Doorgaan naar hoofdcontent

Champagne hapjes

Wil je genieten van een goede Champagne brut? Eet er dan bijpassende hapjes bij, zoals hartige taart met groente of zeevruchten, of een toastje met gerookte zalm en crème fraîche, liefst met wat zalm-eitjes erop.

De traditionele zoete oliebollen zijn niet ideaal bij Champagne, omdat deze enorm veel bruis in de mond veroorzaken en de Champagne bruut doen overkomen, terwijl ze juist heel verfijnd en elegant is. Oliebollen liever bij de koffie dus! Òf bij de schaal met oliebollen een fles mousserende dessertwijn laten knallen, zoals een Moscato d'Asti of zoals wij een Fior d'arancio Moscato dulce.

In de Delicious. van Januari 2011 staan hele lekkere recepten die bij droge Cava, crémant of Champagne passen, zoals krab sandwiches, kruidentaartjes met crème fraîche en kaviaar en deze tartines met zalm-sashimi en wasabi avocado (40 stuks):

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijdt 10 plakjes diepvries bladerdeeg in vieren, prik er met een vork gaatjes in en bak de kleine vierkantjes 10-12 minuten goudbruin. Verwarm intussen voor de wasabi-avocado 2 el kristalsuiker en 2 el water in een pannetje op laag vuur en roer tot de suiker is opgelost. Laat deze siroop afkoelen en meng samen met het vruchtvlees van 2 avocado's, 2 el limoensap en 1-2 tl wasabipasta in een keukenmachine en pureer het. Voeg zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak toe. Meng voor de gemberdressing in een kom 60 ml rijstazijn, 1 el mirin, 1,5 el lichte sojasaus en 1 tl geraspte gember. Bestrijk vlak voor het serveren de bladerdeegvierkantjes met wat wasabi-avocado. Verdeel er 400 gram rauwe zalm van sashimikwaliteit (=supervers) over en garneer met mini-cress (2 bakjes kiemgroenten of tuinkers).

Wens ik je van hieruit een gezellige, smaakvolle en veilige jaarwisseling!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een ...

Madeira en oude kaas

In het algemeen kun je stellen dat oude kaas lekker is bij Madeira wijnen, maar niet elke oude kaas is natuurlijk lekker bij elke Madeira. Afgelopen weken heb ik twee supercombinaties geproefd en die wil ik even met je delen: Zilte duinen Ontdekt tijdens de masterclass : 'De zilte duinen' van kaasboerderij de Zeekraal. Het is een gerijpte biologische kaas van schapen- en koemelk. Wat mij opviel aan deze kaas is natuurlijk de lekkere zilte volle smaak maar ook de losse structuur. Het heeft me een dag gekost om te bedenken waar het me aan deed denken. Misschien ken je het wel, de Zwitserse Tête de moine kaas waar je met een prachtig apparaat mooie krullen van schaaft. Daar smaakt het dus naar, of in ieder geval voelt het zo in je mond. Deze kaas (of kazen) passen perfect bij Madeira Sercial 10 year old reserve van Barbeito. En - ook geproefd -de Madeira Boal colheita 2001 maakt het mìnder lekker. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn natuurlijk. Gooische kaas De laa...

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.