De Smaakboutique Blog

IN DEZE BLOG DEEL IK WIJN EN SPIJSTIPS,
RECEPTEN EN PERSOONLIJKE SMAAK-AVONTUREN.

Niets missen?
Nieuwe blogberichten worden altijd gedeeld via de facebookpagina en in de zijlijn is de mogelijkheid je via e-mail aan te melden voor updates.


maandag 8 maart 2010

Restaurant Savelberg

De oplettende fijnproever weet dat je tijdens de Restaurantweek (dit jaar van 1 t/m 7 maart) in zeer veel restaurants voor slechts 20 euro per persoon kunt lunchen of voor 25 euro p.p. kunt dineren. Dan is het natuurlijk wel zo slim om een sterrenrestaurant uit te kiezen, zodat het voordeel maximaal is. Wij hebben voor Restaurant Savelberg in Voorburg gekozen, waar wij vorig jaar weleens nieuwsgierig omheen zijn gelopen na een wandeling door het Voorburgse park met hertenkamp dat bij het restaurant ligt. Savelberg heeft 1 Michelinster, staat op nr. 30 in de Lekker en is lekker dichtbij....

Bij binnenkomst worden we direct vriendelijk ontvangen en zien we dat het restaurant heel klassiek is ingericht, passend bij Vreugd en Rust (patriciërshuis uit 1751 waarin Savelberg gevestigd is). We zeggen geen nee tegen het aangeboden apéritif: een Prosecco Frizzante van La Tordera. Dit is wel ongeveer de beste Prosecco die ik ooit geproefd heb, heerlijk fris en zacht, beetje bloemig in geur. Mijn wijnhart vind het een goed begin ...

We kiezen voor een extra wijnarrangement, met een BOB uitvoering voor manlief zodat hij kan meegenieten zonder dat zijn chauffeurkunsten eronder lijden. Neemt niet weg dat ik wel een kort kijkje in de wijnkaart heb genomen, beroepsdeformatie.... Er blijken 1100 wijnen in Savelberg's kelder te liggen, voor het grootste deel Frans, met een beetje Duits, Italiaans en overige landen. Niet de minste overigens, zo zag ik Chateau d'Yquem, Pétrus en Dom Perignon ook voorbijkomen. Een uitstekende wijnkaart, maar vooral een uitstekende sommelier, gezien de perfecte combinaties die worden gemaakt met de gerechten!

Het menu en de wijnen:

Salade van kreeft met artisjokharten, groene boontjes en eendenlever met een glas Tenuta Sant Antonio Soave 2008.
Een heel verfijnd gerecht met alle ingredienten in blokjes en de kreeft eroverheen gedrapeerd. Heel subtiele smaken, met een mooi samenspel in lichte bites en zacht smeltende eendenlever. De wijn is heerlijk rijp en vol in geur, wat minder extravert in smaak, maar mooi in harmonie met de smaak van het gerecht. Het artisjokje komt ook terug in de wijn, heel verrassend.

Gebraden kalfsstaartstuk met gestoofde kalfswang, rapen à la crème, geconfijte aardappel en jus met spekjes. Hierbij een glas Chapoutier Belleruche 2007 van Grenache en Syrah uit de Rhone.
De kalfsstaartstuk is getrancheerd, de kalfswang à la brunoise (in blokjes), rapen in halve maantjes, al een feest voor het oog. De Rhone wijn is modern gemaakt en daarom heel aangenaam, vol en rond van smaak, mooi in balans en perfect bij het hoofdgerecht.

Blanc manger met compote van bloedsinaasappel en sorbet van citrus en yoghurt met een glaasje Viu Manent Semillion late harvest 2008 uit de Chileense Colchagua Valley (Rapel).
De 'blanc manger' is een amandelpuddingtaartje met flinterdunne witte chocolade eromheen: perfect met de dessertwijn. De bloedsinaasappel doet het, ondanks de contrasten toch verrassend goed bij de wijn en de sorbet van citrus en yoghurt alleen met de wijn iets minder, maar samen met de bloedsinaasappel en de wijn weer wel. Leuk om mee te experimenteren.

De smaakherinneringen die ik van de Savelbergtafel heb, zijn heel mooi en voorlopig nog niet uit mijn hoofd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten