Doorgaan naar hoofdcontent

Mijn eerste vakantieliefde

Op vakantie in het Zuiden van Frankrijk, in een mooi stadje aan de kust werd ik voor het eerst verliefd. Begin 20 was ik en zo groen als gras als het ging om wijn, maar ik wist het direct: Dìt is mooi! Verleidelijk zacht en zoet en zo gelaagd dat je van elke slok lang blijft nagenieten. Terug in Nederland heb ik vaak aan deze Vin Doux Naturel teruggedacht en ben jaren op zoek geweest naar Banyuls blanc in alle wijnwinkels, maar het bleek hier alleen te koop in de rode variant. Er wordt namelijk maar heel weinig witte Banyuls gemaakt en dat beetje wordt ter plekke opgemaakt zodat er niet genoeg overblijft om te exporteren. Maar iedereen die naar Zuid Frankrijk gaat en mij vraagt wat daar lekker is, vertel ik dit verhaal en soms komt er dan een fles mee terug. Zoals deze zomer (of is het al herfst?) een Cornet Banyuls Blanc 2008.

Gistermiddag heb ik op een rustig moment een mooi Champagneglas uit de kast gepakt (daar vind ik dessertwijn het lekkerst in smaken) en mezelf wat ingeschonken. Het was weer genieten van zo'n zelfde zachte zoete verleiding als 15 jaar geleden en nu kwamen er fantasieën bij van witte chocolademousse.

Nu heb ik de Cornet gegoogled en wat blijkt: deze Banyuls is in Nederland te koop bij Le Petit Paradis in Woerden. Daar word ik nou vrolijk van!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een ...

Madeira en oude kaas

In het algemeen kun je stellen dat oude kaas lekker is bij Madeira wijnen, maar niet elke oude kaas is natuurlijk lekker bij elke Madeira. Afgelopen weken heb ik twee supercombinaties geproefd en die wil ik even met je delen: Zilte duinen Ontdekt tijdens de masterclass : 'De zilte duinen' van kaasboerderij de Zeekraal. Het is een gerijpte biologische kaas van schapen- en koemelk. Wat mij opviel aan deze kaas is natuurlijk de lekkere zilte volle smaak maar ook de losse structuur. Het heeft me een dag gekost om te bedenken waar het me aan deed denken. Misschien ken je het wel, de Zwitserse Tête de moine kaas waar je met een prachtig apparaat mooie krullen van schaaft. Daar smaakt het dus naar, of in ieder geval voelt het zo in je mond. Deze kaas (of kazen) passen perfect bij Madeira Sercial 10 year old reserve van Barbeito. En - ook geproefd -de Madeira Boal colheita 2001 maakt het mìnder lekker. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn natuurlijk. Gooische kaas De laa...

Wijn bij zoervleisj

Hierbij verklaar ik mijn liefde voor de herfst van 2015! Hoe vaak gebeurt het niet dat we van een natte zomer in een nog nattere winderige herfst belanden die voortduurt tot het voorjaar? Dit jaar is het anders en ik geniet er met volle teugen van. De zon, de kleurrijkdom van de natuur, het rustige weer en de blaadjes die daardoor zo lang aan de bomen blijven. Van mij mag het nog even zo doorgaan.  In de serie Wijn bij stoofpot wil ik beginnen met een zoetzure, hartige smaakbom. Het recept stond in de Allerhande afgelopen maand en komt van chef Erik van Loo : zoervleisj. Zoervleisj is een traditioneel Limburgse stoofpot van o.a. ribrunderlappen, appelstroop, zilveruitjes en ontbijtkoek. Het vlees mag 48 uur badderen in een marinade van witte azijn, water, kruidnagels, peper en laurier voordat het in de stoofpan gaat. Dat maakt dat het vlees extra mooi zacht wordt. Welke wijn hierbij past? Ik heb het geprobeerd met een hele batterij Portugese rode wijnen die ik over had ...