Doorgaan naar hoofdcontent

Paprika en honinggeitenkaas

Het water loopt me nog in de mond als ik eraan denk. Deze geroosterde paprika gevuld met honinggeitenkaas in combinatie met een glas Barbeito Madeira 'Delvino' is een match made in heaven. Bij een wijn-spijsproeverij afgelopen week met Portugese wijn en Portugese tapas (petiscos) heb ik mijn kans schoon gezien om weer wat mensen kennis te laten maken met Madeira, één van mijn favoriete versterkte wijnen van het gelijknamige bloemeneiland. Toen ik de Delvino liet proeven was de eerste reactie best verrast, maar niet bijzonder. Maar in combinatie met dit hapje raakten er een aantal mensen in de wijn-spijsextase.

Voor dit recept heb ik één hele grote puntpaprika gebruikt, gekocht bij een Italiaanse delicatessenzaak in Delft (Il Tartufo). Dat maakt veel verschil met de waterige exemplaren die in de supermarkt te vinden zijn.

Oven voorverwarmen op 170 graden. Olie verdelen over de bakplaat met wat zeezout. Paprika in stukken snijden en op de bakplaat leggen en nog eens met olie besprenkelen. 1 teen knoflook in dunne plakjes snijden en verdelen over de paprikastukken. 20 minuten in de oven. Uit de oven halen en met een eetlepel honing en een eetlepel goede balsamico besprenkelen. Dan alles in een kom doen en mengen met zwarte peper, een theelepeltje oregano en een halve tl komijn. Afdekken en een paar uur laten staan om te marineren. Als het afgekoeld is en klaar met marineren kan er een beetje verse honinggeitenkaas op en vastmaken met een prikkertje.

Eet en drink smakelijk!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een ...

Madeira en oude kaas

In het algemeen kun je stellen dat oude kaas lekker is bij Madeira wijnen, maar niet elke oude kaas is natuurlijk lekker bij elke Madeira. Afgelopen weken heb ik twee supercombinaties geproefd en die wil ik even met je delen: Zilte duinen Ontdekt tijdens de masterclass : 'De zilte duinen' van kaasboerderij de Zeekraal. Het is een gerijpte biologische kaas van schapen- en koemelk. Wat mij opviel aan deze kaas is natuurlijk de lekkere zilte volle smaak maar ook de losse structuur. Het heeft me een dag gekost om te bedenken waar het me aan deed denken. Misschien ken je het wel, de Zwitserse Tête de moine kaas waar je met een prachtig apparaat mooie krullen van schaaft. Daar smaakt het dus naar, of in ieder geval voelt het zo in je mond. Deze kaas (of kazen) passen perfect bij Madeira Sercial 10 year old reserve van Barbeito. En - ook geproefd -de Madeira Boal colheita 2001 maakt het mìnder lekker. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn natuurlijk. Gooische kaas De laa...

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.