De Smaakboutique Blog

IN DEZE BLOG DEEL IK WIJN EN SPIJSTIPS,
RECEPTEN EN PERSOONLIJKE SMAAK-AVONTUREN.

Niets missen?
Nieuwe blogberichten worden altijd gedeeld via de facebookpagina en in de zijlijn is de mogelijkheid je via e-mail aan te melden voor updates.


maandag 22 december 2014

Proeverij vrouwelijke wijnmakers

Deze mooie yurt in het weiland van herberg de Uylenburg was vorige week dinsdag even de huiskamer van Dea Dia, een netwerk van vrouwelijke ondernemers in Delft. Een huiskamer met een keuken en een houtkachel die voor genoeg warmte zorgde om ontspannen van het Kerstdiner te genieten. Samen met twee andere leden heb ik de plek, catering, drank, aankleding en taarten mogen organiseren en daarbij heb ik voor een wijnproeverij gezorgd. De wijnproeverij bestond speciaal voor deze gelegenheid  uit biologische wijnen van liefst vrouwelijke wijnmakers. Hier zet ik ze nog even op een rijtje:

Lagolena Prosecco frizzante (bij ontvangst) waar ik veel enthousiaste reacties op kreeg vanwege het ongekende frisse fruit van deze biologische wijn.
La petite source, vin de pays d’oc, le clos blanc 2013. De vermentino- en chardonnay druiven in deze blend komen van verschillende wijnboeren in de Languedoc die met respect voor natuur en milieu werken, is heerlijk fris met een tikje pit. 
Alto Landon blanco is een biologische witte wijn uit DO Manchuela van een vrouwelijke wijnmaakster die niet alleen de wijn, maar ook het ontwerp van de etiketten maakt. Deze wijn van chardonnay en petit manseng heeft 6 maanden houtrijping gehad en is daardoor lekker vol en geschikt bij gebraden kip en kalkoen.
La petite source, vin de pays d’oc, le clos rouge 2013. Het rode zusje van le clos blanc, jong en fruitig en gemaakt van grenache, cinsault en merlot. 
Muhr- van der Niepoort ‘Samt und Seide’ Blaufränkisch 2012. Samt und Seide betekent 'fluweel en zijde' en dat beschrijft heel mooi het gevoel dat deze wijn uit de omgeving van Wenen je geeft. Dorli Muhr houdt van koken voor vrienden en vriendinnen en maakt graag wijnen die bij lekker eten passen. Een vrouw naar mijn hart. 
Alto Landon ‘Irrepetible’ 2012 is gemaakt van 50% malbec en 50% syrah en heeft 4 maanden houtrijping gehad. De wijn met de meeste body, die samen met de Samt & Seide het lekkerst smaakte bij de kruidige biologische winterstoof van runderen uit hetzelfde weiland. De malbec brengt het stoere, pittige karakter van syrah wat tot bedaren waardoor het geen hertenbiefstuk met portsaus nodig heeft om lekker gevonden te worden.

Aanstaande woensdag en donderdag heb ik vrijgenomen als het gaat om kerstdinerverzorging. Ik ga mij straks na een paar weken hard werken lekker in de watten laten leggen door ouders en schoonouders en dat vind ik een heerlijk vooruitzicht. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten