Doorgaan naar hoofdcontent

Posts

Ardennen by rain

We zijn net terug van een weekje Ardennen met het gezin. Goed om af te kicken van de thuiswerkgewoonte om nog even de mail te checken en andere klusjes te doen. Geen pc in de buurt, daar moest ik echt een paar dagen aan wennen... Ook wennen: lage balken en limbo-douchen . Maar al snel vermaak je je alweer met boeken lezen, kolonisten van Catan spelen, open haardje aansteken en even langs bij het enige winkeltje in het dorp: Épicérie La Fée Verte . Een kleine bio-winkel met verse melk(!), boter en yoghurt van de boer en een evenzo kleine wijnkelder vol rariteiten en bio-wijnen. Leuk om rond te snuffelen en natuurlijk hebben we iets meegenomen... Een rosé Champagne 'Divins Plaisirs' van 100% pinot noir . Een serieuze rosé, die toch lekker doordrinkt door de fijne mousse en zachte, toch krachtige smaak en een beetje aardbeien- en tabak-aroma. Door de naam die zoiets als 'hemels genot' betekent, is deze Champagne ideaal voor een romantisch dinerpakket waar ik mee bezig ben....

Rosalia de Castro

Soms gaat je hart sneller slaan bij het proeven van een wijn en dit weekend heb ik het weer ervaren: even je adem inhouden en de gulle gever van het stralende glas verrast en dankbaar aankijken. De Albariño van Rosalia de Castro heeft aroma's die mij blij maken omdat er associaties komen met het strand, de zee, citrusfruit en bloemen, maar dan verpakt in een heel elegante verfijnde geur. En de smaak komt geheel overeen, is heel verfrissend en mooi in balans. Later lees ik dat deze Albariño uit Rias Baixas al diverse prijzen heeft gewonnen en vernoemd is naar de beroemde poetische schrijfster Rosalía de Castro. Deze schrijfster, geboren in Santiago de Compostella in 1837, heeft op geheel eigen onnavolgbare wijze haar leven geleefd en de makers van deze wijn geïnspireerd tot het maken van een geheel eigen stijl wijn. Ik heb een aantal flessen ingekocht voor een proeverij aanstaand weekend, maar ik kan het niet laten dezelfde avond al een fles voor mezelf open te trekken en nog eve...

Herfstmenu

Voordeel van een nieuw seizoen is hernieuwde zin in uitgebreid koken met de ingrediënten van nu, zoals bijvoorbeeld pompoen, paddestoelen en conference peren om de kruidigheid van de pasgevallen bladeren aan tafel te ervaren. Heerlijk om de hele dag bezig te zijn met 'jagen en verzamelen', tafel dekken, kokkerellen, etc. en even níet voortdurend mijn thuiskantoortje in te lopen om nog even dit of dat te doen. De vermoedelijke valkuil van elke thuiswerker... Dit keer is het hele menu geïnspireerd uit één bron: Tijm en Suikerbiet Als voorgerecht te beginnen met een zalmbonbon, gebaseerd op deze 'salade niçoise' en teruggebracht naar een kern van Hollandse garnalen met creme fraiche en dille, omhuld door mooi dun gesneden koudgerookte zalm op een bedje van sla met een beetje vinaigrette. Wij dronken er een Limburgse Pinot Gris bij van Wijndomein St. Mauritius. Fris, kruidig, vol, sapppig en prachtig in balans. Het tweede voorgerecht is de pompoensoep die manlief, ond...

Proeverij 28 november

Zaterdagavond 28 november organiseer ik samen met de Italiaans sommelier Ed Baten van Pura Passione een proeverij van Duitse en Italiaanse wijnen met Italiaanse hapjes in het proeflokaal van WD Nederland tussen Delft en Rotterdam voor €24,50 p.p. Wij hebben er zin in! Kom je ook? Meer informatie en/of inschrijven hier of mail mij via desmaak@desmaakboutique.nl

Elzenduin

Vrijdag 23 oktober hebben we heerlijk geluncht in de brasserie van Hotel Elzenduin in Ter Heijde (bij Monster). Met uitzicht op de duinen vanuit de luxe brasserie met heerlijke stoelen, beginnen we met een mooie rijpe droge riesling 2006 van Hermann Wiemer, uit Finger Lakes New York die ik doordrink bij mijn voorgerecht van rauwe Tonijn met kimchee, avocado, zeewier en soja. Genieten! Mijn hoofdgerecht is een op de huid gebakken zeebaars met bloemkoolcrème en venkel . Bij de zeebaars wordt een houtgerijpte witte wijn uit Ticino (Zwitserland) geschonken van de merlot druif (een soort blanc de noir dus). De wijn is heel vol en vrij filmend. Na 2 gerechten zitten we eigenlijk vrij vol en we zijn al 2 uur verder door de ontspannen sfeer en bijbabbelen. Dus nemen we nog een koffie na, waar o.a. nog een lekkere homemade browney bij geserveerd wordt. Dan nemen we afscheid van de gastheer en genieten nog van een nazomerse strandwandeling. Tip voor ouders met jonge kinderen: plan een vrije...

Pasta Cambozola

Met wijn-spijscombinaties is het een kwestie van veel uitproberen en vaak is het prima, maar soms is het perfect. Zo heb ik deze week een pasta met cambozola en champignons gemaakt en daarbij een gekoelde Pinot Bianco gedronken: Heerlijk bij elkaar. Ik weet niet of je Cambozola kent, maar dit is een soort camembert met blauwschimmel. Heel zacht, volromig en een beetje pittig. De wijn van Cantina Bolzano uit St.Magdalena, Südtirol/Alto Adige is ook zacht/romig met pittig karakter, kan zich meten in kracht en werkt toch verfrissend op het gerecht. Lekker hoor, dit soort ontdekkingen. Voor het geval jij of ik het nog eens na wil maken, dit is het recept: Pasta (penne) koken volgens voorschrift. 2 (ongepaneerde) varkensschnitzels aan reepjes snijden en een paar minuten marineren in olie en citroensap of witte wijn. Even bakken tot het net gaar is en uit de pan halen. Dan 250gr champignons in schijfjes/stukjes bakken met wat peper / zout. De witschimmelrand van 1 cambozola kaasje afsn...

Terra Tangra

Zondag 11 oktober zou ik een Riesling Masterclass van Lars Daniëls bijwonen tijdens Klassiek Europa in het Palace hotel in Noordwijk. De NS heeft echter zonder enige mededeling besloten de trein niet in Leiden Centraal te laten stoppen waardoor ik anderhalf uur langer onderweg ben geweest. De frustratie van die reis kon ik bij aankomst nog niet onderdrukken en heb die geventileerd bij de ontvangsttafel waar ze me toch weer lichtelijk blij hebben gemaakt met een vervangende proeverij Bulgaars van wijnmaker Terra Tangra . Dit is een jong bedrijf dat slechts 7 jaar bestaat en een wijngaard van meer dan 300ha heeft aangelegd op een oude verweerde granieten bodem waar 30cm aarde op ligt. De wortels van de relatief jonge planten komen inmiddels al 10 meter diep om mineraalrijk water op te zuigen, waardoor irrigatie niet meer noodzakelijk is. Sinds 2008 zijn zij officieel erkend als biologisch producent . Zij verbouwen inheemse soorten zoals Mavrud, Rubin en Melnik, maar ook Merlot, Cabern...