Doorgaan naar hoofdcontent

Herfstmenu

Voordeel van een nieuw seizoen is hernieuwde zin in uitgebreid koken met de ingrediënten van nu, zoals bijvoorbeeld pompoen, paddestoelen en conference peren om de kruidigheid van de pasgevallen bladeren aan tafel te ervaren. Heerlijk om de hele dag bezig te zijn met 'jagen en verzamelen', tafel dekken, kokkerellen, etc. en even níet voortdurend mijn thuiskantoortje in te lopen om nog even dit of dat te doen. De vermoedelijke valkuil van elke thuiswerker...

Dit keer is het hele menu geïnspireerd uit één bron: Tijm en Suikerbiet
Als voorgerecht te beginnen met een zalmbonbon, gebaseerd op deze 'salade niçoise' en teruggebracht naar een kern van Hollandse garnalen met creme fraiche en dille, omhuld door mooi dun gesneden koudgerookte zalm op een bedje van sla met een beetje vinaigrette. Wij dronken er een Limburgse Pinot Gris bij van Wijndomein St. Mauritius. Fris, kruidig, vol, sapppig en prachtig in balans.
Het tweede voorgerecht is de pompoensoep die manlief, ondanks de kerrie en kokosmelk, toch erg lekker vond. Victorie! Wijn is bij de soep niet echt nodig, maar toch was het staartje pinot gris er prima bij.
Als hoofdgerecht geschnetzeltes met rösti, zoals ik die tijdens jeugdvakanties in Oostenrijk en Zwitserland en bij moeders thuis graag heb gegeten. Omdat ik in de supermarkt volledig overtuigd was dat ik thuis nog kookroom had, heb ik die niet ingekocht om er tijdens het koken achter te komen dat dit pertinent niet waar bleek te zijn.. Daarom heb ik crème fraiche gebruikt in plaats van room waardoor het gerecht wat frisser is geworden. Dat bleek dan weer een geluk bij een ongeluk, want de Cru du Beaujolais, Cuvée Vieilles Vignes 2005 van Domaine de Pré-Nesme - Chiroubles, was wel mooi rijp en zacht, maar had te weinig tannines en iets teveel zuren voor een echt romig gerecht. Nu pastte het toch mooi bij elkaar.
Volgende keer met echte room en een mooie rijpe rode Bourgogne erbij..

De afsluiter van de avond en begin van de nacht: Tarte tatin van conference peren. Alléén maar suikerwater, vanillestokje, 3 peren en bladerdeeg, maar even verrukkelijk als de Sauternes van Doisy-Védrines uit 2005 die we erbij dronken.

Reacties

  1. Goh Martine, wat een eer! Fijn te lezen dat het allemaal zo lekker was. Ik had zo bij jullie aangeschoven, vooral met die heerlijke wijncombinaties ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Madeira en oude kaas

In het algemeen kun je stellen dat oude kaas lekker is bij Madeira wijnen, maar niet elke oude kaas is natuurlijk lekker bij elke Madeira. Afgelopen weken heb ik twee supercombinaties geproefd en die wil ik even met je delen: Zilte duinen Ontdekt tijdens de masterclass : 'De zilte duinen' van kaasboerderij de Zeekraal. Het is een gerijpte biologische kaas van schapen- en koemelk. Wat mij opviel aan deze kaas is natuurlijk de lekkere zilte volle smaak maar ook de losse structuur. Het heeft me een dag gekost om te bedenken waar het me aan deed denken. Misschien ken je het wel, de Zwitserse Tête de moine kaas waar je met een prachtig apparaat mooie krullen van schaaft. Daar smaakt het dus naar, of in ieder geval voelt het zo in je mond. Deze kaas (of kazen) passen perfect bij Madeira Sercial 10 year old reserve van Barbeito. En - ook geproefd -de Madeira Boal colheita 2001 maakt het mìnder lekker. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn natuurlijk. Gooische kaas De laa