Doorgaan naar hoofdcontent

De Vlindertuin

Op vakantie in Drente, onder het genot van continue oppas van de aanwezige opa en oma, hebben manlief en ik een heerlijk avondje doorgebracht in Restaurant De Vlindertuin in Zuidlaren (villadorp met één winkelstraat en een standbeeld van Berend Botje). Een hele mooie Drentse boerderij, stijlvol (modern-klassiek) ingericht met aan de muur schilderijen van Coos Aardema die een warmrode toevoeging zijn in het geheel.


Vooraf krijgen we een 'stokbroodje' kruidenboter, op originele manier gepresenteerd. We kiezen na het apéritif voor een (aangepast) 5 gangen Menu Alliance Gastronomique met een wijnarrangement in BOB uitvoering zodat we de auto nog terug kunnen vinden....

Het 1e gerecht is een verse snoekbaars uit het Zuidlaardermeer met venkelgort, koolrabi, radijs en een saus van spinazie. Smaakt zoveel lekkerder dan het leest.. Zeker met de Weissburgunder van Brüder dr. Becker erbij: perfect.

2e gerecht is Heilbot op mihoen, rookspek, paksoi, bosui met soya&gember jus. Het leek meer een soya&gember bouillon, echt erg lekker bij het geheel. De heilbot was op de huid gebakken als ik me niet vergis en net als de snoekbaars perfect gegaard en heerlijk bij de Leyda Chardonnay 2007 uit Chili.

3e gerecht is Langoustine, oester, Coquille met bospeen, postelein & kreeftensaus. Dit is op ons verzoek omdat we dit gerecht als voorwaarde hebben gesteld om het menu te kiezen. Anders was het een (ongetwijfeld ook lekkere) kalfslende geworden. Wederom genieten en wel met een glas Porcupine Ridge Viognier-Grenache blanc. Aan Porcupine Ridge heb ik speciale herinneringen door onze reis naar Zuid Afrika, maar dan hun Syrah met een springbokje.

4e gerecht is een 'Dombe' eend (tamme -/ kooieend) met polenta, zoete aardappel, spitskool&gevogeltesaus met tijm. Mals stuk vlees, ontzettend lekker met een glas QdoE 2007 van Baga en Merlot druiven.

Het 5e gerecht is 5 zoete gerechtjes, waarvan een fris rabarbertaartje en mousse van witte chocola. De rest heb ik niet meer terug kunnen vinden op de kaart of in mijn geheugen. Maar de Cazes Muscat Rivesaltes 2005 die overal lekker in meeging heb ik gelukkig wel opgeschreven.

Op het eind hebben we nog een kopje koffie besteld om na te tafelen. Komen daar ook nog eens 4 of 5 zoetigheidjes bij! Oh oh oh, gelukkig hebben we in de vakantie veel gewandeld!


Vooraf hebben we wat discussie gehad over het wel / niet à la carte eten, maar achteraf ben ik dolblij met ons menu. Ik had het namelijk zelf nooit zo uitgekozen, maar alles was zó ontzettend mooi en smakelijk dat ik het voor geen goud had willen missen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een ...

Madeira en oude kaas

In het algemeen kun je stellen dat oude kaas lekker is bij Madeira wijnen, maar niet elke oude kaas is natuurlijk lekker bij elke Madeira. Afgelopen weken heb ik twee supercombinaties geproefd en die wil ik even met je delen: Zilte duinen Ontdekt tijdens de masterclass : 'De zilte duinen' van kaasboerderij de Zeekraal. Het is een gerijpte biologische kaas van schapen- en koemelk. Wat mij opviel aan deze kaas is natuurlijk de lekkere zilte volle smaak maar ook de losse structuur. Het heeft me een dag gekost om te bedenken waar het me aan deed denken. Misschien ken je het wel, de Zwitserse Tête de moine kaas waar je met een prachtig apparaat mooie krullen van schaaft. Daar smaakt het dus naar, of in ieder geval voelt het zo in je mond. Deze kaas (of kazen) passen perfect bij Madeira Sercial 10 year old reserve van Barbeito. En - ook geproefd -de Madeira Boal colheita 2001 maakt het mìnder lekker. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn natuurlijk. Gooische kaas De laa...

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.