Doorgaan naar hoofdcontent

Wijnpakket kerst 2013

Vorige week kregen mijn abonnees het wijnpakket passend bij de Delicious. Kerst 2013. Ik zal de inhoud verklappen om u op ideeën te brengen, misschien besluit u wel het wijnpakket of één van de wijnen los te bestellen en te laten bezorgen. Dat scheelt in ieder geval een hoop uitzoekwerk en gesjouw met de kerst-inkopen. Dit zijn de 4 wijnen:

Sauvignon blanc  ‘the holy snail’ 2012
Bij een flink aantal recepten wordt een ‘Sauvignon blanc uit de Nieuwe wereld’ aanbevolen en deze wijn voldoet volledig aan dat smaakprofiel maar komt van dichterbij: uit de Loire vallei en zal heerlijk smaken bij de gegrilde geitenkaas (pag. 41), bij de  gegrilde oesters met limoen- en venkelzaadboter (pag. 40), bij de bonensalade (pag. 104) en de griet met basilicumboter en zeewiersalade (pag. 123) èn als apéritif.

Chénas van Paola en Rémi Benon 2009
Een gerijpte Beaujolais cru uit een rijk wijnjaar, licht van kleur, fruit en aardse tonen. Heerlijk bij de carpaccio van hertenbout met hazelnootmayonaise (pag. 58), bij de kalkoen rouleau met amerikaanse vulling (pag. 63) en de kalkoen bourguignon à la Koen (pag. 64).

Colli Euganei Fior d’Arancio 2011
Vergelijkbaar met Moscato d’Asti: een zachte zoete, licht mousserende wijn met slechts 6% alchohol. Lekker bij de curdtwist met cranberry-vanilleboter (pag.48), de kaneelfritters met mandarijn-karamelsaus (pag. 156), de knapperige ananastaartjes met roomkwark (pag. 48) of bij de oliebollen met oud & nieuw.

Niepoort Ruby Port
Een klein flesje Ruby Port van Niepoort om bij de gebakken chocolademousse met amarenekersenroom (pag. 127) te proberen, bij de cambembert met pecannoten, gedroogde vijgen en ahorn (pag. 136), de vanillepuddinkjes met warme vijgen en chocolade (pag. 72) of (gekoeld) bij de brownie en sorbet van ananas en rode biet met hazelnootcrumble (pag. 108). Trouwens ook altijd goed bij amarene bonbons van pure chocolade.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Wijn bij zoervleisj

Hierbij verklaar ik mijn liefde voor de herfst van 2015! Hoe vaak gebeurt het niet dat we van een natte zomer in een nog nattere winderige herfst belanden die voortduurt tot het voorjaar? Dit jaar is het anders en ik geniet er met volle teugen van. De zon, de kleurrijkdom van de natuur, het rustige weer en de blaadjes die daardoor zo lang aan de bomen blijven. Van mij mag het nog even zo doorgaan.  In de serie Wijn bij stoofpot wil ik beginnen met een zoetzure, hartige smaakbom. Het recept stond in de Allerhande afgelopen maand en komt van chef Erik van Loo : zoervleisj. Zoervleisj is een traditioneel Limburgse stoofpot van o.a. ribrunderlappen, appelstroop, zilveruitjes en ontbijtkoek. Het vlees mag 48 uur badderen in een marinade van witte azijn, water, kruidnagels, peper en laurier voordat het in de stoofpan gaat. Dat maakt dat het vlees extra mooi zacht wordt. Welke wijn hierbij past? Ik heb het geprobeerd met een hele batterij Portugese rode wijnen die ik over had ...

Paté van tonijn

Goed excuus om te shoppen, zo'n zomeruitdaging... Want als ik Portugese recepten ga testen, lijkt het me serieus lekkerder smaken als het in Portugees servies geserveerd wordt en op de foto gaat. Deze kleine Portugese schaaltjes zijn voor een Delftse als ik zo lekker vertrouwd blauw-wit en de onderkant zo mediterraan terracotta geglazuurd. Het zijn ideale schaaltjes voor de zogenaamde 'petiscos', de tapas van Portugal: borrelhapjes dus. Als eerste een super eenvoudig recept waar je echt van kunt genieten op een stukje stokbrood of geroosterd brood. Het komt uit het boek Piri piri & sardientjes van Tessa Kiros. Paté van tonijn: Laat 100 gram tonijn in olie en 2 ansjovisjes in olie uit een blikje uitlekken en doe het in een bakje samen met 100 gram ongezouten roomboter in stukjes en pureer het met een handmixer of in de keukenmachine. Voeg een kneep citroensap toe en een beetje piri piri kruiden of peper en het is al klaar! Welke wijn er lekker bij is ? Houd...

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.