Doorgaan naar hoofdcontent

wijnspijsdiner - het dessert


Afgelopen woensdag heb ik en nog twaalf wijnvrienden een wijnspijsdiner beleefd, waarvan er vier een gerecht hebben klaargemaakt en één voor de wijnen heeft gezorgd (3 per gerecht). Zelf was ik verantwoordelijk voor het maken van het dessert.

Mijn versie was iets minder sexy druipend van de chocola als in het recept , maar de smaak was goed! Alhoewel terecht door de buurman werd opgemerkt dat er best wat meer PX in had gemogen. Gelukkig stond er een glas naast, dus we zijn niets tekort gekomen.

De wijnen kwamen bij Wines & Whiskies vandaan en waren lekker divers van smaak:
  1. Barbeito Madeira Boal 5 years old. Een medium dry Madeira die ik altijd benoem als zachtzoet en kruidig. En dat is deze taart natuurlijk ook. Ik was daarom heel nieuwsgierig hoe deze zou combineren. 60% van de groep was super enthousiast over de combinatie. Dat komt denk ik omdat het een verrassend frisse tegenhanger wordt van de - toch vrij machtige - cake. De taart cijfert het zoet van de Madeira weg, zodat je een droge Madeirasmaak overhoudt. Houd je niet zo van droge versterkte wijnen (zoals ik. Sorry! guilty as charged...) dan is dit geen genot.
  2. Bodegas Castaño Monastrell Dulce 2009 is een rode dessertwijn die heel fruitig is (rijp zwart fruit) en heerlijk zoet. Denk maar eens aan kersensaus bij deze taart, dus ja! Deze wijn past erg goed.
  3. De Maestro Sierra PX die in de taart is verwerkt had ik meegenomen om erbij te drinken. Maar we werden verwend met een Pedro Ximenez Sherry uit 1985 van Bodegas Toro Albala. Lekker volzoet en stroperig als maar kan. Ja, en dan is 'ie wat voller van smaak zelfs dan de taart. Je blijft ze allebei goed proeven, dus dan maakt het niet uit. Genieten maar!
Rondje prijzen nog voor de liefhebber:
Nummer 1 rond 15 euro per 0,5ltr
Nummer 2 19 euro per 0,5ltr
Nummer 3 22 euro per 0,375ltr

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een ...

Wijn bij zoervleisj

Hierbij verklaar ik mijn liefde voor de herfst van 2015! Hoe vaak gebeurt het niet dat we van een natte zomer in een nog nattere winderige herfst belanden die voortduurt tot het voorjaar? Dit jaar is het anders en ik geniet er met volle teugen van. De zon, de kleurrijkdom van de natuur, het rustige weer en de blaadjes die daardoor zo lang aan de bomen blijven. Van mij mag het nog even zo doorgaan.  In de serie Wijn bij stoofpot wil ik beginnen met een zoetzure, hartige smaakbom. Het recept stond in de Allerhande afgelopen maand en komt van chef Erik van Loo : zoervleisj. Zoervleisj is een traditioneel Limburgse stoofpot van o.a. ribrunderlappen, appelstroop, zilveruitjes en ontbijtkoek. Het vlees mag 48 uur badderen in een marinade van witte azijn, water, kruidnagels, peper en laurier voordat het in de stoofpan gaat. Dat maakt dat het vlees extra mooi zacht wordt. Welke wijn hierbij past? Ik heb het geprobeerd met een hele batterij Portugese rode wijnen die ik over had ...

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.