De Smaakboutique Blog

IN DEZE BLOG DEEL IK WIJN EN SPIJSTIPS,
RECEPTEN EN PERSOONLIJKE SMAAK-AVONTUREN.

Niets missen?
Nieuwe blogberichten worden altijd gedeeld via de facebookpagina en in de zijlijn is de mogelijkheid je via e-mail aan te melden voor updates.

maandag 5 augustus 2013

Venkel en zalm uit de oven



Venkel is echt zo’n groente die je niet zomaar uitkiest. Maar ga je ermee aan de slag, komen er verrassende smaken op je bord. Venkel voegt iets zoetigs toe en heeft een bijzondere geur die aan anijs doet denken.

Een sappige salade van venkel, sinaasappel en olijven is heel lekker. Maar het liefst maak ik een ovenschotel met aardappels en zalm. De venkel gaat eerst met  aardappels in de oven om na een half uur vergezeld te worden door zalmfilet die op het geurige, warme bedje mag bijbruinen.

Wat ik in dit recept zelf heel belangrijk vind, is dat de zalm supervers is en niet al een aantal dagen in een plastic bakje ligt te vegeteren. Dat betekent op zoek gaan naar een goede visleverancier, het daar inkopen en het liefst dezelfde dag nog klaarmaken.

Recept voor 2 personen als hoofdgerecht:

Verwarm je oven voor op 220°C. Kook 500 gram krieltjes (gewassen, ongeschild) en 1 venkel in 8 parten  in ca. 8-10 minuten voor in water met zout. Giet dan af en laat het even droogstomen. Doe ze  in een flinke ovenschaal of braadslee en bestrooi royaal met zeezout, versgemalen zwarte peper en 1 teen fijngesnipperde knoflook. 20gr boter in stukjes en flinke scheut olijfolie erover verdelen en door elkaar scheppen. Rooster dit ca. 30 minuten in de oven tot alles goudbruin is. In de tussentijd kun je de zalm voorbereiden. Neem de zalm en maak inkepingen over de lengte van ca. 1 cm diep. Bestrooi beide kanten royaal met zout en peper. Neem het aardappel/venkelmengsel goudbruin uit de oven  en leg 2 stukken van 200 gr zalmfilet erop met de velkant boven. Besprenkel met olijfolie en bak nog 12 minuten. Als het klaar is, kun je het bewaarde venkelgroen fijnhakken en erover strooien, wat partjes citroen erop leggen en op tafel zetten.

Wijntip: Houd rekening met het zilte en vettige van de vis en het beetje zoet van de venkel. Onze favoriet is een witte wijn uit de Elzas van Domaine Haegi (nemen we zelf mee uit Frankrijk). En dan maakt het niet eens zoveel uit welke: de Riesling, Muscat sec of Sylvaner. Maar de allerbeste match is hun Pinot gris cuvée Aline.

1 opmerking:

  1. Blijkt ook lekker met Portugese witte wijn zoals Mouro branco!

    BeantwoordenVerwijderen