Doorgaan naar hoofdcontent

Dranken&Pakket Expo 2010

Vandaag de Dranken & Pakket Expo in Houten bezocht en geïnspireerd teruggekeerd. Zo heb ik Arnaud Fabre van Château d'Anglès ontmoet, waar ik deze zomer de rosé La Clape Classique 2009 van in het assortiment heb opgenomen. Nu heb ik de hele range kunnen proeven en wat niet vaak gebeurt is dat ik zowel wit, rosé als rood erg mooi vind. Dus die ga ik graag toevoegen in de winkel.

Ook erg onder de indruk geraakt van de likeuren van Zuidam, die zowel van buiten (de fles) als van binnen (de likeur zelf) erg mooi zijn. Ik heb de kaneellikeur en de chocoladelikeur geproefd en ze zijn beiden erg typerend, vol en fluweelzacht van smaak. Heláás, bedacht ik in de trein, mag ik geen gedistilleerd verkopen.... !

Ook geproefd: Wijn uit Georgië! Goede kwaliteit! Onthouden..


Verder ben ik op zoek gegaan naar een Albariño om die van Rosalía de Castro te vervangen (2008 is nu over zijn hoogtepunt heen en de nieuwe jaargang is er nog niet). En dat is gelukt! De Albariño van Sucessores de Benito Santos zit in dezelfde prijscategorie, komt ook uit Rias Baixas, is zelfs biologisch en smaakt en geurt zo heerlijk Albariño.... De wijn heet Igrexario de Saiar en is een florale, sappige wijn met frisse zuren en mineraliteit. MMMmm

De Madeira van Vinhos Barbeito heb ik tot het laatst bewaard om te proeven, want met 19% alcohol kun je uitspugen wat je wilt maar komt via de neus hard genoeg binnen... Maar die ervaring ga ik apart beschrijven omdat die wat meer aandacht behoeft en verdient.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een ...

Madeira en oude kaas

In het algemeen kun je stellen dat oude kaas lekker is bij Madeira wijnen, maar niet elke oude kaas is natuurlijk lekker bij elke Madeira. Afgelopen weken heb ik twee supercombinaties geproefd en die wil ik even met je delen: Zilte duinen Ontdekt tijdens de masterclass : 'De zilte duinen' van kaasboerderij de Zeekraal. Het is een gerijpte biologische kaas van schapen- en koemelk. Wat mij opviel aan deze kaas is natuurlijk de lekkere zilte volle smaak maar ook de losse structuur. Het heeft me een dag gekost om te bedenken waar het me aan deed denken. Misschien ken je het wel, de Zwitserse Tête de moine kaas waar je met een prachtig apparaat mooie krullen van schaaft. Daar smaakt het dus naar, of in ieder geval voelt het zo in je mond. Deze kaas (of kazen) passen perfect bij Madeira Sercial 10 year old reserve van Barbeito. En - ook geproefd -de Madeira Boal colheita 2001 maakt het mìnder lekker. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn natuurlijk. Gooische kaas De laa...

Bier bij de kaasfondue

Als gastronoom-sommelier ben ik vooral bezig met het combineren van wijn en eten. In mijn geval vooral Portugese wijnen en een dikke focus op kaas in Februdairy ;-) Maar afgelopen weken ben ik voor brouwerij de Koperen Kat in Bier & Spijs -wereld gedoken. Makkelijk dacht ik. Smaakprofieltjes matchen en klaar is Klara. Het bleek toch best een 'different cookie' te zijn, maar na wat onderzoek merkte ik: wijn is niet de enige matchmaker. Sterker nog: in sommige gevallen geef ik nu de voorkeur aan een speciaalbier bij het eten. Kaasfondue Een kaasfondue, bijvoorbeeld, is vrij lastig te matchen met wijn op een manier dat je er ècht blij van wordt. Dus pakken we wat het dichtstbij de bergkazen komt bij de vraag 'welke wijn bij kaasfondue' en dat is een Zwitserse fendant. Maar eigenlijk is het dus veel lekkerder om er een goed glas bier bij te drinken (sorry wijn!). Een beetje te vergelijken met een duik in het zwembad en je kunt weer lekker opgefrist verder zonnen....