Doorgaan naar hoofdcontent

Delicious november

Even verklappen welke wijnen vorige maand zijn verstuurd in het wijnpakket met Delicious.  november:

Docil vinho verde Loureiro 2012
Dit is een lichte witte wijn als het gaat om het alcoholpercentage, maar heeft veel smaakinhoud die een beetje lijkt op een goede Riesling. Deze wijn kan qua eten wel een beetje zoet of vet hebben en is daarom in te zetten bij het wereldmenu (pag. 8) en de vette vissen van Bill Granger (pag. 92).

Domaine Ollier Taillefer rosé 2011
Op zonnige herfstdagen kunt u nog genieten van een echte dinerrosé zoals deze. Probeer deze daarom eens bij het menu voor een mooie zonnige dag (pag.8) met salade van biet, peer en feta (pag. 68) en/of de spaghetti met krab (pag. 46).

Finca Fabian Tempranillo 2012
Van onze huiswijn kunt u ongecompliceerd genieten bij thuiskomst na een dag werk bijvoorbeeld. Verder past deze wijn bij veel vleesgerechten en bij jonge kazen en bij het klassieke menu zoals vermeld op pag. 8 met de cotelette Suisse en ovengeroosterde herfstgroenten.

Finca El Molar de Rus ‘Quantum blend’ 2011
Een grootse wijn van een bescheiden wijnmaakster uit Manchuela die de meeste mensen niet zal bekoren zonder iets te eten erbij. Fantastisch in combinatie met stoofvlees, paddestoelen, liefst ook met kruidnagel. Daarom een aanbeveling bij de kruidige wildstoof (pag. 22), wel rustig aan met de basterdsuiker…

Inmiddels is Kerstkoken deel 1 al uitgekomen, daarover later meer...



Reacties

Populaire posts van deze blog

Wijn bij zoervleisj

Hierbij verklaar ik mijn liefde voor de herfst van 2015! Hoe vaak gebeurt het niet dat we van een natte zomer in een nog nattere winderige herfst belanden die voortduurt tot het voorjaar? Dit jaar is het anders en ik geniet er met volle teugen van. De zon, de kleurrijkdom van de natuur, het rustige weer en de blaadjes die daardoor zo lang aan de bomen blijven. Van mij mag het nog even zo doorgaan.  In de serie Wijn bij stoofpot wil ik beginnen met een zoetzure, hartige smaakbom. Het recept stond in de Allerhande afgelopen maand en komt van chef Erik van Loo : zoervleisj. Zoervleisj is een traditioneel Limburgse stoofpot van o.a. ribrunderlappen, appelstroop, zilveruitjes en ontbijtkoek. Het vlees mag 48 uur badderen in een marinade van witte azijn, water, kruidnagels, peper en laurier voordat het in de stoofpan gaat. Dat maakt dat het vlees extra mooi zacht wordt. Welke wijn hierbij past? Ik heb het geprobeerd met een hele batterij Portugese rode wijnen die ik over had ...

Paté van tonijn

Goed excuus om te shoppen, zo'n zomeruitdaging... Want als ik Portugese recepten ga testen, lijkt het me serieus lekkerder smaken als het in Portugees servies geserveerd wordt en op de foto gaat. Deze kleine Portugese schaaltjes zijn voor een Delftse als ik zo lekker vertrouwd blauw-wit en de onderkant zo mediterraan terracotta geglazuurd. Het zijn ideale schaaltjes voor de zogenaamde 'petiscos', de tapas van Portugal: borrelhapjes dus. Als eerste een super eenvoudig recept waar je echt van kunt genieten op een stukje stokbrood of geroosterd brood. Het komt uit het boek Piri piri & sardientjes van Tessa Kiros. Paté van tonijn: Laat 100 gram tonijn in olie en 2 ansjovisjes in olie uit een blikje uitlekken en doe het in een bakje samen met 100 gram ongezouten roomboter in stukjes en pureer het met een handmixer of in de keukenmachine. Voeg een kneep citroensap toe en een beetje piri piri kruiden of peper en het is al klaar! Welke wijn er lekker bij is ? Houd...

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.