Doorgaan naar hoofdcontent

Restaurant Swing

Sinds het Hampshire hotel vorig jaar geopend is, ben ik al nieuwsgierig naar Restaurant Swing. We lopen of rijden er regelmatig langs en zien dan dat het er van binnen ruim en sfeervol uitziet, ingericht rond een muzikaal 'jazzy' thema. Een eet-afspraak met een ex collega vond ik het ideale moment om het eten en de wijn uit te proberen. Via twitter even het dagmenu opgevraagd en gereserveerd omdat het er aantrekkelijk uitzag. 3 gangen voor 22,50 p.p. met als voorgerecht een terrine van zalm, als hoofdgerecht parelhoenfilet met saus van bospaddestoelen en als dessert een brownie met ijs.

Een karaf met water kwam al direct op tafel en we kregen een (goede!) Prosecco van het huis aangeboden. De terrine was zacht en luchtig van binnen, met een buitenkant van gerookte zalm, superverse jonge sla en cress erop en een dressing van (vermoeden wij) room en balsamico. De parelhoen had een krokant velletje en was goed gegaard op een bedje van puree en beetgare sperzieboontjes en saus van bospaddestoelen. Lekker hoor. En een brownie met ijs en een goede kop koffie ernaast om het af te sluiten. Het historische centrum van mijn geliefde geboortestad kun je vanuit het restaurant op de 1e etage heel goed zien. De Maria van Jesse, Nieuwe kerk en Oude Jan op een rij.


De wijnkaart is voor een sommelier niet super spannend, maar wel overzichtelijk en efficiënt, kan ik me zo voorstellen. Een hele lijn wijnen van 1 Chileens wijnhuis: J. Bouchon. De Chardonnay heb ik bij de parelhoen gedronken en die konden elkaar prima vinden.


Alles bij elkaar ga ik er graag nog eens terug. We zijn gastvrij ontvangen en we hebben heerlijk getafeld voor een leuk bedrag.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Bier bij de kaasfondue

Als gastronoom-sommelier ben ik vooral bezig met het combineren van wijn en eten. In mijn geval vooral Portugese wijnen en een dikke focus op kaas in Februdairy ;-) Maar afgelopen weken ben ik voor brouwerij de Koperen Kat in Bier & Spijs -wereld gedoken. Makkelijk dacht ik. Smaakprofieltjes matchen en klaar is Klara. Het bleek toch best een 'different cookie' te zijn, maar na wat onderzoek merkte ik: wijn is niet de enige matchmaker. Sterker nog: in sommige gevallen geef ik nu de voorkeur aan een speciaalbier bij het eten. Kaasfondue Een kaasfondue, bijvoorbeeld, is vrij lastig te matchen met wijn op een manier dat je er ècht blij van wordt. Dus pakken we wat het dichtstbij de bergkazen komt bij de vraag 'welke wijn bij kaasfondue' en dat is een Zwitserse fendant. Maar eigenlijk is het dus veel lekkerder om er een goed glas bier bij te drinken (sorry wijn!). Een beetje te vergelijken met een duik in het zwembad en je kunt weer lekker opgefrist verder zonnen.