Mijn zomeruitdaging bevalt goed! Elke keer als ik een recept test uit de Portugese keuken, dan is het simpel maar doeltreffend en dus erg lekker. Daar is deze tomatenrijst een goed voorbeeld van. Wat me erg aanstaat aan dit gerecht is dat ik direct al veel varianten kan bedenken die vast ook erg lekker zijn. Ergens doet het denken aan risotto, maar het vergt wat minder aandacht waardoor je het op je gemak kunt maken. Het is lekker bij vis, gamba's, gebraden kip, gepaneerd vlees of een groene salade.
Het recept van Tessa Kiros begint met het fruiten van ui en paprika en omdat dat nou net ingrediënten zijn die mijn mannen niet blieven heb ik die weggelaten. Dat maakt het recept makkelijker en nog steeds heel lekker.
Mijn recept voor 2-4 personen als bijgerecht:
3 tomaten (200gr) in stukjes met een flinke gehakte knoflookteen in de hapjespan tot het lekker gaat ruiken. Voeg dan een eetlepel gehakte peterselie, een laurierblad, een theelepel paprikapoeder, 15 gram boter, een theelepel grof zeezout en wat peper toe. Laat dit 5 minuten pruttelen. Voeg 200-250 gram rijst toe (ik gebruikte risottorijst) en meng het goed. Doe er 500ml water bij en breng het aan de kook. Laat het 10 minuten zachtjes pruttelen en roer af en toe voor een gelijkmatige garing. Haal de pan van het vuur en laat het 10 minuten rusten. In die tijd kun je heel mindful een visje bakken, want het bijgerecht hoeft geen aandacht meer.
Van dit soort dingen maak ik expres een beetje teveel. Dan heb ik de volgende (thuiswerk)dag een lekkere lunch. Zo at ik gister de tomatenrijst bij een schnitzel en vandaag deed ik de rijst in de koekenpan met een vers tomaatje en verse salie erdoor: heerlijk fris!
Welke wijn past hier nu bij? Wij hadden een Riesling grand cru van Domaine Haegi in de koeling: prima match! Die kwam trouwens niet uit de winkel, maar is een wijn die we zelf hebben meegenomen uit de Elzas.
Het recept van Tessa Kiros begint met het fruiten van ui en paprika en omdat dat nou net ingrediënten zijn die mijn mannen niet blieven heb ik die weggelaten. Dat maakt het recept makkelijker en nog steeds heel lekker.
Mijn recept voor 2-4 personen als bijgerecht:
3 tomaten (200gr) in stukjes met een flinke gehakte knoflookteen in de hapjespan tot het lekker gaat ruiken. Voeg dan een eetlepel gehakte peterselie, een laurierblad, een theelepel paprikapoeder, 15 gram boter, een theelepel grof zeezout en wat peper toe. Laat dit 5 minuten pruttelen. Voeg 200-250 gram rijst toe (ik gebruikte risottorijst) en meng het goed. Doe er 500ml water bij en breng het aan de kook. Laat het 10 minuten zachtjes pruttelen en roer af en toe voor een gelijkmatige garing. Haal de pan van het vuur en laat het 10 minuten rusten. In die tijd kun je heel mindful een visje bakken, want het bijgerecht hoeft geen aandacht meer.
Van dit soort dingen maak ik expres een beetje teveel. Dan heb ik de volgende (thuiswerk)dag een lekkere lunch. Zo at ik gister de tomatenrijst bij een schnitzel en vandaag deed ik de rijst in de koekenpan met een vers tomaatje en verse salie erdoor: heerlijk fris!
Welke wijn past hier nu bij? Wij hadden een Riesling grand cru van Domaine Haegi in de koeling: prima match! Die kwam trouwens niet uit de winkel, maar is een wijn die we zelf hebben meegenomen uit de Elzas.
Reacties
Een reactie posten