Doorgaan naar hoofdcontent

Wijnclub september

De laatste woensdag van september weer verschillende wijnen geproefd als deelnemer bij de WWC wijnclub. Hier even een korte proefnotitie. Geen thema, of eigenlijk wel: stelletjes.
Een stelletje Grüner Veltliners, uiteraard uit Oostenrijk. Eén van Steininger en de ander van Hiedler (de laatste niet te verwarren met hakkenklikkende klankverwant), beiden 2012. In vergelijking is de Hiedler levendiger en heeft 'ie meer lengte en frisheid dan de Steininger die na terugproeven wat vlakker overkomt.

Dan een Grauburgunder en Pinot gris uit 2011, zelfde druif ander taalgebied. De Grauburgunder is van Gies-Düppel uit de Pfalz, niet mijn geurfavoriet. En de Pinot gris van Domaine Fernand Engel met een dikke zoetsoortige geur van honing en bijenwas. Volle rijpe smaak zoals pinot gris betaamt.

Over naar stelletjes rood: Meerlust Red 2010 en 2002 uit Stellenbosch. Jong en oud naast elkaar en dat ruik en proef je. De 2010 heeft een geur van jonge druivensteeltjes (tannineus) en de 2002 een Madeira-achtige geur en geur van dropjes waar ik wel van houd eerlijk gezegd. De smaak van de 2002 is minder vol dan verwacht, maar dat kan komen doordat 'ie wat koud is.
Dan twee rode Veronese wijnen uit 2008. De Clos Roareti rosso Veronese 2008 is een heerlijke wijn die iedereen verbaast, want het blijkt een Merlot! Smaakvoller zelfs dan de Meerlust red 2002. Het kan dus tòch! Een lekkere Merlot... De Castello Guerrieri IGP Verona 2008 is gemaakt van ingedroogde druiven en helaas heel gesloten in geur ondanks 15% alcohol. Wèl vol van smaak.
Nog twee Zuid Afrikaners. Eén van Delheim Estate Shiraz Simonsberg/Stellenbosch 2009. De smaak is heel vol en rond, ontzettend lekker vol fruit en kruid. De geur is wat minder uitbundig dan de smaak, maar wel mijn favoriet van de avond. Ruim twee keer zo duur is de Stark Condé, Shiraz three pines, Jonkershoek Valley 2009 en wat me is opgevallen is de geur van brood en zwarte peper, maar geen notitie van smaak omdat ik vooral lekker van de Delheim Shiraz zat te nippen.

Dan een 'stelletje' Eiswein, nooit bezwaar tegen. Een bekende voor mij is de PMC Eiswein uit Burgenland, oogstjaar 2009. Lekker volzoet, romig en prima in balans. En een Icewine van de vidal druif van Pelee Island/Canada. Een beetje een gekke, met appelig zuur. De smaakreferentie is die van gekarameliseerde appel.

Toen de kaasplank op tafel kwam, lekker nog wat Delheim Shiraz ingeschonken. Altijd weer zo'n prettige combinatie van ontdekken en genieten zo'n avond!




Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Bier bij de kaasfondue

Als gastronoom-sommelier ben ik vooral bezig met het combineren van wijn en eten. In mijn geval vooral Portugese wijnen en een dikke focus op kaas in Februdairy ;-) Maar afgelopen weken ben ik voor brouwerij de Koperen Kat in Bier & Spijs -wereld gedoken. Makkelijk dacht ik. Smaakprofieltjes matchen en klaar is Klara. Het bleek toch best een 'different cookie' te zijn, maar na wat onderzoek merkte ik: wijn is niet de enige matchmaker. Sterker nog: in sommige gevallen geef ik nu de voorkeur aan een speciaalbier bij het eten. Kaasfondue Een kaasfondue, bijvoorbeeld, is vrij lastig te matchen met wijn op een manier dat je er ècht blij van wordt. Dus pakken we wat het dichtstbij de bergkazen komt bij de vraag 'welke wijn bij kaasfondue' en dat is een Zwitserse fendant. Maar eigenlijk is het dus veel lekkerder om er een goed glas bier bij te drinken (sorry wijn!). Een beetje te vergelijken met een duik in het zwembad en je kunt weer lekker opgefrist verder zonnen.