Doorgaan naar hoofdcontent

Mixed pickles

Voor de zomeruitdaging heb ik nog een Portugees recept op de wensenlijst staan omdat ik denk dat manlief daarvan gaat spinnen: varkensschouder met pickles. Maar bij het recept staat: 'zoek lekkere pickles'. Dat betekent dus geen piccalilly of augurken, maar ingemaakte groente. Die heb ik niet gevonden. Conclusie: die pickles moet ik zelf maken.

Je kunt voor mixed pickles allerlei soorten groente gebruiken die je lekker vindt, zoals bloemkool, paprika, wortel, ui, broccoli, doperwtjes, bleekselderij.

Zorg voor schone weckpotten die met kokend water omgespoeld zijn. Al mijn weckpotten waren vol, dus ik heb lekker nieuwe potten geshopt bij Kitchen Hugs zodat ik weer even vooruit kan.

Recept:
Maak 750 gram groente schoon en snijd in stukjes. 2-2,5 liter water aan de kook brengen en 120 gram zout toevoegen. Ja, dat is veel. Ik voelde me echt een rebel tegen de zoutarme regering toen ik die hoeveelheid in het water kieperde. Maar het is goed. Echt ;). Doe alle groenten tegelijk in het kokende water en laat dan nog precies 1 minuut koken. Schep de groenten uit het water en laat ze uitlekken, uitwasemen en koud worden (vergiet op een tochtige plek, níet in de koelkast).

Breng 750 ml inmaakazijn aan de kook en doe 1 takje lavas (maggikruid), een aantal takjes bladselderij en wat blaadjes verse laurier erbij. Zet het vuur laag en laat de kruiden 5 minuten intrekken. Haal de kruiden eruit en laat de azijn nog even goed doorkoken. NB: afzuigkap aan, raam open of in je buitenkeuken doen want de azijndampen zijn niet prettig. Laat de azijn afkoelen met de deksel op de pan in een bak ijswater of op koelelementen. De groenten mogen in de weckpot zodra het is afgekoeld en dan kun je verder afvullen met koude azijn. Bewaar in de koelkast en zet in je agenda over 3 weken een reminder: proeven of opeten! De pickles zijn maximaal 3 maanden houdbaar.

Hoe het smaakt? Geen idee, dat hoor je over een paar weken...


Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een ...

Madeira en oude kaas

In het algemeen kun je stellen dat oude kaas lekker is bij Madeira wijnen, maar niet elke oude kaas is natuurlijk lekker bij elke Madeira. Afgelopen weken heb ik twee supercombinaties geproefd en die wil ik even met je delen: Zilte duinen Ontdekt tijdens de masterclass : 'De zilte duinen' van kaasboerderij de Zeekraal. Het is een gerijpte biologische kaas van schapen- en koemelk. Wat mij opviel aan deze kaas is natuurlijk de lekkere zilte volle smaak maar ook de losse structuur. Het heeft me een dag gekost om te bedenken waar het me aan deed denken. Misschien ken je het wel, de Zwitserse Tête de moine kaas waar je met een prachtig apparaat mooie krullen van schaaft. Daar smaakt het dus naar, of in ieder geval voelt het zo in je mond. Deze kaas (of kazen) passen perfect bij Madeira Sercial 10 year old reserve van Barbeito. En - ook geproefd -de Madeira Boal colheita 2001 maakt het mìnder lekker. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn natuurlijk. Gooische kaas De laa...

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.