Resultaat is een proeverij van 6 wijnen, te beginnen met Groot Parys Chenin Blanc zonder en mèt houtrijping naast elkaar. Dan 2 Pinot Noirs van Newton Johnson, één uit 2006 en één uit 2007 en vervolgens 2 Cabernet Sauvignon wijnen waarvan de één op leeftijd uit een koel gebied op klassieke wijze gemaakt en de ander uit een warm gebied op moderne wijze gemaakt en uit een recent oogstjaar.
Bij de delicatessenwinkel (Verkade & Jacques) heb ik wat hapjes gekocht om erbij te proeven. Chaource en een pasta salade bij de Chenin Blanc, rosbief en Pincho's (pittige kipspiesjes) bij de Pinot Noir en Terra Cotta kaas, alpenspek en abdijbrood met kerrie bij de Cabernet Sauvignon.
Hieronder de proefnotities en informatie:
Groot Parys Chenin Blanc 'ongehout' Die Tweede Droom Paarl 2009
De wijn is ongefilterd om het aroma van de wijn te bewaren, maar is héél helder en hoefde daarom niet gedecanteerd. De kleur is helder lichtgeel met een geur van reine claude en appeltjes. De smaak komt daarin overeen, is friszuur met een bittertje in de afdronk die ik verklaar door de inweking van enkele maanden met de schilletjes of het is de mineraliteit van de Chenin Blanc (de druif wordt niet voor niets ook 'Steen' genoemd).
De Chaource (friszure zachte kaas van koemelk) en de pasta salade gaan erover heen.
Groot Parys Chenin Blanc 'gehout' Die Tweede Droom Paarl 2008
Dezelfde wijn als de eerste, maar deze gaat na de alcoholische gisting 9 maanden in gebruikte eiken fusten van Château Lafite. Hier jammerlijk weinig proefnotities gemaakt, maar wat ik nog wel weet is dat de wijn ook redelijk wat zuren heeft, maar zachter dan de ongehouten. Door de zuren verwachtte ik dat de romige pastasalade 'Napolitana' niet zou passen, maar de combinatie is verrassend goed. De Chaource is een mogelijkheid, maar de meningen waren hierover verdeeld.
Newton Johnson Pinot Noir Elgin 2006
Bij nader inzien had ik de jongere 2007 misschien eerst moeten schenken, maar het heeft geen negatief effect gehad met proeven omdat er geen extreem verschil is tussen de 2 wijnen. Zij hebben beiden een heel aardse geur, wat stallig zelfs. In de smaak aanwezige zuren, alcohol niet storend (14,5%), een rijpe wijn met een pepertje en vanuit de groep is ook jodium en koude koffie opgemerkt. Dat klinkt niet zo smakelijk als ik het teruglees, de wijn is wel heel mooi hoor, het zijn de subtiliteiten. Die jodium is inderdaad wel aanwezig in de achtergrond, de koude koffie moet ik thuis eens goed aan gaan ruiken, misschien zal ik die dan volgende keer ook herkennen ... ;)
Ik heb de rosbief er niet bij geprobeerd omdat ik dacht 'de wijn gaat er overheen', maar misschien heb ik de rosbief onderschat, want bij de 2007 hebben wij het wel geprobeerd en dat was helemaal goed. De pincho's zijn wel erg pittig bij wijn (pittigheid 'irriteert' de tong en laat alcohol meer branden) maar de combinatie is toch niet slecht.
Newton Johnson Pinot Noir Elgin 2007
Zoals gezegd vond ik de verschillen vrij subtiel, maar de 2007 is wel meer mijn stijl. Iets eleganter, wat minder geconcentreerd en meer in balans lijkt wel. Beetje strak op de tong (misschien doorwerking van de pittige kip...). Mijn favoriet van de avond, maar ik houd dan ook erg van Pinot Noir. Lekker met rosbief!
Grangehurst Cabernet Sauvignon Stellenbosch 2001
Deze wijn heeft een extreem lange rijping van 29 maanden gehad in voornamelijk Frans eiken. De kleur valt op, die is heel donkerrood bijna zwartrood te noemen. In de geur en smaak bramen, zwarte bessen. De tannines zijn in geur nog wat groen, maar in de mond toch zacht genoeg. Daarnaast ook wat stalligheid in de geur. Het abdijbrood (soort boerenpaté) is wat te zwaar voor deze wijn, maar het alpenspek (droge rokerige spek) gaat heel goed samen. De Terra Cotta (bunkerkaas) schijnt ook goed te combineren, maar heb ik niet geproefd. De wijn is al 9 jaar oud, maar toch jeugdig te noemen. Ik kan me voorstellen dat deze wijn nog wel 5 jaar meekan.
Cape Rock Cabernet Sauvignon 2007
De modern gemaakte Cab uit het warme Olifantsrivier is van zeer rijpe druiven ter voorkoming van groene tannines. Dus direct op dronk, maar minder lang te bewaren. Rijping op 3 nieuwe Frans eiken fusten en twee 2e jaars Amerikaanse fusten. Ook bij deze wijn is de kleur opvallend donker, de geur is wat minder stuivend dan de 2001 Grangehurst, maar ook wat stal en (rijpe) tannine. Op de tong in eerste instantie veel laurier en leer, strak op de tong, maar na wat abdijbrood wordt de wijn veel aangenamer, veel zachter en komt het fruit goed naar voren.
We hadden nog willen afsluiten met een Syrah 2005 van Glen Carlou, maar deze had helaas kurk. Inmiddels ingeruild voor een verse fles die ik nog even plat laat liggen om te laten bezinken, maar toch binnen enkele weken wil proeven. Misschien een Syrah workshop volgende keer...?
Hoi Martine,
BeantwoordenVerwijderenIk ben weer boven water en alles is goed hoor!
Dat lijkt me een heel interessante proeverij geweest te zijn. Hopelijk is het evenement van Perswijn 'Grootse wijnen, kleine importeurs' net zo entertainend als jouw avond.
Groetjes,
Theo