Doorgaan naar hoofdcontent

Delicious november

Even verklappen welke wijnen vorige maand zijn verstuurd in het wijnpakket met Delicious.  november:

Docil vinho verde Loureiro 2012
Dit is een lichte witte wijn als het gaat om het alcoholpercentage, maar heeft veel smaakinhoud die een beetje lijkt op een goede Riesling. Deze wijn kan qua eten wel een beetje zoet of vet hebben en is daarom in te zetten bij het wereldmenu (pag. 8) en de vette vissen van Bill Granger (pag. 92).

Domaine Ollier Taillefer rosé 2011
Op zonnige herfstdagen kunt u nog genieten van een echte dinerrosé zoals deze. Probeer deze daarom eens bij het menu voor een mooie zonnige dag (pag.8) met salade van biet, peer en feta (pag. 68) en/of de spaghetti met krab (pag. 46).

Finca Fabian Tempranillo 2012
Van onze huiswijn kunt u ongecompliceerd genieten bij thuiskomst na een dag werk bijvoorbeeld. Verder past deze wijn bij veel vleesgerechten en bij jonge kazen en bij het klassieke menu zoals vermeld op pag. 8 met de cotelette Suisse en ovengeroosterde herfstgroenten.

Finca El Molar de Rus ‘Quantum blend’ 2011
Een grootse wijn van een bescheiden wijnmaakster uit Manchuela die de meeste mensen niet zal bekoren zonder iets te eten erbij. Fantastisch in combinatie met stoofvlees, paddestoelen, liefst ook met kruidnagel. Daarom een aanbeveling bij de kruidige wildstoof (pag. 22), wel rustig aan met de basterdsuiker…

Inmiddels is Kerstkoken deel 1 al uitgekomen, daarover later meer...



Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Madeira en oude kaas

In het algemeen kun je stellen dat oude kaas lekker is bij Madeira wijnen, maar niet elke oude kaas is natuurlijk lekker bij elke Madeira. Afgelopen weken heb ik twee supercombinaties geproefd en die wil ik even met je delen: Zilte duinen Ontdekt tijdens de masterclass : 'De zilte duinen' van kaasboerderij de Zeekraal. Het is een gerijpte biologische kaas van schapen- en koemelk. Wat mij opviel aan deze kaas is natuurlijk de lekkere zilte volle smaak maar ook de losse structuur. Het heeft me een dag gekost om te bedenken waar het me aan deed denken. Misschien ken je het wel, de Zwitserse Tête de moine kaas waar je met een prachtig apparaat mooie krullen van schaaft. Daar smaakt het dus naar, of in ieder geval voelt het zo in je mond. Deze kaas (of kazen) passen perfect bij Madeira Sercial 10 year old reserve van Barbeito. En - ook geproefd -de Madeira Boal colheita 2001 maakt het mìnder lekker. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn natuurlijk. Gooische kaas De laa