De Smaakboutique Blog

IN DEZE BLOG DEEL IK WIJN EN SPIJSTIPS,
RECEPTEN EN PERSOONLIJKE SMAAK-AVONTUREN.

Niets missen?
Nieuwe blogberichten worden altijd gedeeld via de facebookpagina en in de zijlijn is de mogelijkheid je via e-mail aan te melden voor updates.

woensdag 21 april 2010

Oostenrijk proeverij

Met de Meisjeshuis wijnkring hebben we in april Oostenrijk geproefd, met wat 'alpenhapjes' erbij. Hieronder het verslag:
Weingut Diem "Weisser Riesling Rosenhügel" 2007, Weinviertel. Bleek van kleur, verfijnde mineraliteit in de neus en in smaak zacht en fruitig en mineraal. Heerlijk om zo te drinken vind ik zelf, maar ook goed bij een visterrine of zalmmousse.
Weingut Uibel Grüner Veltliner 'Volmondlese' 2008, Weinviertel. Biodynamisch gemaakt, bij volle maan geoogst (= volmondlese). Lichtgroenig geel van kleur, monddrogend. De geur van citrusdruivensuiker die ik eerder wel heb waargenomen was deze avond niet zo aanwezig. Misschien beïnvloed door de sterk hooiïg geurende Heukäse die we erbij hebben gegeten.
Jamek Weissburgunder Ried Hochrain Smaragd 2007, Wachau. De voorraad is op bij de importeur, ben benieuwd naar de nieuwe jaargang! Vorig jaar voor het laatst geproefd met een gegrilde zalmfilet, spinazie en een gepocheerd ei. Nu nòg beter op dronk! Mooi vol, krachtig, sappig, in balans, kruisbessen, strak prikkeltje koolzuur, licht filmend en een lange heerlijke afdronk.
Schloss Halbturn 'Kaiserberg' Zweigelt 2007, Burgenland (van wijnhandel Van Dorp, Oude Delft). Mooie geur van zwarte bessen en zachte tannines. De smaak is minder indrukwekkend. Alhoewel de Mont Vully (in pinot noir gewassen kaas) een heel gunstige invloed had op de smaak. De kaas maakte de smaak van de wijn duidelijk beter.
Schloss Halbturn 'Kaiserberg' Cuvee Royal 2006, Burgenland. (van wijnhandel Van Dorp, Oude Delft) Deze wijn is een blend van Zweigelt, Blaufränkisch en Sankt Laurent en heeft 12 maanden in kleine Oostenrijkse vaten gerijpt. Geen notitie van gemaakt, maar in mijn herinnering minder in geur dan de Zweigelt, maar beter in smaak. Hier hebben we Kletzenbrot (soort noten/rozijnen/roggebrood) en Alpenspek bij gegeten.
Leo Hillinger 'Small Hill Sweet' Trockenbeerenauslese 2007 Burgenland. Edelzoet als afsluiting, gemaakt van 50% Chardonnay en 50% Welschriesling. Frisromig zoet, met rozijnen en honing in geur en smaak. Erbij: Pecannoten-koffiebroodje van de Diamanten Ring. Voor elkaar gemaakt!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen