De Smaakboutique Blog

IN DEZE BLOG DEEL IK WIJN EN SPIJSTIPS,
RECEPTEN EN PERSOONLIJKE SMAAK-AVONTUREN.

Niets missen?
Nieuwe blogberichten worden altijd gedeeld via de facebookpagina en in de zijlijn is de mogelijkheid je via e-mail aan te melden voor updates.


donderdag 15 oktober 2009

Terra Tangra

Zondag 11 oktober zou ik een Riesling Masterclass van Lars Daniëls bijwonen tijdens Klassiek Europa in het Palace hotel in Noordwijk. De NS heeft echter zonder enige mededeling besloten de trein niet in Leiden Centraal te laten stoppen waardoor ik anderhalf uur langer onderweg ben geweest. De frustratie van die reis kon ik bij aankomst nog niet onderdrukken en heb die geventileerd bij de ontvangsttafel waar ze me toch weer lichtelijk blij hebben gemaakt met een vervangende proeverij Bulgaars van wijnmaker Terra Tangra. Dit is een jong bedrijf dat slechts 7 jaar bestaat en een wijngaard van meer dan 300ha heeft aangelegd op een oude verweerde granieten bodem waar 30cm aarde op ligt. De wortels van de relatief jonge planten komen inmiddels al 10 meter diep om mineraalrijk water op te zuigen, waardoor irrigatie niet meer noodzakelijk is. Sinds 2008 zijn zij officieel erkend als biologisch producent. Zij verbouwen inheemse soorten zoals Mavrud, Rubin en Melnik, maar ook Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah, Cabernet Franc, Chardonnay, Traminer en Semillon. 80% van hun wijnen zijn rood en het ligt in de bedoeling dit verder uit te breiden. Zij betrekken Frans eiken van 10 verschillende leveranciers omdat zij vinden dat er net als druiven ook veel verschil in eiken is en elke wijn weer een andere 'eikbehoefte' blijkt te hebben.

We hebben 4 wijnen geproefd:
  1. Yatrus Mavrud 2007. De Mavrud is een nationaal druivenras dat in aroma richting Bourgondische pinot noir gaat met (onrijp) fruit en aardse rotstonen. De smaak heeft meer laurier en bramen. Het drinkt 'rustig' in laagjes. Dat klinkt wat cryptisch, maar geeft wel aan dat de wijn diepgang heeft. Zelf vind ik dit de leukste ontdekking van de dag, samen met de 3e wijn (Syrah)
  2. Yatrus Rubin 2007. Rubin is een kruising van Syrah en Nebbiolo en heeft 12 maanden gerijpt in nieuw frans eiken. Mijn notitie: saaier dan de Mavrud..
  3. Yatrus Syrah 2007. Gemaakt van de internationale druif Syrah, met een mooie geur van bramen verweven met tannines en metaal/aardsheid. Rijp fruit en laurier in de smaak, zowel fruitzuren als restzoet waar te nemen, ook verweven.
  4. Single Barrel 2007. Dit is de topwijn van Terra Tangra en belooft veel door het metalen etiket (zie boven). Het is een assemblage van Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Mavrud en Cabernet Franc. Afhankelijk van de oogst wijzigt de blend ieder jaar. De 2007 heeft in beginsel een bescheiden geur, later meer geur en meer smaak. Wellicht dat deze wijn dus meer zuurstof nodig heeft (karaferen?). Hoge smaakintensiteit, lange afdronk, fullbody, kruidig.

Zo zie je maar, een dwaalspoor kan toch weer tot mooie plekken leiden...
1 opmerking: