Doorgaan naar hoofdcontent

Posts

Wijn bij stoofpotten

Volgens de wekelijkse Libelle-peiling zeggen 8 van de 10 mensen volmondig JA tegen stoofpotten.Heel logisch, want het is natuurlijk heerlijk. Bij mij thuis is het net andersom. Mijn twee kleine mannetjes en de grote blieven het niet. Maar goed, het gaat waarschijnlijk in dit geval ook om 8 van de 10 vrouwen . In ieder geval bedacht ik dat het een goed idee zou zijn een blog te schrijven over wijn bij stoofpotten . Waar moet je op letten?  Stoofpotten zijn relatief krachtig op een zachte manier, vol en rijk van smaak en zijn vaak bereid met rijpe kruiden zoals bijvoorbeeld tijm, rozemarijn en laurier. Diezelfde eigenschappen zoek je in de wijn: vol, rijp, krachtig doch zacht en misschien staat er bij de wijn die je bekijkt in de omschrijving dat de geur lijkt op die van laurier, tijm of peper. Dan zit je vaak in de goede richting. Soms is de stoofpot trouwens verborgen in een hartige taart of onder een dakje van bladerdeeg. In dat geval mag de wijn best iets 'harder' z...

Inschrijfactie Niepoort LBV 2011

Late Bottled Vintage Port 2011 is vanaf nu te bestellen met inschrijfkorting! Het fijne van een LBV is dat je geen 15-20 jaar hoeft te wachten tot 'ie op dronk is en dat het bovendien in een gunstiger prijsklasse ligt dan een Vintage port. Oogstjaar 2011 is een klassiek jaar, indrukwekkend van intensiteit. Van de Vintage 2011 is voorspeld dat deze wellicht wel een eeuw bewaard kan worden. Niemand kan natuurlijk zo lang wachten, maar het zegt wel iets over de kwaliteit en de kracht van de port van dit jaar. Begin november ga ik een bestelling plaatsen voor deze LBV 2011 en krijg een korting waar ik je van mee wil laten profiteren. Lees hier meer >

Inschrijfactie Vintage port 2013

Allereerst mijn excuses aan de belastingdienst, want ik had mij voorgenomen aan de administratie te werken zodat ik mijn BTW aangifte zou kunnen doen vandaag, maar deze inschrijfactie heeft echt even voorrang. De Bioma vintage port 2011 was namelijk in no time volledig uitverkocht. Daarom wil ik mijzelf en mijn klanten nu de gelegenheid geven in te schrijven op de Bioma vintage port VV 2013 om zo mee te profiteren van de inschrijfkorting van 10 tot 21,50 euro per fles! Toevallig was ik oktober 2013 in de Douro vallei op studiereis en het regende pijpestelen vier dagen lang. Gelukkig had Niepoort zijn schaapjes toen al op het droge. De laatste druiven kwamen 27 september 2013 namelijk uit de wijngaard. De smaak van deze druifjes heeft dus de intensiteit mogen houden zonder verdund te worden met opgezogen water. En ja, ik heb met mijn voeten oogst 2013 mogen helpen persen, maar níet deze druiven. Mijn man vindt dat een voordeel, de grapjas. Lees hier meer over de inschrijfactie...

Legendarische wijnen

Zondagavond keek ik naar een voorstelling van cabaretier Roué Verveer, zó grappig. Hij vertelde hoe vrouwen reageren op - alleen al de naam - John Legend: met een gelukzalige lach en een kreunend Mmmmm! Daar moest ik aan terugdenken toen ik de wijnen van het Oostenrijkse huis Muhr-van der Niepoort proefde. Ik had namelijk precies zo'n reactie bij elke wijn! De Legend-arische wijnen 5 op een rij: Prellenkirchen 2013  (wit) van Grüner Veltliner en Riesling. Cuvéé vom Berg 2013 (rood) hier werd ik héél blij van, zomaar, zonder eten erbij te hoeven bedenken. Samt & Seide Blaufränkisch 2012 met net wat meer lengte en pit maar nog steeds 'fluweel en zijde'. Spitzerberg, old vines Blaufränkisch . Nog een stapje verder in elegantie en kracht. En last but not least: Saudade 2014 . Een versterkte wijn in portstijl die het aangrijpende verlangen naar Portugal mag uitdragen in de vorm van een versterkte (portstijl) wijn, geboren op Oostenrijkse bodem, maar met een Atlant...

Mixed pickles

Voor de zomeruitdaging heb ik nog een Portugees recept op de wensenlijst staan omdat ik denk dat manlief daarvan gaat spinnen: varkensschouder met pickles. Maar bij het recept staat: 'zoek lekkere pickles'. Dat betekent dus geen piccalilly of augurken, maar ingemaakte groente. Die heb ik niet gevonden. Conclusie: die pickles moet ik zelf maken. Je kunt voor mixed pickles allerlei soorten groente gebruiken die je lekker vindt, zoals bloemkool, paprika, wortel, ui, broccoli, doperwtjes, bleekselderij. Zorg voor schone weckpotten die met kokend water omgespoeld zijn. Al mijn weckpotten waren vol, dus ik heb lekker nieuwe potten geshopt bij Kitchen Hugs zodat ik weer even vooruit kan. Recept : Maak 750 gram groente schoon en snijd in stukjes. 2-2,5 liter water aan de kook brengen en 120 gram zout toevoegen. Ja, dat is veel. Ik voelde me echt een rebel tegen de zoutarme regering toen ik die hoeveelheid in het water kieperde. Maar het is goed. Echt ;). Doe alle groenten...

Pruimen in portsiroop

Heb je ook een grote oogst van de pruimenboom dit jaar? Dit is een makkelijk recept van Tessa Kiros waar je rustig een kilo of wat in kunt verwerken. In mijn ovenschaaltje van 24 cm breedte ging een pond. Oh ja, een leermomentje van mijzelf: zorg dat je lekker vanille- of kaneelijs in huis hebt, want dat is er erg lekker bij! Verwarm de oven voor op 200 graden. 500 gram pruimen halveren en ontpitten en met de gesneden kant naar boven in een ovenschaal leggen (in één laag). Bestrooi met 3 eetlepels fijne kristalsuiker en besprenkel met een eetlepel honing, 2 eetlepels rode port en drie eetlepels water. Doe een klein klontje ongezouten boter op elke pruim (totaal ca. 20 gram). Bak de pruimen 15-20 minuten en bestrooi eventueel met een beetje kaneel. Laten afkoelen tot het lauwwarm is, dan is het lekker bij een stuk Portugese eiertaart (sericaia) òf bij kaneel- of vanille-ijs. Genieten!

Zomerse rosé - aanbieding

Onze zomerpauze is voorbij, de eerste bestellingen zijn alweer de deur uit gegaan. Heerlijk om weer aan het werk te kunnen met mijn andere grote liefde: wijn. De schoolvakantie mag dan voorbij zijn, maar we hebben nog wat zonnige dagen in het verschiet en om dat te vieren heb ik de prijs van de zonnigste rosé verlaagd van 6,95 naar 5,95 . Het is een rosé wijn van biologisch verbouwde grenache druiven uit het Spaanse wijngebied La Mancha. Zonnig, fruitig en lekker! Klik hier om dit zonnetje in huis te bestellen >