Doorgaan naar hoofdcontent

Posts

Bladerdeeghapjes met Italiaanse ham (12 stuks)

Soms ontdek je per ongeluk een heel makkelijk recept dat ook nog eens heel lekker is. Dat je eigenlijk iets anders wilt maken, maar daar geen tijd meer voor hebt of je mist een ingrediënt en dan doe je maar iets. Zo gaat dat dan tenminste bij mij ;-) Dit is er zo één.. Nodig: bakvorm voor mini muffins Oven voorverwarmen op 200 ͦ C. Rol bladerdeeg (merk: bijv. Tante Fanny of Ome Jan) uitrollen en de lengte halveren. Verdeel 100-150 gram plakken Italiaanse ham over het bladerdeeg. Rol het op en snijd dan in ca. 6-8 stukken. Leg elk rolletje in een muffinholletje en bestrijk het met een beetje losgeklopt ei voor de glans. Bak het 20 minuten. Ik kan me zo voorstellen dat het ook lekker is om ditzelfde te doen met verse pesto in plaats van ham. Wijn & spijs Welke wijn is lekker bij bladerdeeghapjes? Champagne natuurlijk, altijd lekker bij krokante hartige hapjes. Of een vergelijkbare droge mousserende wijn die wat betaalbaarder is. Maar een rijpe rode...

Mindful drinking

Deze maand in Grazia: Mindful drinking, de laatste trend.  Yvette Bax heeft een lekker leesbaar artikel geschreven hierover en ik mocht mijn mening geven. Eigenlijk is het wat ik altijd al doe: met aandacht proeven en dan wil je wel dat er iets te proeven valt... Hieronder mijn bijdrage. Het volledige artikel is te lezen in de Grazia. Kwaliteit boven kwantiteit Yvette Bax: [Ik ga te rade bij twee experts om uit te zoeken wat mindful drinking nou exact inhoudt en hoe ik dat het beste kan aanpakken. Martine van den Bos is gastronoom-sommelier en geeft workshops over wijnen en spijzen, waarbij 'mindful drinking' ook altijd een topic is. "Ik drink altijd mindful, omdat mijn werk dat van me vraagt. Om goede wijn-spijscombinaties te maken, moet je met je volle aandacht proeven, zodat je alle details goed in je op kunt nemen. Dat is simpelweg wat mindful drinking is: met aandacht proeven, genieten van de smaak en geur en natuurlijk van het moment. Het is kwaliteit boven ...

Pre-vakantiekorting!

Vanaf donderdag ga ik mezelf een pauze gunnen van enkele weken en is mijn thuis even niet mijn werkplek. Daarom geef ik t/m woensdag 11 juli 15% korting om jullie de kans te geven de koelkast (of je kelder / wijnrek) alvast te vullen met frisse wijnen om deze zomer van te genieten. Let op: de rosé 2017 is nog beperkt beschikbaar en wordt dit jaar niet meer bijbesteld zodat ik volgend jaar weer met een verse voorraad rosé kan starten. De verzendkosten zijn trouwens verlaagd, bestel je meer dan 2 flessen, dan betaal je maar €5,95 voor breukvrije thuisbezorging. Gratis kan ook, als het afgehaald wordt bij Delftse Molen de Roos. Òf bij bestellingen vanaf €150. Als je het slim doet met de kortingcode heb je de verzendkosten er zo uit. Drie dagen de tijd om in te slaan met 15% korting met kortingcode: vuldiekoelkast! De weg naar de winkel ligt hier > Oh. Psst! De korting geldt voor alle categorieën, dus ook de workshops en de cursus....

Kaascursus in Delft

Maandag 24 september start een nieuwe kaascursus in het molenaarshuis van Delftse molen de Roos. De try out in maart smaakte namelijk naar meer. Dus. Wil je er meer over weten over kaas? Lekker proeven, vergelijken, weten wat je koopt? Doe dan mee. De eerste 2 inschrijvingen zijn al binnen, dus er zijn nog 8 plaatsen over. Wat we gaan doen? De cursus bestaat uit 3 les-avonden en een rondleiding op de zuivelboerderij, waarbij we per les-avond een andere kaasfamilie behandelen en een thema toelichten zoals kwaliteit, gezondheid, terroir, hoe kaas te bewaren/serveren/maken. En we proeven per avond ca. 8 kazen met twee wijnen. Dus niet alleen theorie, maar ook veel praktijk! Klik op de gele afbeelding hieronder voor alle details en om jouw plaats te reserveren. Bij de prijs inbegrepen: Boska kaasmaakset, 3 lessen, rondleiding, lesboek en een cadeau na de laatste les. Verder staat het volgende op de agenda komende tijd: Zaterdag 30 juni boerenmarkt bij Ambacht (Molen de Roos) Z...

Zuivelboerderij van Winden

Vorige week is de kaascursus begonnen met de grondbeginselen en algemeenheden van kaas, een proeverijtje verse kazen en als huiswerk: zelf kaas maken met de boska set. Gister heb ik met mijn kaascursisten één van de weinige zelfkazende zuivelboerderijen in Nederland bezocht: Zuivelboerderij van Winden in Schipluiden. Prachtige Montbéliarde koeien, Holsteiners (de bekende Hollandse koe) en inmiddels zelfs een paar Jersey-kalfjes die later mogen zorgen voor een wat hoger gemiddeld vetgehalte van de melk. We kregen eerst een rondleiding, door de stal van de jonge koetjes, langs de melkkoeien, de melkkuil, het land, de kaasmakerij, het pekelbad met Keltisch zeezout en een proeverij in het kaaspakhuis. En natuurlijk namen we boerenkazen mee naar huis en kon ik twee liter rauwe melk meenemen voor een derde poging om zelf mozzarella te maken. De tweede poging was overigens stukken beter. Mijn leermomenten zal ik later ook melden. Hieronder een foto-impressie van ons boerderijbezoek. ...

Eerste poging mozzarella

Vandaag deed ik mijn eerste poging tot zelf mozzarella maken. Het duurde even tot het moment daar was dat ik èn tijd en aandacht èn twee liter melk in huis had. Voor je het weet zijn ze alweer aan dat pak melk begonnen dat ik had bedacht voor de kaas. Het was een heerlijk relaxed klusje om te doen. In totaal  had ik er een uurtje voor nodig en dat terwijl de melk een kwartier langer nodig had om te stremmen. Het resultaat van mijn eerste poging: een soort bonkje stevige hüttenkäse. Niet helemaal goed dus, maar waarschijnlijk prima om over de pizza heen te brokkelen. Volgende keer beter, met een wijziging hier of daar moet dat wel lukken. Het is in ieder geval heel leerzaam.

Lichte rode wijn uit Portugal

Vorig jaar was ik bij een wijnproeverij in de Portugese Ambassade in Den Haag en vroeg daar rond naar een lichte rode wijn uit Portugal. De rode wijnen in Portugal zijn heerlijk origineel, authentiek en zeer smaakvol. Maar soms wil je gewoon iets makkelijker en lichter rood en moet je uitwijken naar wijnen uit andere landen terwijl ik me zo graag richt op Portugal. En op dat moment vond ik het niet, zo'n lichte rode wijn. Dus nu ben ik blij dat er ineens een aantal opduiken. Niepoort begrijpt ons gelukkig heel goed. Vorige week zette ik de Niepoort Pinot Noir 2013 en 2014 in de webwinkel die veel weg heeft van Bourgogne Pinot Noir, maar gemaakt is in de Dourovallei. Een Nederlandse wijnboer uit de Bourgogne vertelde mij zelfs dat dit een Pinot Noir is waar ze in de  Bourgogne jaloers op kunnen zijn! Mooi om te horen, dat zou een Fransman natuurlijk nooit zeggen.. En deze week is er nog een lichte rode wijn bijgekomen: Nat' Cool! Licht in alcohol en plezierig licht van sm...