Dit recept staat in de 'heerlijk herfst' uitgave van Delicious. magazine en wil ik al een tijdje delen.
Meatless monday vind ik wel een mooi moment om dat te doen. Zeker omdat er na het weekend vaak wat stokbrood of turks brood over is. Omdat de ingrediënten in het recept verweven zijn adviseer ik eerst het recept te lezen en alvast alle ingrediënten klaar te zetten.
Recept (lunchgerecht 6 personen):
Verwarm de oven voor op 170 gradenC. Verdeel 250 gram oud brood in blokjes over een bakplaat en toast ze in de warm wordende oven in een paar minuten lichtbruin. Doe ze in een grote kom, maar houd een flinke hand apart. Vet de ovenschaal in met boter. Smelt in een grote koekenpan 1 el boter en voeg 1 grote fijngesneden ui en een paar takjes salie of tijm toe. Bak de ui onder af en toe omscheppen zacht, in ca. 6 minuten. Breng op smaak met zout en peper en schep de gebakken ui in de kom met het geroosterde brood.
Smelt opnieuw 2 el boter in dezelfde pan en voeg 1 kilo gemengde bospaddestoelen en 1 teen geperste knoflook toe. Laat ze op middelhoog vuur bakken, tot de paddestoelen gaar zijn en het vocht ongeveer is verdampt. Voeg ze aan de kom met brood en ui toe. Blus de pan af met een glas vocht: witte vermout, wijn, Sherry of water/bouillon. Schraap met een houten spatel over de bodem om de aanbaksels los te krijgen en kook het vocht in tot zo'n 75 ml. Giet dit vocht ook over het brood in de kom. Schep alles goed om en laat het 10 minuten staan, zodat het vocht in het oude brood kan trekken. Schep het om met 80 gram parmezaanse kaas (pecorino of oude geitenkaas kan ook) en schep alles dan in de ingevette ovenschaal. Klop in een andere kom 3 eieren met 200 ml room en peper en zout naar smaak. Giet het over het brood-paddestoelenmengsel in de ovenschaal en bestrooi met de achtergehouden broodblokjes.
Bak de schotel in ca. 25 minuten gaar.
Wijn-spijstip:
Blaufränkisch is een echte herfstwijn door de aardse/ rijpe tonen en die zou ik hier graag naast zien. Bijvoorbeeld de vrouwelijke Samt & Seide van Dorli Muhr of de meer mannelijke J. Heinrich Blaufränkisch. Ook een Chardonnay met wat houtrijping, romigheid en een frisse ondertoon zou mooi zijn.
Wat je ook doet: schenk geluksmomenten bij het eten om er nog meer van te genieten!
Meatless monday vind ik wel een mooi moment om dat te doen. Zeker omdat er na het weekend vaak wat stokbrood of turks brood over is. Omdat de ingrediënten in het recept verweven zijn adviseer ik eerst het recept te lezen en alvast alle ingrediënten klaar te zetten.
Recept (lunchgerecht 6 personen):
Verwarm de oven voor op 170 gradenC. Verdeel 250 gram oud brood in blokjes over een bakplaat en toast ze in de warm wordende oven in een paar minuten lichtbruin. Doe ze in een grote kom, maar houd een flinke hand apart. Vet de ovenschaal in met boter. Smelt in een grote koekenpan 1 el boter en voeg 1 grote fijngesneden ui en een paar takjes salie of tijm toe. Bak de ui onder af en toe omscheppen zacht, in ca. 6 minuten. Breng op smaak met zout en peper en schep de gebakken ui in de kom met het geroosterde brood.
Smelt opnieuw 2 el boter in dezelfde pan en voeg 1 kilo gemengde bospaddestoelen en 1 teen geperste knoflook toe. Laat ze op middelhoog vuur bakken, tot de paddestoelen gaar zijn en het vocht ongeveer is verdampt. Voeg ze aan de kom met brood en ui toe. Blus de pan af met een glas vocht: witte vermout, wijn, Sherry of water/bouillon. Schraap met een houten spatel over de bodem om de aanbaksels los te krijgen en kook het vocht in tot zo'n 75 ml. Giet dit vocht ook over het brood in de kom. Schep alles goed om en laat het 10 minuten staan, zodat het vocht in het oude brood kan trekken. Schep het om met 80 gram parmezaanse kaas (pecorino of oude geitenkaas kan ook) en schep alles dan in de ingevette ovenschaal. Klop in een andere kom 3 eieren met 200 ml room en peper en zout naar smaak. Giet het over het brood-paddestoelenmengsel in de ovenschaal en bestrooi met de achtergehouden broodblokjes.
Bak de schotel in ca. 25 minuten gaar.
Wijn-spijstip:
Blaufränkisch is een echte herfstwijn door de aardse/ rijpe tonen en die zou ik hier graag naast zien. Bijvoorbeeld de vrouwelijke Samt & Seide van Dorli Muhr of de meer mannelijke J. Heinrich Blaufränkisch. Ook een Chardonnay met wat houtrijping, romigheid en een frisse ondertoon zou mooi zijn.
Wat je ook doet: schenk geluksmomenten bij het eten om er nog meer van te genieten!
Reacties
Een reactie posten