Doorgaan naar hoofdcontent

Posts

Geschnetzeltes der Winzerin

Duitsers zijn best zoete mensen,  tenminste als het om wijn gaat. Dan houden ze van lieblich en feinherb wijnen zoals Auslese of Spätlese van druiven die in de herfst pas geplukt worden omdat er dan relatief minder water en meer suiker in de druiven zit. Als het door een goede wijnmaker gemaakt wordt (zoals Gustavshof, Reinholt Haert, Wagner Stempel of Markus Molitor), kunnen het zalige rijke wijnen worden. Maar wat eet je erbij? Want zet je een heerlijke halfzoete witte wijn bij je avondeten, dan heb je kans dat er geen huwelijk van smaken plaatsvindt, maar een vechtscheiding. Wil je een match maken, dan is het heel belangrijk om een romig en een zoet element in het gerecht te verwerken zodat de rijkdom onder het zoet te proeven blijft. In de Vulkaaneifel heb ik bij Geflügelhof Jenshen een perfecte huwelijkskandidaat ontmoet die ik thuis met succes heb nagemaakt: 'Hänchenbrustfilet der Winzerin' = kipfilet in romige wittewijnsaus met druiven. Omdat ik tijdens dezelfde...

Crusted port 2012 komt eraan!

Yes! Over een paar weken is het zover, dan komt de Crusted port binnen. Echt maar een paar doosjes, één paar doosjes om precies te zijn. Wat  Crusted port is?  De naam laat al doorschemeren dat het gaat om een ongefilterde port. Volgens traditie is de crusted port een blend van twee of drie vintage ports. De blend van 2012 is samengesteld uit Bioma vintage 2010 en vintage 2009 en 2011. Drie jaar na bottelen wordt de port nu vrijgegeven. Wil je zeker weten dat je er niet naast grijpt? Dan zou ik even een  paar flessen reserveren. Meer details en proefnotities vind je hier: http://shop.desmaakboutique.nl/nl/niepoort-port-crusted-port-2012.html

Risotto met bloemkool

Een paar decennia geleden, toen ik nog kind was, was mijn lievelingskostje bloemkool met een melksausje en nootmuskaat. Het was zelfs vaak wat ik koos als ik jarig was. Nu vind ik dat nog steeds wel lekker, maar ik heb ontdekt dat het nog lekkerder kan:  bloemkool beetgaar bakken in olie en boter geeft het extra smaak en maakt het heel sappig. Combineer dat met een andere favoriet: risotto, en ik ben in de wolken. Onderstaande is een vereenvoudigd recept uit Delicious. magazine. Recept voor 2 personen Verhit olie en boter in een hapjespan. Snijd een kleine bloemkool in plakjes en bak die beetgaar in 7-8 minuten. Zodra het klaar is, van het vuur halen en apart zetten. Maak alvast 750ml bouillon . Groentebouillon voor vega- en flexitariërs of kippenbouillon als je dat lekkerder vindt. In het overgebleven vet een gesnipperde ui en/of een kleine prei in ringen  zachtjes fruiten met een fijngehakte knoflookteen . 200 gram risotto erbij en roeren tot de risotto een beetje ...

Molen de Roos

De reizende kast van de Delftse Webshop Vereniging heeft de Delftse molen de Roos als eerste logeerplek. En in die pop up kast staan (nu nog 2 weken) een aantal van onze wijnen. Af en toe ga ik langs om de kast te bevoorraden en vind het dan prachtig om bij aankomst de wieken enthousiast te zien draaien. Misschien zijn het mijn molenaarsgenen die een vreugdedansje doen vanbinnen, maar het is ook gewoon een mooi gezicht zo in het centrum van Delft. Momenteel staan de volgende wijnen in de kast: La petite source - le clos blanc , wijn uit de Languedoc van een coöperatie biologische wijnboeren. La petite source - le clos rouge Finca Fabian Tempranillo - biologisch rood uit La Mancha, Spanje Muhr - van der Niepoort Prellenkirchen , een Oostenrijkse witte blend van Grüner Veltliner en Riesling en Muhr - van der Niepoort cuvée vom Berg , Oostenrijkse rode blend van Syrah en Blaufränkisch Over de laatste twee wijnen schreef ik trouwens laatst een 'legendarische' blog ...

Wijn bij zoervleisj

Hierbij verklaar ik mijn liefde voor de herfst van 2015! Hoe vaak gebeurt het niet dat we van een natte zomer in een nog nattere winderige herfst belanden die voortduurt tot het voorjaar? Dit jaar is het anders en ik geniet er met volle teugen van. De zon, de kleurrijkdom van de natuur, het rustige weer en de blaadjes die daardoor zo lang aan de bomen blijven. Van mij mag het nog even zo doorgaan.  In de serie Wijn bij stoofpot wil ik beginnen met een zoetzure, hartige smaakbom. Het recept stond in de Allerhande afgelopen maand en komt van chef Erik van Loo : zoervleisj. Zoervleisj is een traditioneel Limburgse stoofpot van o.a. ribrunderlappen, appelstroop, zilveruitjes en ontbijtkoek. Het vlees mag 48 uur badderen in een marinade van witte azijn, water, kruidnagels, peper en laurier voordat het in de stoofpan gaat. Dat maakt dat het vlees extra mooi zacht wordt. Welke wijn hierbij past? Ik heb het geprobeerd met een hele batterij Portugese rode wijnen die ik over had ...

Wijn bij stoofpotten

Volgens de wekelijkse Libelle-peiling zeggen 8 van de 10 mensen volmondig JA tegen stoofpotten.Heel logisch, want het is natuurlijk heerlijk. Bij mij thuis is het net andersom. Mijn twee kleine mannetjes en de grote blieven het niet. Maar goed, het gaat waarschijnlijk in dit geval ook om 8 van de 10 vrouwen . In ieder geval bedacht ik dat het een goed idee zou zijn een blog te schrijven over wijn bij stoofpotten . Waar moet je op letten?  Stoofpotten zijn relatief krachtig op een zachte manier, vol en rijk van smaak en zijn vaak bereid met rijpe kruiden zoals bijvoorbeeld tijm, rozemarijn en laurier. Diezelfde eigenschappen zoek je in de wijn: vol, rijp, krachtig doch zacht en misschien staat er bij de wijn die je bekijkt in de omschrijving dat de geur lijkt op die van laurier, tijm of peper. Dan zit je vaak in de goede richting. Soms is de stoofpot trouwens verborgen in een hartige taart of onder een dakje van bladerdeeg. In dat geval mag de wijn best iets 'harder' z...

Inschrijfactie Niepoort LBV 2011

Late Bottled Vintage Port 2011 is vanaf nu te bestellen met inschrijfkorting! Het fijne van een LBV is dat je geen 15-20 jaar hoeft te wachten tot 'ie op dronk is en dat het bovendien in een gunstiger prijsklasse ligt dan een Vintage port. Oogstjaar 2011 is een klassiek jaar, indrukwekkend van intensiteit. Van de Vintage 2011 is voorspeld dat deze wellicht wel een eeuw bewaard kan worden. Niemand kan natuurlijk zo lang wachten, maar het zegt wel iets over de kwaliteit en de kracht van de port van dit jaar. Begin november ga ik een bestelling plaatsen voor deze LBV 2011 en krijg een korting waar ik je van mee wil laten profiteren. Lees hier meer >