelwijn drink van sauvignon blanc druiven die smaakt naar onrijpe appeltjes ...

Soep van verse tuinbonen

Vorige week zaten er verse tuinbonen in mijn groentekistje. En omdat ik voor een viergangen-burendiner de soep mocht maken wist ik direct wat ik ermee wilde doen. Nu alleen nog een recept, maar online of in mijn kookboeken kon ik het nog niet vinden. Toen ik naar bed ging en de Seasons opensloeg werd het me zomaar in mijn schoot geworpen: soep van verse tuinbonen met pancetta en slagroom! Heerlijke soep. Dus kom je op de groentemarkt of bij je groentejuwelier verse tuinbonen tegen? Kopen en even lekker gaan zitten om je eigen boontjes te doppen. Als meisje heb ik ook regelmatig geholpen met het doppen van tuinbonen die van de moestuin kwamen. Die groene geur van de peulen weer te ruiken en de zachte binnenkant te voelen, was puur jeugdsentiment voor mij. Het werd extra gezellig toen de oudste ging meehelpen en de jongste op schoot klom om te kijken hoe we het deden. Recept voor 4 personen: Zet eerst alle ingrediënten klaar. Belangrijkste voorbereiding: dop 700 gram tuinbonen . ...

Voorjaarsproeverij zondag 22 maart

Wijnliefhebbers opgelet: Zondagmiddag 22 maart 2015 houdt de Smaakboutique een voorjaarsproeverij in het oudste café van Delft. Bierhuis de Klomp doet speciaal voor ons de deur open om de voorjaarszon binnen te laten. Er zijn frisse witte wijnen, terraswijnen, wijnen die passen bij voorjaarsweer, lamsvlees, vis en voorjaarsgroente. Speciaal voor een aantal Portliefhebbers die komen heb ik ook twee 20 jaar oude Portwijnen mee en op verzoek openen we één of meer flessen van het bloemeneiland Madeira. Bierhuis de klomp is vlakbij het nieuwe station van Delft en dus makkelijk bereikbaar met tram, trein en bus. Toegang is gratis. Need I say  more? Schrijf je in (vind ik fijn) of verras me met je bezoek , maar schrijf het vooral in je agenda!

Portworkshop 6 februari - de lijst

De Port workshop nadert en heeft voldoende deelnemers. Dus volgende week vrijdag gaan we lekker aan tafel om Port in al haar schakeringen te proeven en ik ben alvast begonnen een proeflijst samen te stellen. Want de workshop doe ik regelmatig, maar het is nooit hetzelfde. We beginnen wèl altijd met de normale (jonge) Ruby en Tawny om de basis aan te geven, maar de rest varieert. Dit keer proeven we onder andere de Senior Tawny (7 years old) naast de LBV 2009 en een 20 years old Tawny Port naast de Vintage Port 1994. Dus steeds een Ruby en Tawny naast elkaar van ongeveer dezelfde leeftijd zodat de verschillen in kleur, geur en smaak goed vergeleken kunnen worden. En natuurlijk lekkere kazen, notenbrood en chocolade erbij om er goed van te kunnen genieten. Als je zin hebt gekregen: er is nog plek >;

Workshop/proeverij agenda

Van winter tot voorjaar staan er hele smakelijke zaken op de agenda. Noteer ze ook en mis jouw favoriet niet. De Port workshop op vrijdag 6 februari bij bierhuis de Klomp is al voor meer dan de helft gevuld, dus wees daar snel bij > Half februari gaan we al voorzichtig aan het voorjaar denken en proeven we de pure, lichte smaken van verse sushi bij de heerlijkste wijnen en kun je proeven welke jouw favoriete wijn bij sushi is. Deze workshop wordt voor het eerst gehouden bij de Style kitchen in Delft en omdat de ruimte deze eerste keer gratis is, valt de prijs per persoon heel erg mee! Meer lezen over de sushi & wijn workshop > En als het voorjaar dan officieel is begonnen, is iedere wijnliefhebber welkom om nieuwe ontdekkingen en nieuwe jaargangen van bekende wijnen te komen proeven. Toegang is gratis. Meer lezen over de voorjaarsproeverij >