Doorgaan naar hoofdcontent

Posts

Zin in morgen

Wat een luxe. Ik heb net mijn ideale port-proeflijst samengesteld voor de port workshop morgen. Meestal moet ik die aanpassen om binnen budget te blijven, maar met 17 deelnemers (boven maximaal) hoeft dat niet. Er staan maar liefst 8 soorten port op de lijst, waaronder zelfs een 30  jaar oude vintage uit 1987 : geen probleem. Heerlijk! Vanmorgen heb ik alvast 36 portglazen naar Bierhuis de Klomp gebracht. Morgen ga ik de crusted port en LBV filteren, de vintage karafferen, lekkere kazen inkopen. Ik heb er nu al zin in. Dat vooruitzicht maakt deze druilerige donderdag voor mij helemaal goed. Denk je nu: 'jeetje, dat zou ik ook weleens mee willen maken'.  Zondag 11 maart 2018 is er weer een portproeverij in Delft, maar dan in Molen de Roos. Er zijn nu al 6 inschrijvingen binnen, dus best kans dat we weer los kunnen gaan met een volle groep en een mooie proeflijst. Zorg dat je erbij bent! >

Gevulde workshop-agenda

De workshop-agenda is goed gevuld! Dit jaar is al aardig volgeboekt, vandaar dat ik 2018 alvast maar ben gaan plannen. Zie hieronder wat er te doen is: Agenda 2017/18: Dinsdag 14 november Mede & Spijs (6 plaatsen vrij) Vrijdag 17 november Port workshop   (VOL) Zondag 10 december High Wine workshop (VOL) Zondag 21 januari 2018 (11 plaatsen vrij) Zondag 18 februari 2018 (11 plaatsen vrij) Zondag 11 maart 2018 Port workshop (10 plaatsen vrij) En wie weet tot ziens in de molen!

Niepoort in actie voor de bijenpopulatie

Toen ik in 2013 een tour maakte door Portugal langs de quintas van Niepoort Vinhos, hebben we ook gezien hoe Dirk van der Niepoort een biodynamische wijnboer had aangesteld en een wijngaard had aangekocht in de Bairrada om die biodynamisch te gaan bewerken. Toen ik in een bericht las over de Vertente BEE, zag ik dat deze werkwijze al is overgenomen door meerdere wijngaarden. In de Dão worden de wijngaarden nu ook biodynamisch bewerkt en in de Douro (waar de Vertente vandaan komt) biologisch. Zonder certificatie, omdat anders honderden boeren die werken voor Niepoort hun certificering moeten halen en dat is vooralsnog onbegonnen werk. Neemt niet weg dat ik blij verrast ben en dus niet meer op zoek hoef naar een andere biologische port, want ik heb het al in huis. Maar waar het eigenlijk om gaat is de Vertente BEE. Hiermee komt Niepoort in actie voor de bijenpopulatie die sterk bedreigd wordt en hulp nodig heeft om te overleven. Hiervoor is een mooie geschenkdoos in het leven geroepe...

Keuzestress

Vandaag kom ik tot de conclusie dat beslissen wat er zondag op de proeflijst komt voor de High Wine Workshop hetzelfde is als nù al kiezen wat ik dan voor kleren aantrek. Eerlijk gezegd vind ik dat laatste makkelijker... Het heeft verrassend veel overeenkomsten: Het hangt af van het weer, de mensen die komen, mijn stemming, wat er beschikbaar is èn  het moet natuurlijk goed bij elkaar passen. Aangezien er wel een en ander ingekocht en klaargemaakt mag worden, is het wel noodzaak op tijd te beginnen. Dus dwing ik mezelf vandaag te beslissen hetgeen natuurlijk de nodige keuzestress oplevert... Gelukkig is het mijn favoriete werk en valt alles altijd op zijn plek op het juiste moment. Daar kan ik inmiddels wel op vertrouwen. Ervaar je hetzelfde, bijvoorbeeld als je familieleden of vrienden komen eten? Deel dat gerust in een reactie hieronder.

Perswijn 6 boordevol

Perswijn 6 - 2017 staat boordevol goede reviews van Portugese witte wijnen die in de Smaakboutique webwinkel staan. Dat doet mijn wijnhart goed en ik wil het goede nieuws natuurlijk delen, dus hieronder de reviews met een verwijzing naar de desbetreffende Portugese witte wijn: Quinta do Regueiro Alvarinho reserva 2016 > Geur: zuiver, vuursteen, limoen Smaak: rijp, goede frisheid, spicy, lengte Beoordeling 4,5 sterren ****(*) Quinta do Regueiro Trilogia (Trajadura/alvarinho)> Geur: peer, witte bloesem, peper Smaak: klein zoetje, pikante zuren, verfrissend Beoordeling: 4 sterren **** Niepoort Tiara branco 2015 > Geur: veldbloemen, grapefruit, subtiel Smaak: puur en schoon, heel natuurlijk, een genot Beoordeling: 5 sterren ***** (topbeoordeling) Niepoort Gestolen Fiets branco 2015 > Geur: kweepeer, kamille, vuursteen en appel Smaak: zuiver, smaakvol, balans en lengte Beoordeling: 4 sterren **** Niepoort Rótulo branco 2015 > Geur: anijs, abrikozen, m...

Inschrijving sluit bijna

Over een paar dagen sluit de inschrijving voor de High Wine workshop van 17 september in de Delftse Molen de Roos. Kun je 17-9 niet? Er zijn nog 4 plekjes op 15 oktober. De High Wine workshop van 10 december is vol (!) Meer informatie / reserveren via https://shop.desmaakboutique.nl/nl/wijnworkshop-17-september-2017.html

Perswijn 5 en 6 2017

In Perswijn nummer 5 staat een heel artikel over Vintage port 2015 met als kop: 'het jaar van net niet'. Gelukkig is Dirk van der Niepoort eigenwijs en declareert als één van de weinige porthuizen 2015 wèl als Vintage jaar. En Niepoort eindigt in deze lijst met 18 punten bovenaan met de 'normale' vintage 2015 en de bijzondere BIOMA vintage 2015. In de preview van Perswijn nummer 6 kan ik zien dat er 120 Portugese witte wijnen geproefd zijn, dus ik ben heel benieuwd (of verwacht eigenlijk wel) dat er wijnen bij zitten die ik ken of zelfs in mijn assortiment heb. En er schijnen Nederlandse wijnmakers prijzen te hebben gewonnen met Pinot gris. Daar ben ik dan persoonlijk erg benieuwd naar.