Doorgaan naar hoofdcontent

Cake van de koning


In de perswijn van maart/april staat een leuk recept met een perfecte (geteste) wijn & spijs combinatie: Bolo Rei (cake van de koning). Hoe toepasselijk deze maand... Samen met Niepoort Colheita Port 2001 schijnt het, volgens vier van de vijf proevers, 'stevig, maar heerlijk' te zijn. Daar houd ik wel van. 

Het recept:

Doe 25 gram verse gist (of 14 gram gedroogde gist) in een beetje lauwwarm water met een schepje suiker. Zet warm weg tot de gist schuimt. Doe 60 ml port of madera in een kom en laat 150 gram gedroogd fruit (cranberries, rozijnen, abrikozen) hierin wellen. Meng 150 gram basterdsuiker en 3 eieren. Roer 150 gram boter, 1 tl zout en de geraspte schil van 1 citroen en 1 sinaasappel erdoorheen. Giet de gist erbij. Meng er geleidelijk 750 gram bloem bij en meng tot een elastisch deeg.
Voeg met een spatel 150 gram gemengde zaden/noten (pijnboompitten, amandelen, walnoten) en het uitgelekte gedroogde fruit toe.
Laat het deeg in een afgedekte kom minimaal 3 uur rijzen op een warme plaats.
Laat 500ml port inkoken tot ongeveer 65 ml.
Verwarm de oven voor op 200˚C. Doe het deeg in een bakvorm. Bestrijk de bovenkant met 1 losgeklopt ei. Leg 150 gram sukade en gekonfijte sinaasappelschil in stukjes erop. Bak in 25 minuten goudbruin. 
Serveer de plakken brood met nog wat amandelen, pijnboompitten en de portsiroop.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een ...

Madeira en oude kaas

In het algemeen kun je stellen dat oude kaas lekker is bij Madeira wijnen, maar niet elke oude kaas is natuurlijk lekker bij elke Madeira. Afgelopen weken heb ik twee supercombinaties geproefd en die wil ik even met je delen: Zilte duinen Ontdekt tijdens de masterclass : 'De zilte duinen' van kaasboerderij de Zeekraal. Het is een gerijpte biologische kaas van schapen- en koemelk. Wat mij opviel aan deze kaas is natuurlijk de lekkere zilte volle smaak maar ook de losse structuur. Het heeft me een dag gekost om te bedenken waar het me aan deed denken. Misschien ken je het wel, de Zwitserse Tête de moine kaas waar je met een prachtig apparaat mooie krullen van schaaft. Daar smaakt het dus naar, of in ieder geval voelt het zo in je mond. Deze kaas (of kazen) passen perfect bij Madeira Sercial 10 year old reserve van Barbeito. En - ook geproefd -de Madeira Boal colheita 2001 maakt het mìnder lekker. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn natuurlijk. Gooische kaas De laa...

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.