Doorgaan naar hoofdcontent

Appeltaart van Martine

Het is marktdag vandaag. De verse appeloogst is volop verkrijgbaar en daarom deel ik nu dit recept. Ik gebruik Goudreinetten omdat die met zakken vol binnengebracht worden uit de moestuin van mijn moesje en omdat het recept ze voorschrijft, maar probeer het gerust met andere appels.

Mijn nieuwe favoriete appeltaartrecept van dit moment komt uit La Dolce Vita en heet 'appeltaart van Leontine'. Een heel frisse appeltaart met een lekkere korst die de volgende dag ook nog krokant is. Er gaat alleen suiker in het deeg en niet door de appels, wat de fruitsmaak  heel puur houdt. Mijn persoonlijke toevoeging is cranberries op de bodem voor de smaak èn omdat de gedroogde vruchten vocht absorberen dat uit de appels komt. Nu is het dus de 'appeltaart van Martine' geworden en het gaat ongeveer zo:

Verwarm de oven voor op 170°C. Beboter en bebloem een ronde springvorm van 24 cm.
Meng met een electrische mixer 125 gram zachte boter en 250 gram suiker in een kom en klop dan 1 ei erdoor. Meng dan 250 gram patentbloem, 1/2 theelepel bakpoeder en vanille erdoor. Ga over op mengen met je handen als het deeg te stijf wordt. Kneed kort om alles goed in elkaar op te laten gaan.
Leg ongeveer twee derde van het deeg in de springvorm. Druk het stevig aan, zowel op de bodem als tegen de zijkanten. Verdeel één of twee handjes gedroogde cranberries over de bodem. Schil 4 appels, deel ze in partjes of blokjes en verdeel het over het deeg in de vorm. Verdeel de rest van het deeg over de taart (verkruimelen of plakjes maken) en bak het 55-60 minuten totdat het deeg goudkleurig en stevig is.

Maak je de taart als dessert klaar? Schenk er dan bijvoorbeeld de cuvée Auslese van Tschida Angerhof bij. Die is gemaakt van laat geplukte, speciaal geselecteerde druiven en heeft eenzelfde zoet/zurenspel gaande.

Schenk geluksmomenten!



Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een ...

Madeira en oude kaas

In het algemeen kun je stellen dat oude kaas lekker is bij Madeira wijnen, maar niet elke oude kaas is natuurlijk lekker bij elke Madeira. Afgelopen weken heb ik twee supercombinaties geproefd en die wil ik even met je delen: Zilte duinen Ontdekt tijdens de masterclass : 'De zilte duinen' van kaasboerderij de Zeekraal. Het is een gerijpte biologische kaas van schapen- en koemelk. Wat mij opviel aan deze kaas is natuurlijk de lekkere zilte volle smaak maar ook de losse structuur. Het heeft me een dag gekost om te bedenken waar het me aan deed denken. Misschien ken je het wel, de Zwitserse Tête de moine kaas waar je met een prachtig apparaat mooie krullen van schaaft. Daar smaakt het dus naar, of in ieder geval voelt het zo in je mond. Deze kaas (of kazen) passen perfect bij Madeira Sercial 10 year old reserve van Barbeito. En - ook geproefd -de Madeira Boal colheita 2001 maakt het mìnder lekker. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn natuurlijk. Gooische kaas De laa...

Bier bij de kaasfondue

Als gastronoom-sommelier ben ik vooral bezig met het combineren van wijn en eten. In mijn geval vooral Portugese wijnen en een dikke focus op kaas in Februdairy ;-) Maar afgelopen weken ben ik voor brouwerij de Koperen Kat in Bier & Spijs -wereld gedoken. Makkelijk dacht ik. Smaakprofieltjes matchen en klaar is Klara. Het bleek toch best een 'different cookie' te zijn, maar na wat onderzoek merkte ik: wijn is niet de enige matchmaker. Sterker nog: in sommige gevallen geef ik nu de voorkeur aan een speciaalbier bij het eten. Kaasfondue Een kaasfondue, bijvoorbeeld, is vrij lastig te matchen met wijn op een manier dat je er ècht blij van wordt. Dus pakken we wat het dichtstbij de bergkazen komt bij de vraag 'welke wijn bij kaasfondue' en dat is een Zwitserse fendant. Maar eigenlijk is het dus veel lekkerder om er een goed glas bier bij te drinken (sorry wijn!). Een beetje te vergelijken met een duik in het zwembad en je kunt weer lekker opgefrist verder zonnen....