Doorgaan naar hoofdcontent

Wijnpakket kerst 2013

Vorige week kregen mijn abonnees het wijnpakket passend bij de Delicious. Kerst 2013. Ik zal de inhoud verklappen om u op ideeën te brengen, misschien besluit u wel het wijnpakket of één van de wijnen los te bestellen en te laten bezorgen. Dat scheelt in ieder geval een hoop uitzoekwerk en gesjouw met de kerst-inkopen. Dit zijn de 4 wijnen:

Sauvignon blanc  ‘the holy snail’ 2012
Bij een flink aantal recepten wordt een ‘Sauvignon blanc uit de Nieuwe wereld’ aanbevolen en deze wijn voldoet volledig aan dat smaakprofiel maar komt van dichterbij: uit de Loire vallei en zal heerlijk smaken bij de gegrilde geitenkaas (pag. 41), bij de  gegrilde oesters met limoen- en venkelzaadboter (pag. 40), bij de bonensalade (pag. 104) en de griet met basilicumboter en zeewiersalade (pag. 123) èn als apéritif.

Chénas van Paola en Rémi Benon 2009
Een gerijpte Beaujolais cru uit een rijk wijnjaar, licht van kleur, fruit en aardse tonen. Heerlijk bij de carpaccio van hertenbout met hazelnootmayonaise (pag. 58), bij de kalkoen rouleau met amerikaanse vulling (pag. 63) en de kalkoen bourguignon à la Koen (pag. 64).

Colli Euganei Fior d’Arancio 2011
Vergelijkbaar met Moscato d’Asti: een zachte zoete, licht mousserende wijn met slechts 6% alchohol. Lekker bij de curdtwist met cranberry-vanilleboter (pag.48), de kaneelfritters met mandarijn-karamelsaus (pag. 156), de knapperige ananastaartjes met roomkwark (pag. 48) of bij de oliebollen met oud & nieuw.

Niepoort Ruby Port
Een klein flesje Ruby Port van Niepoort om bij de gebakken chocolademousse met amarenekersenroom (pag. 127) te proberen, bij de cambembert met pecannoten, gedroogde vijgen en ahorn (pag. 136), de vanillepuddinkjes met warme vijgen en chocolade (pag. 72) of (gekoeld) bij de brownie en sorbet van ananas en rode biet met hazelnootcrumble (pag. 108). Trouwens ook altijd goed bij amarene bonbons van pure chocolade.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Madeira en oude kaas

In het algemeen kun je stellen dat oude kaas lekker is bij Madeira wijnen, maar niet elke oude kaas is natuurlijk lekker bij elke Madeira. Afgelopen weken heb ik twee supercombinaties geproefd en die wil ik even met je delen: Zilte duinen Ontdekt tijdens de masterclass : 'De zilte duinen' van kaasboerderij de Zeekraal. Het is een gerijpte biologische kaas van schapen- en koemelk. Wat mij opviel aan deze kaas is natuurlijk de lekkere zilte volle smaak maar ook de losse structuur. Het heeft me een dag gekost om te bedenken waar het me aan deed denken. Misschien ken je het wel, de Zwitserse Tête de moine kaas waar je met een prachtig apparaat mooie krullen van schaaft. Daar smaakt het dus naar, of in ieder geval voelt het zo in je mond. Deze kaas (of kazen) passen perfect bij Madeira Sercial 10 year old reserve van Barbeito. En - ook geproefd -de Madeira Boal colheita 2001 maakt het mìnder lekker. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn natuurlijk. Gooische kaas De laa