Doorgaan naar hoofdcontent

Elzenduin

Vrijdag 23 oktober hebben we heerlijk geluncht in de brasserie van Hotel Elzenduin in Ter Heijde (bij Monster). Met uitzicht op de duinen vanuit de luxe brasserie met heerlijke stoelen, beginnen we met een mooie rijpe droge riesling 2006 van Hermann Wiemer, uit Finger Lakes New York die ik doordrink bij mijn voorgerecht van rauwe Tonijn met kimchee, avocado, zeewier en soja. Genieten! Mijn hoofdgerecht is een op de huid gebakken zeebaars met bloemkoolcrème en venkel. Bij de zeebaars wordt een houtgerijpte witte wijn uit Ticino (Zwitserland) geschonken van de merlot druif (een soort blanc de noir dus). De wijn is heel vol en vrij filmend. Na 2 gerechten zitten we eigenlijk vrij vol en we zijn al 2 uur verder door de ontspannen sfeer en bijbabbelen. Dus nemen we nog een koffie na, waar o.a. nog een lekkere homemade browney bij geserveerd wordt. Dan nemen we afscheid van de gastheer en genieten nog van een nazomerse strandwandeling.

Tip voor ouders met jonge kinderen: plan een vrije middag op een dag dat kindjelief bij de kinderopvang in verzorging is en gun jezelf een romantische middag samen zonder dat er thuis iemand wacht op aflossing. Je zit dan zoveel meer ontspannen... De laatste keer dat wij dat deden was in januari bij het Kasteel van Rhoon. Een zeldzaam genoegen ...

Meer over Elzenduin op happyhotelier (bron van de foto) en Delicious.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een ...

Madeira en oude kaas

In het algemeen kun je stellen dat oude kaas lekker is bij Madeira wijnen, maar niet elke oude kaas is natuurlijk lekker bij elke Madeira. Afgelopen weken heb ik twee supercombinaties geproefd en die wil ik even met je delen: Zilte duinen Ontdekt tijdens de masterclass : 'De zilte duinen' van kaasboerderij de Zeekraal. Het is een gerijpte biologische kaas van schapen- en koemelk. Wat mij opviel aan deze kaas is natuurlijk de lekkere zilte volle smaak maar ook de losse structuur. Het heeft me een dag gekost om te bedenken waar het me aan deed denken. Misschien ken je het wel, de Zwitserse Tête de moine kaas waar je met een prachtig apparaat mooie krullen van schaaft. Daar smaakt het dus naar, of in ieder geval voelt het zo in je mond. Deze kaas (of kazen) passen perfect bij Madeira Sercial 10 year old reserve van Barbeito. En - ook geproefd -de Madeira Boal colheita 2001 maakt het mìnder lekker. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn natuurlijk. Gooische kaas De laa...

Bier bij de kaasfondue

Als gastronoom-sommelier ben ik vooral bezig met het combineren van wijn en eten. In mijn geval vooral Portugese wijnen en een dikke focus op kaas in Februdairy ;-) Maar afgelopen weken ben ik voor brouwerij de Koperen Kat in Bier & Spijs -wereld gedoken. Makkelijk dacht ik. Smaakprofieltjes matchen en klaar is Klara. Het bleek toch best een 'different cookie' te zijn, maar na wat onderzoek merkte ik: wijn is niet de enige matchmaker. Sterker nog: in sommige gevallen geef ik nu de voorkeur aan een speciaalbier bij het eten. Kaasfondue Een kaasfondue, bijvoorbeeld, is vrij lastig te matchen met wijn op een manier dat je er ècht blij van wordt. Dus pakken we wat het dichtstbij de bergkazen komt bij de vraag 'welke wijn bij kaasfondue' en dat is een Zwitserse fendant. Maar eigenlijk is het dus veel lekkerder om er een goed glas bier bij te drinken (sorry wijn!). Een beetje te vergelijken met een duik in het zwembad en je kunt weer lekker opgefrist verder zonnen....