Doorgaan naar hoofdcontent

Oostenrijk proeverij

Met de Meisjeshuis wijnkring hebben we in april Oostenrijk geproefd, met wat 'alpenhapjes' erbij. Hieronder het verslag:
Weingut Diem "Weisser Riesling Rosenhügel" 2007, Weinviertel. Bleek van kleur, verfijnde mineraliteit in de neus en in smaak zacht en fruitig en mineraal. Heerlijk om zo te drinken vind ik zelf, maar ook goed bij een visterrine of zalmmousse.
Weingut Uibel Grüner Veltliner 'Volmondlese' 2008, Weinviertel. Biodynamisch gemaakt, bij volle maan geoogst (= volmondlese). Lichtgroenig geel van kleur, monddrogend. De geur van citrusdruivensuiker die ik eerder wel heb waargenomen was deze avond niet zo aanwezig. Misschien beïnvloed door de sterk hooiïg geurende Heukäse die we erbij hebben gegeten.
Jamek Weissburgunder Ried Hochrain Smaragd 2007, Wachau. De voorraad is op bij de importeur, ben benieuwd naar de nieuwe jaargang! Vorig jaar voor het laatst geproefd met een gegrilde zalmfilet, spinazie en een gepocheerd ei. Nu nòg beter op dronk! Mooi vol, krachtig, sappig, in balans, kruisbessen, strak prikkeltje koolzuur, licht filmend en een lange heerlijke afdronk.
Schloss Halbturn 'Kaiserberg' Zweigelt 2007, Burgenland (van wijnhandel Van Dorp, Oude Delft). Mooie geur van zwarte bessen en zachte tannines. De smaak is minder indrukwekkend. Alhoewel de Mont Vully (in pinot noir gewassen kaas) een heel gunstige invloed had op de smaak. De kaas maakte de smaak van de wijn duidelijk beter.
Schloss Halbturn 'Kaiserberg' Cuvee Royal 2006, Burgenland. (van wijnhandel Van Dorp, Oude Delft) Deze wijn is een blend van Zweigelt, Blaufränkisch en Sankt Laurent en heeft 12 maanden in kleine Oostenrijkse vaten gerijpt. Geen notitie van gemaakt, maar in mijn herinnering minder in geur dan de Zweigelt, maar beter in smaak. Hier hebben we Kletzenbrot (soort noten/rozijnen/roggebrood) en Alpenspek bij gegeten.
Leo Hillinger 'Small Hill Sweet' Trockenbeerenauslese 2007 Burgenland. Edelzoet als afsluiting, gemaakt van 50% Chardonnay en 50% Welschriesling. Frisromig zoet, met rozijnen en honing in geur en smaak. Erbij: Pecannoten-koffiebroodje van de Diamanten Ring. Voor elkaar gemaakt!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Bier bij de kaasfondue

Als gastronoom-sommelier ben ik vooral bezig met het combineren van wijn en eten. In mijn geval vooral Portugese wijnen en een dikke focus op kaas in Februdairy ;-) Maar afgelopen weken ben ik voor brouwerij de Koperen Kat in Bier & Spijs -wereld gedoken. Makkelijk dacht ik. Smaakprofieltjes matchen en klaar is Klara. Het bleek toch best een 'different cookie' te zijn, maar na wat onderzoek merkte ik: wijn is niet de enige matchmaker. Sterker nog: in sommige gevallen geef ik nu de voorkeur aan een speciaalbier bij het eten. Kaasfondue Een kaasfondue, bijvoorbeeld, is vrij lastig te matchen met wijn op een manier dat je er ècht blij van wordt. Dus pakken we wat het dichtstbij de bergkazen komt bij de vraag 'welke wijn bij kaasfondue' en dat is een Zwitserse fendant. Maar eigenlijk is het dus veel lekkerder om er een goed glas bier bij te drinken (sorry wijn!). Een beetje te vergelijken met een duik in het zwembad en je kunt weer lekker opgefrist verder zonnen.