Doorgaan naar hoofdcontent

Paddestoelentaart

Dit recept staat in de 'heerlijk herfst' uitgave van Delicious. magazine en wil ik al een tijdje delen.

Meatless monday vind ik wel een mooi moment om dat te doen. Zeker omdat er na het weekend vaak wat stokbrood of turks brood over is. Omdat de ingrediënten in het recept verweven zijn adviseer ik eerst het recept te lezen en alvast alle ingrediënten klaar te zetten.

Recept (lunchgerecht 6 personen):
Verwarm de oven voor op 170 gradenC. Verdeel 250 gram oud brood in blokjes over een bakplaat en toast ze in de warm wordende oven in een paar minuten lichtbruin. Doe ze in een grote kom, maar houd een flinke hand apart. Vet de ovenschaal in met boter. Smelt in een grote koekenpan 1 el boter en voeg 1 grote fijngesneden ui en een paar takjes salie of tijm toe. Bak de ui onder af en toe omscheppen zacht, in ca. 6 minuten. Breng op smaak met zout en peper en schep de gebakken ui in de kom met het geroosterde brood.

Smelt opnieuw 2 el boter  in dezelfde pan en voeg 1 kilo gemengde bospaddestoelen en 1 teen geperste knoflook toe. Laat ze op middelhoog vuur bakken, tot de paddestoelen gaar zijn en het vocht ongeveer is verdampt. Voeg ze aan de kom met brood en ui toe. Blus de pan af met een glas vocht: witte vermout, wijn, Sherry of water/bouillon. Schraap met een houten spatel over de bodem om de aanbaksels los te krijgen en kook het vocht in tot zo'n 75 ml. Giet dit vocht ook over het brood in de kom. Schep alles goed om en laat het 10 minuten staan, zodat het vocht in het oude brood kan trekken. Schep het om met 80 gram parmezaanse kaas (pecorino of oude geitenkaas kan ook) en schep alles dan in de ingevette ovenschaal. Klop in een andere kom 3 eieren met 200 ml room en peper en zout naar smaak. Giet het over het brood-paddestoelenmengsel in de ovenschaal en bestrooi met de achtergehouden broodblokjes.

Bak de schotel in ca. 25 minuten gaar.

Wijn-spijstip:
Blaufränkisch is een echte herfstwijn door de aardse/ rijpe tonen en die zou ik hier graag naast zien. Bijvoorbeeld de vrouwelijke Samt & Seide van Dorli Muhr of de meer mannelijke J. Heinrich Blaufränkisch. Ook een Chardonnay met wat houtrijping, romigheid en een frisse ondertoon zou mooi zijn.

Wat je ook doet: schenk geluksmomenten bij het eten om er nog meer van te genieten!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Bier bij de kaasfondue

Als gastronoom-sommelier ben ik vooral bezig met het combineren van wijn en eten. In mijn geval vooral Portugese wijnen en een dikke focus op kaas in Februdairy ;-) Maar afgelopen weken ben ik voor brouwerij de Koperen Kat in Bier & Spijs -wereld gedoken. Makkelijk dacht ik. Smaakprofieltjes matchen en klaar is Klara. Het bleek toch best een 'different cookie' te zijn, maar na wat onderzoek merkte ik: wijn is niet de enige matchmaker. Sterker nog: in sommige gevallen geef ik nu de voorkeur aan een speciaalbier bij het eten. Kaasfondue Een kaasfondue, bijvoorbeeld, is vrij lastig te matchen met wijn op een manier dat je er ècht blij van wordt. Dus pakken we wat het dichtstbij de bergkazen komt bij de vraag 'welke wijn bij kaasfondue' en dat is een Zwitserse fendant. Maar eigenlijk is het dus veel lekkerder om er een goed glas bier bij te drinken (sorry wijn!). Een beetje te vergelijken met een duik in het zwembad en je kunt weer lekker opgefrist verder zonnen.