Doorgaan naar hoofdcontent

Paprika en honinggeitenkaas

Het water loopt me nog in de mond als ik eraan denk. Deze geroosterde paprika gevuld met honinggeitenkaas in combinatie met een glas Barbeito Madeira 'Delvino' is een match made in heaven. Bij een wijn-spijsproeverij afgelopen week met Portugese wijn en Portugese tapas (petiscos) heb ik mijn kans schoon gezien om weer wat mensen kennis te laten maken met Madeira, één van mijn favoriete versterkte wijnen van het gelijknamige bloemeneiland. Toen ik de Delvino liet proeven was de eerste reactie best verrast, maar niet bijzonder. Maar in combinatie met dit hapje raakten er een aantal mensen in de wijn-spijsextase.

Voor dit recept heb ik één hele grote puntpaprika gebruikt, gekocht bij een Italiaanse delicatessenzaak in Delft (Il Tartufo). Dat maakt veel verschil met de waterige exemplaren die in de supermarkt te vinden zijn.

Oven voorverwarmen op 170 graden. Olie verdelen over de bakplaat met wat zeezout. Paprika in stukken snijden en op de bakplaat leggen en nog eens met olie besprenkelen. 1 teen knoflook in dunne plakjes snijden en verdelen over de paprikastukken. 20 minuten in de oven. Uit de oven halen en met een eetlepel honing en een eetlepel goede balsamico besprenkelen. Dan alles in een kom doen en mengen met zwarte peper, een theelepeltje oregano en een halve tl komijn. Afdekken en een paar uur laten staan om te marineren. Als het afgekoeld is en klaar met marineren kan er een beetje verse honinggeitenkaas op en vastmaken met een prikkertje.

Eet en drink smakelijk!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Wijn bij zoervleisj

Hierbij verklaar ik mijn liefde voor de herfst van 2015! Hoe vaak gebeurt het niet dat we van een natte zomer in een nog nattere winderige herfst belanden die voortduurt tot het voorjaar? Dit jaar is het anders en ik geniet er met volle teugen van. De zon, de kleurrijkdom van de natuur, het rustige weer en de blaadjes die daardoor zo lang aan de bomen blijven. Van mij mag het nog even zo doorgaan.  In de serie Wijn bij stoofpot wil ik beginnen met een zoetzure, hartige smaakbom. Het recept stond in de Allerhande afgelopen maand en komt van chef Erik van Loo : zoervleisj. Zoervleisj is een traditioneel Limburgse stoofpot van o.a. ribrunderlappen, appelstroop, zilveruitjes en ontbijtkoek. Het vlees mag 48 uur badderen in een marinade van witte azijn, water, kruidnagels, peper en laurier voordat het in de stoofpan gaat. Dat maakt dat het vlees extra mooi zacht wordt. Welke wijn hierbij past? Ik heb het geprobeerd met een hele batterij Portugese rode wijnen die ik over had ...

Paté van tonijn

Goed excuus om te shoppen, zo'n zomeruitdaging... Want als ik Portugese recepten ga testen, lijkt het me serieus lekkerder smaken als het in Portugees servies geserveerd wordt en op de foto gaat. Deze kleine Portugese schaaltjes zijn voor een Delftse als ik zo lekker vertrouwd blauw-wit en de onderkant zo mediterraan terracotta geglazuurd. Het zijn ideale schaaltjes voor de zogenaamde 'petiscos', de tapas van Portugal: borrelhapjes dus. Als eerste een super eenvoudig recept waar je echt van kunt genieten op een stukje stokbrood of geroosterd brood. Het komt uit het boek Piri piri & sardientjes van Tessa Kiros. Paté van tonijn: Laat 100 gram tonijn in olie en 2 ansjovisjes in olie uit een blikje uitlekken en doe het in een bakje samen met 100 gram ongezouten roomboter in stukjes en pureer het met een handmixer of in de keukenmachine. Voeg een kneep citroensap toe en een beetje piri piri kruiden of peper en het is al klaar! Welke wijn er lekker bij is ? Houd...

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.