Doorgaan naar hoofdcontent

Proeverij vrouwelijke wijnmakers

Deze mooie yurt in het weiland van herberg de Uylenburg was vorige week dinsdag even de huiskamer van Dea Dia, een netwerk van vrouwelijke ondernemers in Delft. Een huiskamer met een keuken en een houtkachel die voor genoeg warmte zorgde om ontspannen van het Kerstdiner te genieten. Samen met twee andere leden heb ik de plek, catering, drank, aankleding en taarten mogen organiseren en daarbij heb ik voor een wijnproeverij gezorgd. De wijnproeverij bestond speciaal voor deze gelegenheid  uit biologische wijnen van liefst vrouwelijke wijnmakers. Hier zet ik ze nog even op een rijtje:

Lagolena Prosecco frizzante (bij ontvangst) waar ik veel enthousiaste reacties op kreeg vanwege het ongekende frisse fruit van deze biologische wijn.
La petite source, vin de pays d’oc, le clos blanc 2013. De vermentino- en chardonnay druiven in deze blend komen van verschillende wijnboeren in de Languedoc die met respect voor natuur en milieu werken, is heerlijk fris met een tikje pit. 
Alto Landon blanco is een biologische witte wijn uit DO Manchuela van een vrouwelijke wijnmaakster die niet alleen de wijn, maar ook het ontwerp van de etiketten maakt. Deze wijn van chardonnay en petit manseng heeft 6 maanden houtrijping gehad en is daardoor lekker vol en geschikt bij gebraden kip en kalkoen.
La petite source, vin de pays d’oc, le clos rouge 2013. Het rode zusje van le clos blanc, jong en fruitig en gemaakt van grenache, cinsault en merlot. 
Muhr- van der Niepoort ‘Samt und Seide’ Blaufränkisch 2012. Samt und Seide betekent 'fluweel en zijde' en dat beschrijft heel mooi het gevoel dat deze wijn uit de omgeving van Wenen je geeft. Dorli Muhr houdt van koken voor vrienden en vriendinnen en maakt graag wijnen die bij lekker eten passen. Een vrouw naar mijn hart. 
Alto Landon ‘Irrepetible’ 2012 is gemaakt van 50% malbec en 50% syrah en heeft 4 maanden houtrijping gehad. De wijn met de meeste body, die samen met de Samt & Seide het lekkerst smaakte bij de kruidige biologische winterstoof van runderen uit hetzelfde weiland. De malbec brengt het stoere, pittige karakter van syrah wat tot bedaren waardoor het geen hertenbiefstuk met portsaus nodig heeft om lekker gevonden te worden.

Aanstaande woensdag en donderdag heb ik vrijgenomen als het gaat om kerstdinerverzorging. Ik ga mij straks na een paar weken hard werken lekker in de watten laten leggen door ouders en schoonouders en dat vind ik een heerlijk vooruitzicht. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een ...

Wijn bij zoervleisj

Hierbij verklaar ik mijn liefde voor de herfst van 2015! Hoe vaak gebeurt het niet dat we van een natte zomer in een nog nattere winderige herfst belanden die voortduurt tot het voorjaar? Dit jaar is het anders en ik geniet er met volle teugen van. De zon, de kleurrijkdom van de natuur, het rustige weer en de blaadjes die daardoor zo lang aan de bomen blijven. Van mij mag het nog even zo doorgaan.  In de serie Wijn bij stoofpot wil ik beginnen met een zoetzure, hartige smaakbom. Het recept stond in de Allerhande afgelopen maand en komt van chef Erik van Loo : zoervleisj. Zoervleisj is een traditioneel Limburgse stoofpot van o.a. ribrunderlappen, appelstroop, zilveruitjes en ontbijtkoek. Het vlees mag 48 uur badderen in een marinade van witte azijn, water, kruidnagels, peper en laurier voordat het in de stoofpan gaat. Dat maakt dat het vlees extra mooi zacht wordt. Welke wijn hierbij past? Ik heb het geprobeerd met een hele batterij Portugese rode wijnen die ik over had ...

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.