Doorgaan naar hoofdcontent

Delicious februari

De wijnen bij de Delicious winterkost zijn gekozen (vlnr):

Knewitz Riesling vom Kalkfels trocken 2012
Muhr - Niepoort Cuvee vom Berg 2013
en verborgen onder het tijdschrift:
Mouro branco uit Alentejo, Portugal

Duitse Riesling past perfect bij de culinaire Aziatische keuken. 

Knewitz Riesling is gemaakt door Björn en Tobias Knewitz, twee twintigers die van aanpakken weten en met veel plezier prachtige wijnen maken in Appenheim, Rheinhessen. Heerlijk bij de Chinese kip met citroensaus (blz 90 /91) of de raclette met gestoofde zuurkool en ham van Janneke Philippi of in en bij het coverrecept (blz 68).

Mouro branco 2014

Een Portugese witte wijn uit het gebied waar de kurk-eiken groeien: Alentejo. Deze lichte frisse wijn heeft een klein tikje restzoet, hetgeen ‘m ideaal maakt  voor bijvoorbeeld het zalmmenu of bij een krabsalade met avocado.

Muhr – van der Niepoort Cuvee vom Berg 2013

Deze Oostenrijkse blend van Syrah en Blaufränkisch heeft het in zich om een grote glimlach op het gezicht te toveren, zó lekker  en ze past bij ontzettend veel herfst- en wintergerechten. Mij lijkt het bijvoorbeeld heerlijk bij de Gröstl met spek, de gnocchi met truffelpaddestoelen, de kip met linzen, spek en Riesling en boeuf bourgignon.

Wil je ook meegenieten? Kijk eens bij de wijnabonnementen of de gekozen wijnen in de winkel >

Reacties

Populaire posts van deze blog

Wijn bij zoervleisj

Hierbij verklaar ik mijn liefde voor de herfst van 2015! Hoe vaak gebeurt het niet dat we van een natte zomer in een nog nattere winderige herfst belanden die voortduurt tot het voorjaar? Dit jaar is het anders en ik geniet er met volle teugen van. De zon, de kleurrijkdom van de natuur, het rustige weer en de blaadjes die daardoor zo lang aan de bomen blijven. Van mij mag het nog even zo doorgaan.  In de serie Wijn bij stoofpot wil ik beginnen met een zoetzure, hartige smaakbom. Het recept stond in de Allerhande afgelopen maand en komt van chef Erik van Loo : zoervleisj. Zoervleisj is een traditioneel Limburgse stoofpot van o.a. ribrunderlappen, appelstroop, zilveruitjes en ontbijtkoek. Het vlees mag 48 uur badderen in een marinade van witte azijn, water, kruidnagels, peper en laurier voordat het in de stoofpan gaat. Dat maakt dat het vlees extra mooi zacht wordt. Welke wijn hierbij past? Ik heb het geprobeerd met een hele batterij Portugese rode wijnen die ik over had ...

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Paté van tonijn

Goed excuus om te shoppen, zo'n zomeruitdaging... Want als ik Portugese recepten ga testen, lijkt het me serieus lekkerder smaken als het in Portugees servies geserveerd wordt en op de foto gaat. Deze kleine Portugese schaaltjes zijn voor een Delftse als ik zo lekker vertrouwd blauw-wit en de onderkant zo mediterraan terracotta geglazuurd. Het zijn ideale schaaltjes voor de zogenaamde 'petiscos', de tapas van Portugal: borrelhapjes dus. Als eerste een super eenvoudig recept waar je echt van kunt genieten op een stukje stokbrood of geroosterd brood. Het komt uit het boek Piri piri & sardientjes van Tessa Kiros. Paté van tonijn: Laat 100 gram tonijn in olie en 2 ansjovisjes in olie uit een blikje uitlekken en doe het in een bakje samen met 100 gram ongezouten roomboter in stukjes en pureer het met een handmixer of in de keukenmachine. Voeg een kneep citroensap toe en een beetje piri piri kruiden of peper en het is al klaar! Welke wijn er lekker bij is ? Houd...